Last news in Fakti

14 Ноември, 2012 00:01 11 420 145

Спадът при цените на имотите затихва през 2013 година

  • цени-
  • жилища-
  • криза-
  • иванов-
  • явлена
Спадът при цените на имотите затихва през 2013 година - 1
Страхил Иванов – управител на агенция „Явлена”

Ако трябва да охарактеризираме пазара на недвижими имоти през 2012 г. , то най-подходящата дума би била „динамика”. „Пазарът през 2012 г. е осезаемо по-динамичен от предните 4 години и това е най-открояващата се негова характеристика. Цените задържат постигнатите нива с много леки спадове, а сделките, реализирани от добре работещите посредници се увеличават на фона на общия спад за страната”, обяснява в ПроИнтервю инж. Страхил Иванов, управител на аг. „Явлена”.

Що се отнася до цените, то през тази година се наблюдава стабилизиране, при много леко поевтиняване, в рамките на 0.5% - 2%. Много от клиентите все още не могат да преценят дали е достигнато т.нар. „дъно” на пазара и дали е дошъл моментът на изгодната инвестиция. „Очакваме този спад постепенно да затихне през следващата година, като това доколко дадена имотна сделка е изгодна за клиента зависи от много други фактори. Не трябва да се гледа само общия спад на цените. Ако клиентът намери имот, който му допада, нека го купи – цените са много добри за купувача, а и пазарът е на купувача”, допълва Иванов.

Що се отнася до панелните жилища, то интерес към него винаги е имало и продължава да има и днес. „Обуславя се основно от доброто разпределение и реалните площи, но – през последните години – и от по-ниската цена. Това е една от положителните характеристики на т.нар. криза – панелните жилища преди 2008 г. достигнаха ценовите нива на монолитното строителство, а сега този парадокс влиза в нормални граници”, обяснява управителят на аг. „Явлена”.

Много години бяха необходими, за да се възприеме професията брокер в България. Въпреки, че българският имотен пазар изживя бум в периода 2004-2008 г., все още има клиенти, които смятат, че подписването на договор с посредническа агенция, може да крие уловки. „Договорът за посредничество представлява вашата декларация, че предоставяте правото на посредника да търси имот за вас при определени параметри. Той поема възлагането и се ангажира да работи за вас, при поставените условия, както и – естествено – да договори най-добрата възможна цена. Вие от своя страна поемате ангажимента да му заплатите тази услуга, но само при условие, че той намери за вас съответния имот. Уловка не би трябвало да има, в случай, че работите с утвърдена агенция. Бих ви препоръчал, ако решите да се обърнете към посредник, за да не рискувате да попаднете на „уловка“, да прегледате списъка с членове на Националното сдружение недвижими имоти – браншовата организация в тази сфера, която приема за свои членове фирми, отговарящи на определени етични и професионални норми. Все пак, четете договорите и подписвайте само ясни за вас условия!”, съветва инж. Иванов.

Въпроси към Страхил Иванов може да задавате ТУК


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 WALL STREET

    1 0 Отговор

    Г-Н ИВАНОВ И НАЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ Е КАКТО И КАМАРАТА НА СТРОИТЕЛИТЕ - САМО ИЗМАМНИЦИ И СЪМНИТЕЛНИ ЕЛЕМЕНТИ С КРИМИНАЛНО МИНАЛО ВПИСАНИ ПО НЕВЕДОМИ ПЪТИЩА БОЖИИ ! ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО НАРОД ИЗГОРЯ ОТ ПСЕВДОСТРОИТЕЛИ ВПИСАНИ В Т. НАР. КАМАРА НА СТРОИТЕЛИТЕ А ?Е И КАКВО КАТО БЯХА ВПИСАНИ -СЕГА СЛЕД КАТО ХИЛЯДИ ХОРА СА ИЗГОРЕЛИ С ПАРИТЕ СИ ПОРАДИ НЕЗАПОЧНАТИ И НЕЗАВЪРШЕНИ ОБЕКТИ КАКВО ЩЕ НАПРАВИ ВЪПРОСНАТА КАМАРА ...????????? НАЙ МНОГО ДА ГИ ОТПИШЕ (Е.АТИ ПОЗОРА)... СЪЩОТО Е И С РЕКЛАМИРАНОТО ОТ ВАС НАЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ !!! И ВЪОБЩЕ ТОЗИ ИМОТНИЯ БРАНШ Е ПРЕТЪПКАН ОТ МОШЕНИЦИ И СЪВСЕМ ОТКРОВЕННИ КРАДЦИ ! КАКВИ АСОЦИАЦИИ КАКВА КАМАРА ВСИЧКО Е НА ЧИСТ КЪСМЕТ ! А ОТ МЕНЕ ЛИЧНО : – ДА ВИ ... ....... КОМИСИОНЕРСКА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #10

  • 2 hehe

    3 1 Отговор
    К'ва динамика, като 2012 е най-лошата като продажби (поне за София)?

    Коментиран от #136

  • 3 Стефан

    3 1 Отговор
    Дъното на цените на имотите е много надолу, така че който не може да плува да не се опитва да го пипне с пръстите на краката, а да плува към брега и да сменя занаята. Тепърва започва истинския срив в цените особено за имотите в по-малките областни градове, които са силно надценени все още (в пъти).
  • 4 bubblehead

    1 3 Отговор
    надолу е, още много е надолу ... само стойте и гледаите сеир, само да не се зазяпате много и да забравите да плашате наема че тогава става сеира ... ай хаирлия да е и това надолнище! ха-ха-ха!
  • 5 ами сега ?

    1 5 Отговор
    който чакаше евтиното какво да прави ?
    ...........

    изпуснах през 2010 чудесен тристаен в Младос за 40 000 Евро
    изпуснах през 2011 чудесен тристаен в Княжево за 36 000 Евро
    ---------------
    Лятото не ми се даваха 46 000 за тристаен в Хиподрума
    --------
    сега май ще отнеса дървото за тристаен в Люлин - като съм алчен и прост-ще си платя

    Коментиран от #7, #9, #18

  • 6 аз

    1 0 Отговор
    Ти чуваш ли се какво говориш или нормалното състояние при теб е диагноза-луд!???
  • 7 чоко и боко

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "ами сега ?":

    Алоо стиснатия. Като искаш да носиш дървета в Люлин що го правиш обществено дознание, лапай пръта и си трай.
  • 8 5kof

    3 1 Отговор
    Гладна кокошка просо сънува. Има още много вода да изтече, докато такива като този смешко започнат да предлагат реални имоти на реални цени
  • 9 аноним

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "ами сега ?":

    хората са казали:

    изпуснеш ли питомното - винаги можеш да хванеш.......

    купи си "Орбит" - дъвчи и дишай по - леко.....че ще става по-Тежко
  • 10 шерпа

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "WALL STREET":

    WALL STREET -абсолютно съм съгласен с теб с изключение на последните 2 реда.
    Аз съм шерпа от Русе и съм лицензиран СТОКОВ брокер и съм работил на Русенска и Софийска стокова борси,което БЕШЕ добра и доходоносна работа, докато СОФИЯНЦИ ни я опорочиха и усвоиха, както всичко в БЪЛГАРИЯ се усвоява от УСВОИТЕЛИТЕ на съвременна България, но всичко се работеше законно и на светло по закона за СтБорси и ТЪРЖИЩА И ПЕРИОДИЧНО ПОДЛЕЖЕШЕ НА ПРОВИРКИ. Сега за имотните брокери-----по кой закон работите г-не от агенцията,-/ сега работя като - имотен брокер/, ив какви браншови организации членувате- регионални, национални или Софийски, и кой ви припознава и колко процента работите на сиво и колко на светло ,както строителните фирми, които са пони 50 на 50 ли? ааааа........,без двата последни реда на колегата.
  • 11 Иван Белев

    1 8 Отговор
    докато няма производство, няма доходи. расте и безработицата. банките са мног алчни...не виждам предпоставка да се спре поевтиняването на имотите. очаквам още 15% поне спад на имотите в големите градове за 2013. за малките може и повече....
  • 12 Никола

    4 1 Отговор
    Поздрави за стабилния пазар на имоти!Добре дошли на "новите Българи"-руснаци,чукчи,китайци и прочие екзотични представители на етническото разнообразие!Приветствам високите обороти на пазара и вливането на свежи пари във фиска-но защо ме тревожат ниските нива на заплати,високите лихви по ипотеки,високата безработица сред най-активната част за подобен тип купувач-до 30 години-около 40%,за последните три седмици се изнесоха над 2300 имота на сайта на ЧСИ-имотите достигнаха над 4000....а да сте чували за нива под "справедлива стойност"-това в момента е актуално в САЩ,а после и у нас..
  • 13 продавач

    1 8 Отговор
    Дъното на цените на имотите още не е достигнато. Имотите ще поевтиняват още и то с много. При тази висока безработица сред младите хора 25%, няма как да стихва спада. Другаря Иванов сънува.
  • 14 даниел петров

    5 1 Отговор
    Ще му се на Страхил, но реалността е коренно различна и посокарта на цените е и ще продължава да е надолу
  • 15 Уха

    4 1 Отговор
    Аз това го слушам вече поне 3 години. Според мен сривът на имотния пазар в България тепърва предстои. И още нещо - не вярвайте на агенциите, действайте сами или ползвайте услугите на приятели срещу почерпка. Изповядвайте сделките си при познат или препоръчан нотариус. Агенциите ще ви измамят и ще ви накарат и да платите за това. Тяхната цел не е да договорят най-добрата цена - вие няма как да знаете коя е най-добрата цена. В повечето случаи агенцията представлява и двете страни (продавач и купувач) и целта е да стане сделка и да се вземе комисион. Цената няма значение.
  • 16 наистина

    1 0 Отговор
    през тази година търсихме и купихме апартамент в южните квартали на София. За този период(3-4 месеца) някои имоти в района паднаха с по 10 000 Евро. Всички продавачи без изключение, бяха склонни на отстъпки от 3000-6000Евро. Това не е спад с 0.5% нито с 2 %. Освен това 95% от повечето неща на пазара са АБСОЛЮТНО НЕПРОДАВАЕМИ! За някои не бих дал не 70 хил, а даже 10хил.Евро, съвсем сериозно, не знам кой би ги купил дори за жълти стотинки. За брокерите не ми се говори, не знаят изобщо къде са (опит с различни) и прибират комисона за това че са се закачили на харесваната обява в имотбг.
  • 17 Калоян

    2 1 Отговор
    До тук само коментари от не компетентни хора. Дами и господа мислете с главите си и тогава се изказвайте. Цените тепърва ще растат нагоре.... Стигнаха дъното си. Вие завиждате на брокерите на недвижимите имоти ????
  • 18 аноним

    1 10 Отговор

    До коментар #5 от "ами сега ?":

    5-6 мечтатели от клуб "200 Евро/кв" не могат да определят цените на имотите.
    ---------

    Хората се научиха - Щом нещо се каже и Напише - ЩЕ СТАНЕ !!!

    останалото е плод на мечти - които угасват последни

    Коментиран от #22

  • 19 БУХАЛ

    1 5 Отговор
    Застаряващо население, висок ръст на емиграция, неработещо младо поколение, отрицателен прираст ! Всичко това говори, че затихва не само пазара, но и държавата. Няма никакъв шанс за икономически подем без демографски ръст. Ориентирайте капиталите към Индия и Китай, Тирана или Истанбул.
  • 20 Диспечер

    1 0 Отговор
    Госпожо, вие сте трагикомична досадница с няколко ника, която пръска спам във всички сайтове за имоти. Лексиката ви е станала скучна от повтаряне на едно и също: телевизора, овцете, овчарите...Не знам на какво се дължи тази обсесия с имотите, но наистина е обезпокоително за вас. Дори не е ясно какво целите.
  • 21 -----=

    7 1 Отговор
    Опссс...объркАх форума?!?!? Тук май пишат само наематели! Къде да намеря форум със собственици за да обсъдя цените с тях? Я попитайте хазяите,те знаят!

    Коментиран от #23

  • 22 псевдоним

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "аноним":

    @18 Ти май не вдяваш? По скъпо ще стане на куково лято. Цените задържат нива поради липса на купувачи и липса на желание в продавачите да повярват, че това повишение дето го сънувате няма да дойде още дълго. Динамика - тоя каза голям виц. Сигурно пазара до 2008 е бил заспал?! Някой да сейфне статията на г-н Иванов, че да има над какво да се смея в края на 2013-та. Стягайте възглавниците и юрганите, че дълго време още ще сънувате цени идинамика като гладни кокошки просо (18)! И да...който ползва услугите на агенция и брокер трябва да е егати и неграмотният неудачник. Що не се запитате що брокери станаха всякакви? Сигурно щото се иска много акъл и ценз! Хахаха...алчни мишоци. Заобикаляйте ги всякак си! Елиминирането им е повече от ЛЕСНА задача! Само който не е искал не го е направил.
  • 23 =====-

    1 5 Отговор

    До коментар #21 от "-----=":

    @21 Не си душко. Има доста замечтани пишман инвеститори (набалбукали се собственици) и гладни брокерчета! А колото до наемите - не виждам броя на обявените да пада - та нищо тревожно. Даже специално на търговски обекти доста се увеличи и цените доста позападнаха... А с бъдещото падане на цените на НИ и ставането им все по достъпни, радостта на сегашните хазяи също не ще да е дълга. Справка хазяйте на магазинчета и на квартири по морето. ;)
  • 24 Антоанета

    1 9 Отговор
    Страхилееее, къде беше 2008 г. когато в България нямаше реално криза, а всички медии и телевизии лягаха и ставаха със световната криза. Тогава я докараха изкуствено и у нас, и хората се дръпнаха да пазаруват и пазара замря изкуствено. Сега му се ще на Страхил да има ръст на сделките. Все повече безработица, от какво има ръст на сделките? Що говори глупости? На това могат да вярват само хората с промити мозъци, които на две магарета сеното не могат да разделят. И какво ми хвалиш националното сдружение? Само събира пари. Да не би да ми гарантира вземането на комисионна от клиента? Знаеш ли колко клиенти са дошли при мен с коментара, че големите фирми са некоректни с клиентите? (да не използвам по-силни думи) И не желаят да работят с тях. На казаното в статията може да повярва само един първокласник.
  • 25 Антоанета

    1 1 Отговор
    До #15 Уха:
    Ето това е манталитет. Използвай услугите на приятели, но защо да е срещу почурпка. Тези приятели имат разходи, офиси, наеми. За да получиш трябва първо да дадеш. Купуваш си жилище, в което искаш да живееш в хармония и с спокойствие. Не оставяй горчив привкус в устата нито на брокера нито на продавача. Това е космически закон и не се отнася само до покупката на жилище, а до всичко в този живот. За да получиш трябва да дадеш. Парите имат особена енергия. Но това е за друг форум.:))

    Коментиран от #26

  • 26 Антон

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Антоанета":

    @25 "Не оставяй горчив привкус в устата нито на брокера нито на продавача." - горчилката да си я пие сам купувача. :)) Не стига, че има пари за жилище, ами и да му е сладко! Хахаха...
    Космически закон драга е да си откровен със себе си и с околните. А брокерите дали са? И после дали това отношение на хората не е основно по вина на брокерте (квото си направиш сам, друг неможе да ти го направи)? Уважаеми дами и господа брокери, ако искате да ви уважават то това е преди всичко във вашите ръце! Не може да искаш уважение! То се заслужава! В тоя ред на мисли май брокерите искат не уважението ни, а парите ни (каква изненада)... Е? Айде стига риторика ами работете и то СЪВЕСТТНО и резултата ще дойде! Аз лично се съмнява де :)) Кой каза нещо за манталитет?!

    Коментиран от #29

  • 27 луд

    4 1 Отговор
    АКО СТЕ ОТ ПЛОВДИВ РАЗХОДЕТЕ СЕ ИЗ ТРАКИЯ И РАЗГЛЕДАИТЕ СГРАДНИЯ ФОНД -ХАРЕСВА ЛИ ВИ КОЛКО ДАВАТЕ,ЗА КОЛКО РАБОТИТЕ.МОЖЕ ДА СЕ РАЗХОДИТЕ ПРИМЕРНО ДО КАРЛОВО ПРЕЗ КЪЩА СВЕТИ НАЛИ И ТО ПРИЗЕМА,МЛАДИТЕ ГИ НЯМА НЯМА ПОКОЛЕНИЕ,СТАРИТЕ СИ ОТИВАМЕ.ЗА КАКВИ ВИСИНИ И КАКВИ ЦЕНИ БЪЛНУВАТЕ.
  • 28 vesto

    1 4 Отговор
    цените на имотите в момента /говоря за еднофамилните къщи около пловдив-само за тях мога да коментирам/се определят единствено и само от това,че на пазара има ипотекирани имоти,които са обявени за продан на неестествено ниски цени.заради тях нормалните строители и инвеститори /като мен/ не могат да си продадат имотите дори на 0.много е труден пазара в момента.няма търсене.това е истината,а когато се появи потенциален купувач сваля цената без основание и то яко.
  • 29 Антоанета

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "Антон":

    Антоне, :)) тази завист на парите на купувача е лош спътник за тебе. Явно е, че не си разбрал нищо от това дето казах. но всеки има да си учи уроците на тази земя. Едни по-рано други по-късно, а трети в някой друг живот.

    Коментиран от #32

  • 30 Тя

    1 2 Отговор
    Г-н или Г-жа WALL STREET, пишете,че всички са измамници и да "ДА ВИ ... ....... КОМИСИОНЕРСКА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"
    Явно в живота си сте попадали само на точни и почтенни хора, КЪДЕ ЖИВЕЕТЕ? Работя като брокер в коя агенция няма да споделя,мога само да Ви кажа, че масово хората са се опарили от некоректни сделки,излъгани с пари и т.н. в опитите си да избегнат агенции за недвижими имоти. Заставам твърдо зад Г-н Иванов! Пожелавам никога да не Ви се случи да имате проблем, неизплатени и неуредени финансови взаимоотношения с бъдещ продавач или купувач.
  • 31 Уха

    1 2 Отговор
    Не си ме разбрала, за какви офиси и наеми говориш? Ще ти дам пример. Аз имам 3 имота - за живеене и за отдаване под наем. Искам да купя още един за отдаване, но смятам че цените ще вървят надолу, както и лихвите, и затова само следя пазара. Това не ми е работата, а ми е хоби и така се разтоварвам. Приятелите ми знаят че долу горе разбирам от тези неща и като си наумят нещо ме викат да си кажа думата. Казвам им това, което брокера няма да им каже, защото е некомпетентен и не го интересува. Пари не вземам, нали затова сме приятели. Понякога е достатъчно да им кажа при кой нотариус да отидат. Почерпката след това е задължителна!

    Коментиран от #35

  • 32 Антон

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "Антоанета":

    @29 Амин, Антоанетке, амин... То хубаво да си вярваш, че ти си напред с материала, ма да не се окаже, че си неколко живота назад? То тези дето много си мислят, че знаят обикновенно нищо незнаят та те така...
    Айде до некой слеващ живот.
    PS Къде видя завист за парите на купувача?! Беше казано иронично (явно ти нищо не си разбрала). Т.е. след като има пари за имот давай да прави подараци на разни брокерчета и продавачи с надути цени ли? Само и само да не им остава "горчив привкус"?!
  • 33 вашия среднощен кошмар

    2 1 Отговор
    Брокера е естествен проводник на информация.Моля,всички които ги плюят да се извинят! Разумните хора изкарваме много пари от тях(след като ги прескочим , разбира се) Те наистина са полезни! Забогатяваме до известна степен от тях.Когато вляза в черква,винаги паля по една свещ и за тях(за живите)
  • 34 Иракли Иракли

    0 1 Отговор
    До BUBBLEHEAD № 4
    Аз,разбирам, какво искаш на кратко да светнеш!,но не забравй,че
    има люде на които трябва малко по обзорно да им се обясни!За това
    те,моля да изнесеш във форума по обширно обяснение по настоящия
    форум! С уважение ИРАКЛИ!
  • 35 AXXX

    1 5 Отговор

    До коментар #31 от "Уха":

    но смятам че цените ще вървят надолу, както и лихвите
    ...................
    По-добре да решиш цените или лихвите...
  • 36 vesto

    1 4 Отговор
    според мен цените на имотите са стигнали дъното.сега се продават или ипотекирани имоти или продават хора на зор или луди хора.строителство няма.построеното ще се продаде следващите 1/2/3 години,защото винаги ще има търсене.хора като мен вече са достигнали дъното си и ако могат да обслужват кредитите си ще предпочетат да не продават на загуба.така че надявам се,че няма да падат повече иначе строителството ще изчезне нацяло.сега едвам се издържа,а ако паднат още незнам кво ще се случи.
  • 37 Уха

    2 1 Отговор
    Смятам че цените на недвижимите имоти, както и лихвите по ипотечните кредити ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ да се движат в посока надолу.
  • 38 Иван

    5 1 Отговор
    Как да намерим приемливата цена на имота си?Отдавате любимата си гарсониера под наем за 250 лева,няма желаещи,сваляте на 200,квартирантите ви задигат мебелировката,набутват ви с ток и вода,пускате следващите след близо година издирване някой да ви даде 200 лева и след като не се е открил подобен индивид,най после я отдавате на първият,който ви даде 170лева,а сега умножете по 100 наема и получавате приблизителната цена.
  • 39 1111

    1 3 Отговор
    Как отдавам под наем любимия ми двустаен до х-л Плиска:Отдавна изнесох мебелите,защото наемател без мебели е жива беля...Печка,хладилник и пералня са напълно достатъчни... радиаторите са демонтирани...отопление-климатик..Давам двете стаи по отделно на студенти...200лв на мес..Вълшебната формула: Първи+последен наем+1мес.депозит...ако откажат,значи нямат намерение да се задържат...Наема-всяка седмица в сряда- 50лв на човек..Гости,роднини и гаджета-две нощувки в седмицата,иначе стаята става 350лв...разходите по апатрамента се делят на брой хора които живеят в него...обикновенно са двама...Максимален период без наемател 10дни за 8год...За този скромен доход(400лв/мес) Иване,ти трябва да работиш 30-40год във въгледобива и ако не те отнесе силикозата да получиш този доход от пенсия.И друго е важно: Колко време ще получаваш този доход!И не е важна цената на имота,а е важно какво и колко носи.Цените варират,наемите също...ама ти откъде ще го знаеш? Сега сметни доходите от този апартамент,направи цената(както ти смяташ) и ми намери още три такива жилища в района на х-л Плиска...излишно е да ти казвам,че ще ги взема без оглед,нали?

    Коментиран от #41

  • 40 наблюдател

    3 1 Отговор
    Давай има още много място за спад.Като строихте ви излизаше 200 евро квадрата сега ревете че ще продадете "само" на 700.Панелките едно време ги вземахте за 15000 лева сега им искате 70 000.Не стават така нещата.При тази беднотия няма кой да ви се върже на лъжите.
    Ще има спад и тези които уж не били на зор да продават ще си държат тухлите на склад с надежда в този живот цените да се вдигнат.
    Приятно чакане.
  • 41 ха ха ха

    5 1 Отговор

    До коментар #39 от "1111":

    С тези 400 лева на месец само лихвата към банката не можеш да си платиш.А данък за доходите от наем плащаш ли?А данък за имота колко плащаш?А разходи за ремонти ?Сигурно първо работиш във въгледобива и като те хване силикозата си купуваш с парите апартамент.И какво излиза 400 лева 100 наема 40 000 лева.Хайде дай сега да видим колко апартамента има на Плиска за 40 000 лева и сам отгатни с колко са надути цените.
    Другият вариант е да го наследиш , е тогава и 200 лева наем да вземаш пак няма да си на загуба.
    Нормално е да искаш сега цените да са надути нали трябва мързеливците да живеят на гърба на работещите.
  • 42 Цвети

    1 2 Отговор
    Дали има сделки с имоти или няма могат да кажат само тези, които правят такива.
    Прочетох статията, както и коментарите. От написаното от повечето тук мога да кажа само няколко неща.
    Голяма част от писалите си нямат и представа как точно стоят нещата, да гледаш новините няколко пъти на ден не е достатъчно да си експерт по всички въпроси, защото съм сигурна, че плюещите тук, го правят и под други статии по други въпроси. Типичната черта на Българина да сее омраза по адрес на някой успял човек и да се прави, че разбира от всичко. Нищо чудно, че най-разбиращите по всички въпроси нямат и 5 лв. в джоба.
    Отностно брокерите на недвижими имоти и всички други брокери мнение могат да изказват хора, които са имали сблъсък с тях. Разбира се, че ще има доволни и недоволни, всяка монета има две страни.
  • 43 1111

    1 3 Отговор
    Купих в брой,без кредит....и не се продава..хаха..и никога не забравяй,че парите в годините имат различна покупателна стойност...Нали така наречените кувачи диктували пазара?!?! Ами намери си някой продавач,издиктувай му цената и готово...какъв е проблема!?!? Другия вариант е да си купиш парче земя до Плиска/500-600кв/ и да си построиш нещо за 40 000 лева в/у него...Всеки нормален човек си плаща данъците...а ремонтите ги плащат наемателите...нали затова има депозит! Имота се отдава боядисан и с изциклен паркет...свинщините се плащат от наемателя...Не искам нищо повече от това,да ми предадат имота както са го получили...Май излиза,че ние ,,мързеливците,, сме по-оправни от вас..работягите,нали? А и май не сме толкова алчни,колкото се опитваш да ме изкараш...Такива като мен дават шанс на такива като теб,да живеят в приличен квартал за 7лв на ден...Скъпо ли е?

    Коментиран от #47

  • 44 vesto

    1 1 Отговор
    към №40
    "Като строихте ви излизаше 200 евро квадрата сега ревете че ще продадете "само" на 700."
    моля,отговорете ми от къде го измислихте това 200.аз винаги коментирам само за неща,които знам със сигурност и ви казвам така:купувам парцел 1000м2*30евро=30 000евро,строя и продавам къща 300м2-проектирам и изкарвам всички разрешителни около 5000евро,проектирам и построявам ограда 150м.за около 10000евро,прекарвам ток и вода за около 2000евро,забравете строителството,изкарвам акт14,15,16 за около 1000евро,при сделката когато продавам плащам близо 2 000 евро данъци,брокера ми взима 2/3% или около 5000евро и сега смятайте.близо 50 000евро даваш без да си почнал да строиш което прави 50 000/300м2=около 170евро.айде ся ми кажете ако вие строите ще калкулирате ли печалба.колко?нормално аз слагам 10%.видяхте ли,че аз /говоря само за мен/без да съм започнал да строя разхода ми е близо 200евро/м2.така че моля ви не се обаждайте неподготвени и не вкарвайте някви смешни 200 в разговора.100 пъти на такива като вас им предлагам да им давам по 300евро/м2 и да ми строят,но до момента нито един "разбирач"не е приел.айде вие приемете като сте толкова отворен с цифрите в строителството.

    Коментиран от #46, #49

  • 45 куку

    1 2 Отговор
    1111, То когато имаш отношения с нахалници, ти и без наем да го пуснеш да живее пак няма да е доволен? Я ще му е студено,я тясно...
  • 46 Ех...

    1 2 Отговор

    До коментар #44 от "vesto":

    @44 Приятел, на теб може и толкова да ти е сметкта, ама не значи, че за всички е толкова. Давал съм примера (факт1) и пак ще го дам:
    4 етажна жилищна сграда, с апартамент и магазинче на партерен етаж се обещетява собственика на парцела, ограда-няма, прави се пети тавански етаж прибран навътре от фасадата - по документи и проект не е за обитаване, но сградата се вписва в общата разрешена височина! и се правят 3 апартаменчета- спалня с дневна и бокс, тоалетна и баня обща+тераса (голяма). С въпросните се плащат всички разходи различни от заплати и материали. Даже знам, че единят е даден на архитекта вместо възнаграждение (за колко проекта незнам). И както виждаш драги оправните в бранша могат да строят и на 200...Това, че ти неможеш... Я се загледайте и вижте има ли нова подобна сграда без прибран на вътре таван и да не е обитаем?!
    И две думи за наема - винаги е по добре отколкото пенсия, но все пак ако имота струва 50 хиляди евро и повече и да се дава под наем за 400 лв, си е ....мммм да ти пикая на инвестицията. Всяко биснес начинание с малко акъл ще донесе поне 5000-10000 евро ежегодно от 50. Та в този ред на мисли има известно право, че не сте от най-работливите...

    Коментиран от #50

  • 47 ха ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "1111":

    Ами нали уж продавачите диктуват пазара?Защо не се вдигат цените ?
    Айде диктувайте да видим колко ще издиктувате.
    Тозу т'флек от статията поне 10 пъти до сега е предсказал дъно на цените.Ама все ново дъно се отваря.
    И каква е покупателната способност на парите?15000 лева са били в най добрия случай 15000 долара. Хайде двойна инфлация сметни нека сега да са 30 000 долара. А смяташ ли на този коптор 40 годишен някакво износване? Значи купуваш една вещ ползваш я 40 години и после искаш да я продадеш 10 пъти по скъпо.
    Ееее много е хубаво така продължавайте да опитвате да видим като диктувате какво ще издиктувате.
  • 48 vesto

    1 3 Отговор
    до №46
    благодаря ви за отговора,но аз не разбрах 2 неща:
    1.колко ви излезна строежа на тази така наречена сграда и колко квадрата и е РЗП,за да си направя сметката на м2?
    2.до каква степен е довършена тази сграда.дали е до степен "годна за употреба"от клиента?
    благодаря

    Коментиран от #55

  • 49 някой

    1 3 Отговор

    До коментар #44 от "vesto":

    Колега от 1000м2 площ земя ще излязат поне 4000м2 застроена.
    Я раздели сега 50000 на 4000.Какво излезе 12-13 евро на квадрат !!!!
    Това ,че ти строиш къща , а не блок си е твой проблем.
    Цените за къщи с двор са различни от тези за апартамент.
    Недейте да говорите глупости колко уж големи били разходите за строеж.
    По добре си кажете че искате 5 кратна печалба като през 2008 ма и за това ви е криво сега.А пък тези които се набутаха да купят тогава никой не им е виновен и не е длъжен да им плаща сега за грешката.Който от тях може ще опъва жили и ще плаща на банките скъпите лихви.Който не може .....на търг.Колкото дадат купувачите другото ще го доплаща на банката до живот.
    А разните тарикати дето вземат 400 лева наем щото били велики инвеститори да си направят сметката с парите които са дали за да купят тази "инвестиция" колко други неща можеха да направят.
    Дори най тъпата лихва от банка на 100 000 лева ти носи 6000 годишно без да се занимаваш с наематели , които уж се избивали да плащат наеми коректно и редовно.
  • 50 Клуб 200 евро

    1 5 Отговор

    До коментар #46 от "Ех...":

    Ти си поредния който е подочул нещо от някъде ама си няма представа за реалните разходи в строителството.
    За 200 евро/м2 можеш да построиш хубава кочинка на прасето. В собствения си двор на село! Ако си я правиш сам може и по-евтинко даже. Но спри да ръсиш по форумите.

    Коментиран от #56

  • 51 vesto

    1 2 Отговор
    към №49
    отново съм благодарен за това,че ми "отваряте очите",но аз не разбрах-къде,в кой град намерихте парцел 1000м2 за 50 000евро на който ти е разрешено да направиш РЗП4000М2.дори и да е така аз не говоря за само за цената на имота.моля продължете на татък да видя след като сте купили имота и сте готови да строите 4000м2РЗП какви още разходи предвиждате и ще направите.искам да видя как няма да надвишите 200евро/м2,защото това беше темата.искам да ме светнете как ще ви излезне сметката.
    благодаря

    Коментиран от #52

  • 52 читател

    1 3 Отговор

    До коментар #51 от "vesto":

    Хайде ти им обясни на тях как си строил блок и себестойността ти е излязла много повече от 200 евро.
    Но искам конкретно място където си строил,разходи които си направил и колко си плащал за труд и материали.Както и годината в която си го строил.
    Недей да говориш само ,че на 1000м2 може да се построят само 300 защото ставаш смешен.Ако искаш може и 10м2 да построиш и тогава ще ти излезе направо 5000 евро квадрата.

    Коментиран от #54

  • 53 читател

    2 1 Отговор
    Хайде ти им обясни на тях как си строил блок и себестойността ти е излязла много повече от 200 евро.
    Но искам конкретно място където си строил,разходи които си направил и колко си плащал за труд и материали.Както и годината в която си го строил.
    Недей да говориш само ,че на 1000м2 може да се построят само 300 защото ставаш смешен.Ако искаш може и 10м2 да построиш и тогава ще ти излезе направо 5000 евро квадрата.
    Давайте да видим колко е истинската себестойност на блок не на къща щом твърдите че 200 не било вярно.
  • 54 vesto

    7 1 Отговор

    До коментар #52 от "читател":

    никога не съм казвал /в никой форум/че съм строил кооперация.строя само еднофамилни къщи извън града и м2-луксозно строителство с всичко-земя,проект,строеж и т.н.не може да ти излезне под 500/600е/м2.прав сте за това,че няма общо между къща и блок,но ми е интересно да разбера как излиза 200е.и моля не употребявайте за строителството думата себестойност-какво е себестойност?клиента не плаща себестойност,а плаща крайна цена с всички видове разходи начислени върху квадратния метър.айде сега вие ми обяснете /защото аз не съм компетентен/как ще влезнете в 200е.от началото до края.слушам
  • 55 Ех...

    1 2 Отговор

    До коментар #48 от "vesto":

    @48 Не съм строил аз. И не съм подочул, а знам. Обяснение не дължа никому. Как ще сметнеш колко излиза, като ще сметнеш на теб колко би ти излязло!
    @50 Е, айде ти ми обясни как в момента чета обява за продажба на двустайни и тристайни в новостроящ се жилищен комплекс за цена от 390евро/м2? Още не са направили основата и вече продават на загуба може би?! А като 170евро е амо парцела и примерно поне 300 разходи, как продават на 500-700 готови? Са не би да си слагат 20-30евро печалба и то за нещо което се е строяло 2-3 години и се реализира още толкова... Да не ядем доматите с колците?

    Коментиран от #57, #60

  • 56 Селянин

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "Клуб 200 евро":

    @50 На село в двора направих 30 квадрата монолитен гараж с циментов под и канал и плоча отгоре за под 4000лв. Колко викаш струва кочината? Ти май си от лаладжийте по форумите и незнаеш разликата даже между баластра и чакъл.
  • 57 vesto

    4 1 Отговор

    До коментар #55 от "Ех...":

    предполагам,че знам кои обяви гледаш,но ти сам казваш 390е/м2.а аз говоря за 200.ако гледаш обявите в пловдив ще ти кажа че познавам и инвеститора на този комплекс и ще ти кажа че той не би продавал на загуба-сигурен съм,но ние говорим за 200,а ти отиде на 390.има разлика.а до №56-господин "селянин"аз говорих за 700е/м2 луксозно строителство на еднофамилна къща,сега говорим за 200е/м2 кооперация-себестойност,а вие влизате в мохабета с някакъв гараж.опитваме се да разберем цената на жилищното строителство,а не на гаражите.благодаря
  • 58 1111

    0 1 Отговор
    До #49...Моля те,не слагай кавички на думи,на които не знаеш значението...в случая думата ИНВЕСТИЦИЯ...Ако мислиш обратното,дай ДЕФИНИЦИЯ(с твои думи)...Малко да се посмеем,че форума стана много мрачен...

    Коментиран от #62

  • 59 1111

    0 1 Отговор
    До #47...1.Не съм продавач 2.Думите в България девалвират и ,,износват" в пъти повече от имотите...
  • 60 Калин Йонов

    0 1 Отговор

    До коментар #55 от "Ех...":

    А дали като е готов покрива, тоест акт 14, цената няма да стане 450, на акт. 15 - 500, и на акт 16 - 600? 390 е/м2 ама само на зелено!

    Коментиран от #64

  • 61 MB W126 300SEL

    0 0 Отговор
    Още един смехурко! Питайте бившия финансов министър на Япония и баба Меркел. Ха! Ха! Голям майтап!
  • 62 за 58

    3 1 Отговор

    До коментар #58 от "1111":

    Много е проста дефиницията на "ИНВЕСТИЦИЯ".
    Това е когато един пишман "инвеститор" налапа въдицата да кажем през 2008 ма година и си купи 70 квадрата за 100 000 евро.
    Днес 5 години по късно този "инвеститор" може да си продаде "ИНВЕСТИЦИЯТА" за 50 000 най много.
    Ако беше ги държал в банка щеше да има поне 140 000 евро.
    Ако беше купил злато с тях сега щеше да има 300 000.За други алтернативи няма да ти казвам сега , светите струват пари.

    Ето това е определение за "ИНВЕСТИЦИЯ" и ако не ти е ясна думичката попитай хора ,които разбират от тази материя по всичко личи ,че не си от тях. До тогава сбирай парички от студенти явно това ти е капацитета.
  • 63 ;)))))

    2 1 Отговор
    Да не мислиш ,че човека продава на себестойност.Строи за 200 евро продава за 390. Просто не умножава като другите по5 а само по2.
  • 64 Ех...

    2 1 Отговор

    До коментар #60 от "Калин Йонов":

    @60 Едва ли ще стане 600. Все пак за тази работа си има договори, а продавача не е пишман инвеститор и едвали ще терикатее на дребно. Играта му в случая е, че ще работи с парите на кандидат собствениците (не плаща лихви на банки ако няма цялата сумана куп, а и да я има може да работи други проекти) и превлича клиенти с изгодна цена. Както правилно отбеляза 63 наистина 390 не са 200, но нали и няма толкова заблудени да мислят, че ще излезе 390 и ще продава на толкова? Все пак става въпрос за пари който ще трябва да докарат поне 2-3 годишна норма на печалба на въпросният инвеститор и едва ли става въпрос за 20-30евро ...

    Коментиран от #67

  • 65 клуб 200 евро

    0 1 Отговор
    Некво тъпо парче се подписва с моя ник,лесно се познава-гост е !
  • 66 1111

    1 3 Отговор
    До #62...ХА-ХА-ХА-ХА...Ти ще ме умориш бе,човек!Аз мислех,че ще кажеш нещо за инвестиция, а не за комар! Съжалявам,но твоите думи са на истински комарджия...типичен пример за БГ ,,инвеститор,, който от страх да не се мине не знае какво да направи с парите си и е готов срещу голи обещания да се довери на БГ банкери..хахахаха...или рафинирани спекуланти на пазара на злато.Ти наистина ли си толкова наивен?Наистина ли ще дадеш толкова пари на някой без да имаш никакъв контрол в/у него или парите си...Ти май не си ми проследил постовете...

    Коментиран от #70

  • 67 Калин Йонов

    1 2 Отговор

    До коментар #64 от "Ех...":

    Ех..., пределно ясно ми е, че ще се подпише договор и цената за купилите на зелено, ще остане 390. Уви малцина са тези които биха предприели такава стъпка в ден днешен. Съответно реалната цена на която ще се продадат тези жилища не е 390евро/м2. Най-вероятно на този етап инвеститора би предпочел да продава без печалба, но да си осигури финансов ресурс, вместо да плаща високи лихви на банките. Тази схема беше страшно изгодна и за двете страни до скоро. Но поради спукалия се балон и загубеното доверие, сега инвеститорите теглят пари на 12% лихва за 2-3г. тя оскъпява проекта с 24 до 36%, дори и да може да се строи за 200Е то те ще станат поне 260е/м2 и кой ще ги плати тази добавена стойност??? Пак купувача заедно със неговия си ипотечен кредит. Тоест купувача може и да диктува пазара, но ще си плаща като поп и неговите лихви и лихвите на инвеститора.
  • 68 Чалмата

    2 1 Отговор
    Истината е,че в провинциалните градове апартаментите се продават на цени като в Истанбул,а ако трябва да вметна нещо то ще е : ДЕ СТАНБУЛ ДЕ ЯМБОЛ .Града е мегаполисен с население колкото четири Българии и със всевъзможни удобства и перспективи.Всичко това го пиша не за да изтъквам въпросния град,а за да покажа колко сме зле и понеже имам наблюдение и върху тамошния пазар поне споделям за нещо което ми е ясно.Много наши Български градове утре от други ден ще последват съдбата на обезлюдяващите се села,а и забележете,че много чужди компании когато стъпиха на българския пазар в брошури и бланки вместо ГРАД изписваха СЕЛИЩЕ,може би са се объркали защото един наш град е колкото един техен квартал.Та тъй де мнооооо сме зле ама не си го признаваме,а пък и на всичкото отгоре за повечето кенефи които се продават се искат цени като на един замък на запад,който не верва нека направи справка чрез интернет,колко струва един Софийски кенеф и един замък например в Австрия.

    Коментиран от #69

  • 69 Калин Йонов

    0 1 Отговор

    До коментар #68 от "Чалмата":

    Чалмата ти сочи точно към Стамбул. Щом е колкото четири Българии, като съпоставим двата града по глава на населението май Ямбол има 6-7 пъти повече молове и 10-15 пъти по голяма покупателна способност. Така, че е напълно оправдано имотите да се е еднакви цени.
  • 70 911

    1 1 Отговор

    До коментар #66 от "1111":

    Да много правилно е да се довериш на БГ брокери и да си набуташ парите в тухли. Както вече видяхме от примера това е "инвестиция" която направо ти изяжда половината пари поне .
    Щом искаш доверявай се на рафинирани спекуланти на имоти.
    Добре се вижда кой печели и кой губи .
    Който си е купил злато през 2008 ма сега е с 3 пъти повече пари.
    Това е факт.Факт е и , че дори лихвата във влог носи по голяма печалба.
    А ти събирай пари от студенти два три живота ще ти стигнат да догониш добрите инвеститори.

    Коментиран от #71

  • 71 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #70 от "911":

    Не му обяснявай , на такива като него само набутване на пари в апартаменти и това е. Те друго не са чували това им е сигурно и си губят със сигурност.Тъпите сметки по 4-5 хиляди на година от студентчета са идеални за тях за повече не им стига капацитет.
  • 72 Варна

    5 1 Отговор
    Имотите само да остават на също ниво трябва да се вдигат с 4% годишно т.е колкото е годишната инфлация, а която си купува жилище за първи дом макар и с кредит не се е набутал, понеже има разбирачи които обясняват че по добре било под наем. С вноската от 800 лева която я плащам в момента след 10 години ще ми се виждат като 400 лева. Заплатата от 2000 лева ще ми стане поне 3000 а тези които са под наем ще си бъдат без самочувствие завинаги.
  • 73 Баба Яга

    1 3 Отговор
    За бога РАЯ не копувайте, цените са излишно надути - няма как да не продължат да се сгромолясват - с тези доходи и това кредитиране!
    Не е реално панелка в краен квартал - гета като Дружба и Люлин, която има няма 10,20 години живот да струва 500 евро квадрата.
    Не е рално и горял (запалил се някога) апартамент - тухла от 59 година около Румънско посолство, дето е за тотален ремонт да се опитват да го пробутат по 1000 евро квадрата.
    Повече от ясно, е : Брокерите имат интерес да надуват цените най-малко заради комисионите - ТАка, че не ги слушайте.
    Експерти казват, че себестойността на нова тухла е около 100 евро, сметнете колко реално струва онова от преди 40,50 години.
    И за наемите става интересно, има повече куптори и по-малко наематели за тях :)
  • 74 Варна

    3 1 Отговор
    Баба яга да построиш апартамент до ключ с всичките разходи струва към 350 евро. Обаче за миризливите панелки си прав. Колко прост беше народа даваха по 1000 евро за вмирисани панелки щтото мислеха че след година ще струват 2000 евро. Моят апартамент в Варна си го купих за 63000 евро а англичанина го е купил за 90000 евро през 2006г. И с гратис мебели. Добре е че не се набутах през 2008г. А за собствениците на панели продавайте ги ощте утре на някои малоумни купувачи защтото след 5 години оставате без нищо.

    Коментиран от #75

  • 75 Japoneze

    1 1 Отговор

    До коментар #74 от "Варна":

    Да,прав си,недей да плашиш хората с панелки-не е толкова трагична ситуацията-имат поне още 10-15 години преди да почнат да поддават заварките от ръжда!
    Колкото до коментара че спада на цените стихвал-само определени имоти с много добра локация и добро изпълнение(качествено строителство),всичко останало ще се плъзга и догодина надолу,бавно-може още година,после ще има много мъка,ще стане като в супермаркетите,къде 50,къде 70 % намаления-тогава ще се раздвижи пазара Г-н Иванов.С тия изказвания,иска му се да закърпи бизнеса,ще трябва да почака още поне 2 години за желаните многобройни сделки!
  • 76 USA BG

    1 0 Отговор
    "страхилчо" не отговаря на неудобните въпроси, които му се поставят, включително и тоя за двете комисионни

    Ето и още един въпрос, на които очевидно аллаха ще отговори, когато намери време:

    Въпрос от Явор Стайков от гр.София, България
    Yправител, Теменуга- Недвижими имоти

    "Здравейте г-н Иванов
    Интересува ме Вашето мнение по един интересен въпрос. Как виждате участието на банковите институции едновременно като кредитор, купувач , продавач и брокер на пазара на недвижими имоти? Не поражда ли това възможности за злоупотреби?
    И още един въпрос по отношение на широко коментирания проектозакон за дейността на брокерите. От дълго време слушаме за подготовката на такъв закон, но въпреки усилията ми да открия дори един ред от този проектозакон в СМИ досега не съм успял. На какво се дължи тази секретност според Вас. Според статистиката на пазара оперират над 2000 субекта, които ще бъдат засегнати от него , както и милионите потребители на услугата и се оказва, че за повечето този проектозакон е някаква мистерия? Не е ли редно той да се представи на страницата на НСНИ, за да се запознаят участниците на пазара предварително с него?
    Благодаря предварително и успех"

    Ха за много ракииииииииии страхилчо... иде коледа ... и бизнеса на НИ направо замръзва...

    Ха кат си толкова отворен, да направиш един пост тука на форума, с колко процента +/- ще се движят имотите през 2013,

    Ха за много ракииииииииии страхилчо... иде коледа ... и бизнеса на НИ направо замръзва...

    Ха кат си толкова отворен, да направиш един пост тука на форума, с колко процента +/- ще се движят имотите през 2013,

    или тe е страх.....илчо ...
    !
  • 77 vesto

    1 1 Отговор
    "Експерти казват, че себестойността на нова тухла е около 100 евро"

    г-не/г-жо здравейте,аз вчера цял ден се "дърпах"тук във форума с всички,че не може да строиш от дупка до ключ за 200е,а вие просто сега с тия 100е /експертна цена/ме хвърлихте супер мощен размисъл.
    моля ви,дайте да ги чуем и ние тея експерти,да ми обяснят как калкулираха тази цифра.може пък те да са по-добри строители от всички в бг.ако някой може да строи за 100е бъдете сигурен,че на 200е ще продава всичко за един ден /няма значение,че е криза/.
    моля ви,за пореден път моля във форумите-не коментирайте без да се аргументирате.
    а сега слушам каква защота ще си измислите за глупостите,които сте казали.ако ме оборите и ми докажете,че сте прав ще ви се извиня пред всички.благодаря
  • 78 1111

    1 1 Отговор
    До #70 и #71...Света е пълен с разорени ,,лихвари,, и ,,златари,, като вас...Интересно е ,че говорите в минало време...,,Ако бях купил злато..... ако бях сложил парите в банка,,...Да разбирам ли,че нищо от това което ,,споделяте за инвестициите,, не е направено от вас?!?!? Вероятно сте играли и на БФБ с пари назаем ,,понеже нЕма начин да загубиш,,...или сте на дълги позиции с гръцки дълг??? Защо не споделите в какво ще ,,инвестирате,, следващите 5год , а не да ми правите анализ на изминалите 5 , от които видимо не сте се възползвали...Дайте малко по сериозно...Виждам,че сте на ръба, а може и зад борда(всеки има такъв период)...винаги може да разчитате на мен за една стая в приличен квартал при условиятя в пост #39...Нищо не ви пречи да правите вашите ,,фундаментални инвестиции,, като ми плащате скромен наем....разбира се докато си съберете пари за офис...
  • 79 куку

    2 1 Отговор
    Интересно? Господа форумни инвеститори, всички с пяна на уста драскате постове под статии за посредници. А под статия съобщаваща нещо важно и съществено няма никой? Да определено става въпрос за скиците, който се е занимавал знае колко важно е това, какви проблеми създава и колко помага в даден момент!!!! Но вас мисълта ви изкачва над същественото, вие сте над такива /дребни/ подробности...къде по лесно е да говориш за инвестици в злато? И да попитам само: Колко злато имаш 911, мисля че имаш само една халка и някой ланец около 20гр??????

    Коментиран от #82, #85

  • 80 1111

    2 1 Отговор
    Куку,къде изчезна! Тук едни ,,инвеститори,,направо ме изядоха...Скиците? Ама нали знаеш,че те касаят собственици и купувачи...тук май няма такива..911 има точно толкова злато,колкото казваш,ама го е оставил в заложната къща, защото има нужда от ,,свежи пари за инвестиции,,...Абе както се казва: Къде сме ние,къде са те/инвеститорите/...на светлинни години са пред нас..

    Коментиран от #84

  • 81 Панелка

    0 1 Отговор
    Мисля, че мощно се подценява живота на панелката. То според някои тук излиза, че след 15 години цели квартали ще се сринат все едно е имало 8-9-та по рихтер. Една дума - Смех! Аман от разбирачи - по проект панела е по дълговечен от всяка нова сграда! Всичко опира докачеството на изпълнението. И ако при панела е под съмнение, въпреки че има на по 50 години, то доста нови сгради особенно от зората на демокрацията са си за откровен ремонт. Никой, ама никой не може да ме убеди, че масовото строителство с цел продажба (печалбарство) са с качествата залегнали в нормативните уредби. Ерго новото строителство е с единствен + и той е, че е ново - толкос! Не се напъвайте да внасяте паника в собствениците на панели с цел да ви се продадат надценените застояли некачествени подобия на жилища, пък били те и нови. Собственик на панелка може да загуби единствено от това, че все повече ще се задалбочава разликата в цените м/у панел ново, но ако панелката е основно жилище в условията на пропадащи цени си е глупаво да се сменя самоцелно.

    Коментиран от #83

  • 82 Земеделец

    1 1 Отговор

    До коментар #79 от "куку":

    @79 Кажи драги какво толкова се вълнуваш? Че ще дадеш някой лев в повече? Проблем щеше да е ако се създаваха административни пречки пред издаването или ако се бавеха, сега къв е проблема? Аз да прехвърля имота на дядо си на мен платих 96 лв. за 6 скици. И кво? 2-4-8 лв, къде ти е болката? Светни ни.
  • 83 куку

    1 0 Отговор

    До коментар #81 от "Панелка":

    Това, което си написал е вярно. Пропускаш само една /незначителна/ подробност! При така наречените панелки, нямаш нотариално право върху част от парцела /земята/....това е основният проблем.

    Коментиран от #91

  • 84 минувач

    1 7 Отговор

    До коментар #80 от "1111":

    Не ги знам онези с колко кила злато са , но като гледам какви глупости пишеш за студенти и как следиш кой кога им идва на гости е ясно колко разбираш от инвестиции.
    И между другото съветите не са безплатни,добрите консултанти в инвестирането за това са богати защото не дават безплатни съвети на такива умници като теб.
  • 85 2013

    1 10 Отговор

    До коментар #79 от "куку":

    Всеки с проблемите си.Някой го интересуват скиците друг къде да си вложи по разумно парите.
    Едно е ясно от статията , следващата година пак ще е на загуба за имотковците.Дано да има кой да им плаща поне наемите , че иначе няма да могат по цял ден да висят по форумите да обясняват колко е скъпо и престижно да имаш имот на тихо място до хотел "Плиска".

    Коментиран от #86, #93

  • 86 куку

    4 1 Отговор

    До коментар #85 от "2013":

    Да си вложи по разумно парите, дето ги няма????

    Коментиран от #87

  • 87 vesto

    4 1 Отговор

    До коментар #86 от "куку":

    според мен дали си влагаш парите "разумно" или не може да се установи след време когато погледнеш назад.ако сега мога да преценя кое е разумно ще съм доста богат.според мен разумна инвестиция е сигурната инвестиция,която ти гарантира малък,но постоянен доход.при този вид инвестиция си гарантираш поне храната.другия вид инвестиция е риск печели риск губи-в този случай може и да "станеш човек",но можеш и да гризнеш дръвцето.всеки който има пари решава сам как да ги инвестира,опитва се да ги умножи,но не на всеки се отдава умножението.има много по-богати от мен и много по-умни от мен,които в 17 ч.цъка белот пред блока и това му стига,а аз отворения и много умния в 17ч.отивам да работя "часно",за да се опитам "да порастна".нека не се отклоняваме от темата:"цените на имотите"
  • 88 1111

    7 1 Отговор
    ,,минувач,,..На добър път към следващия форум..
  • 89 realist

    1 1 Отговор
    Гледайте какво сгромолясване на цените идва до 2-3 години на всички имоти. Хората масово работят за 300 евро на месец (при 900 евро средна цена на кв.м. в София това прави три месечни заплати за един квадрат. За сравнение в Западна Европа съотношението е една средна месечна заплата за един квадрат реална жилищна площ, без общите части, в хубав квартал в столицата). Лихвите са в пъти по високи от лихвите в Европа (около 2,7%).Банките са задръстени с принудително иззети имоти, на които бившите собственици са спрели да изплащат ипотеката. Засега банките не ги вадят на пазара , за да не се сгромолясат цените , но до две години ще бъдат принудени да го направят според закона за банковото дело. Малкото чужденци, които купиха нещо преди 7-8 години сега се чудят как да се оттървът на една трета от цената, след като цигани ги крадоха, мутри ги биха, брокери ги мамиха...чужденец повече у нас няма да инвестира в имоти. Освен това има хиляди новопостроени апартаменти стоящи празни , а българския народ се топи всяка година като майски сняг. Като прибавим и неспиращите имотни измами доказващи нефункционалността на службата по вписвания, покупката на имот в България става един огромен и неоправдан риск. Т.е. цените ще падат докато достигнат 250 евро на квадрат за София и то в така наречените престижни квартали.

    Коментиран от #101

  • 90 куку

    1 4 Отговор
    Реалист, много е 250 най вероятно 240???? И ти си една латерна.....Те имотите и 200е за м2 да станат, ти пак ще си под наем, съдба какво да правиш?
  • 91 Панелка

    0 1 Отговор

    До коментар #83 от "куку":

    @83 Ами за мен си е наистина незначителна - защо, ами защото моя вход са 32 апартамента, а парцела под тях е не повече от 400кв/м. Дори и при цена от 200евро на квадрат - 80000/32 = 2500. Аз ако "изгубя" апартамент за 60-70 хиляди кво ме топли имот за 5000лв?!
    Ако наемем някой да ни строи ново върху парцела тия 5000 лв няма да стигнат за нищо. Ти как мислиш? Според мен или имаш пари или нямаш...другото е вятър на устата.

    Коментиран от #92

  • 92 куку

    1 1 Отговор

    До коментар #91 от "Панелка":

    Панелка, ама това вярно ли го мислиш? Не се заяждам нито желая да те засегна с нещо! Прочети малко,образовай се относно прилежащи,общи части???? Друго, къде е това място дето има по 200е за квадрат в голям град и хубав квартал? Последната сделка,която следих продадоха парцел на ъгъла на ул.Цар Симеон и бул. Мария Луиза за 10 000е м2. Първо се поинтересувай за цените на парцелите в градовете.....после помисли има ли изгода от право в/у земята? И въпреки всичко, панелките си имат търсене?

    Коментиран от #94

  • 93 bubblehead

    1 1 Отговор

    До коментар #85 от "2013":

    2013 , забялязали че като написа 'Едно е ясно от статията , следващата година пак ще е на загуба за имотковците' колко минуса получаваш от аудиторията? Нещо се промени и тия дето пеете старата песен ще гледате в нищото още преди 2013 година ...
  • 94 Панелка

    0 0 Отговор

    До коментар #92 от "куку":

    @92 Ами не съм в час, а и не съм мислил по въпроса. Ще се радвам да ме пообразоваш. Но пак ме "напъват" едни мисли и ще ги кажа гласно, а ако бъркам ще се радвам да ме опровергаете. Колко евро е квадрата не съм мислил и не съм запознат - предположих. Да приемем 10 000е м2. Стават 4 000 000 парцела за 3200 разгърната площ (умишлено приех 400 м2 - не са 4 апартамента по 100м2 на етаж, а и говорим за вход и част от "прилежащите" са вход "б" :)) ) А понеже имам гараж и знам до къде е прилежащо - 4 метра от фасадата та площа няма как да стане много по голяма. Излиза, че за бъдеща сграда преди да се почне вече имаме 1250е м2 - Май нещо няма да излезат сметките на бъдещият строител, а? Пак повтарям - не твърдя, че знам, но с радост чакам аргументи в обратната посока. И после 4 входа по 32 апартамента как ще се разберат какво да се прави (единомислие) с на всеки парчето от по около 10 м2... Предвид, че сме в България. Не ща да си го помисля. С радост ще прочета мнението ви.
  • 95 куку

    1 1 Отговор
    Не съм преподавател но лично мое мнение, по добре с нещо...отколкото без нищо? А и от 3г регистъра на агенцията по вписванията е открит, следете сделките все по малко са в/у данъчна оценка от там ще си направите изводи.

    Коментиран от #98

  • 96 ха ха ха

    2 1 Отговор
    Бабъле пак ли си тук да цъкаш минуси.Както се вижда от минусите повечето продавачи висите тук и се сърдите че никой не ви оценява копторите.Ти доколкото си спомням още през 2010 беше обещал покачване някакви последни влакове имаше и който не се качил щял да загуби.
    Като гледам 2012 -та мина и още много последни влакове има.
    А както казаха в коментарите на които цъкате минуси имотковците и през следващата година ще гризнат дръвцето.За други инвестиции въобще не си мислете.Инвеститорите продадоха до 2008 -ма и сега парите им са на други места.
    Цъкайте си минуси цените си падат и вече сте много на минус.
  • 97 трезво мислещ

    1 0 Отговор
    Г-н Иванов ако си мислите и надявате,че точно удара срещу рентиерите с банкови депозити ще раздвижи техните авоари и те ще ги влеят в недвижимост през 2013 и по този начин спадът на цените на имоти ще спре, нещо жестоко сте се излъгали.Още от сега съм развил всички схеми,че до година хем рекетьорската ни държава хем такива като вас да духат супата.Мен само едно не ми е ясно защо на спестовниците им се показва някакво отношение като на телета дет ги водиш към кланницата и им обясняваш,че това е пет звезден хотел,сиреч,я извадете парите от банките и ни ги дайте да ги изпапкаме защото вече всички лапни шарани са измрели.А хода на Вдянков беше най лакейския за новата ни история,прасна данъка на спестовниците,яхна ги на шеста предавка и хоп с един удар два заека.Человека хем ще прибере некви пари от въпросния данък върху лихвите,хем ще разтовари и банките които се напълниха с паричен ресурс който се нуждае от изплащането на дивидент(нетрезво е да трупаш стока за която нямаш рентабилен пазар т.е. банките нямат читави клиенти на които да раздават пари,а изплатените дивиденти по депозитите им изяждат печалбите).Видя се,че банките с ниски лихви не могат да възпрат вложителите и хоп шах и мат с пешката,защото за някои въпроса с въпросния данък става принципен а именно за едни и същи пари да се плаща два пъти данък.

    Коментиран от #99

  • 98 Панелка

    1 0 Отговор

    До коментар #95 от "куку":

    @95 Принципно съм съгласен с теб, ама и това "нещо" си го плащаш, не е безплатно - строителя/инвеститора си го е калкулирал, да не говорим, че на панела квадратите са реални, а на новото знаем колко са... Та да..оставаш с нещо, но си си го платил така или иначе - твое си е. Аз като минат оставащите 70 години от проектният живот на панелката ми (или поне още 40?) ще взема да се замисля! ;)
  • 99 bubblehead

    1 2 Отговор

    До коментар #97 от "трезво мислещ":

    А хода на Вдянков беше най лакейския за новата ни история,прасна данъка на спестовниците,яхна ги на шеста предавка и хоп с един удар два заека.

    -------------------------------------------------------
    Трезво мислещ , най накрая отрезня бе човек! Почти ми харесват разсьжденията ти , но да знаеш зайците са повече от 3 ... ха-ха-ха! Ха честито за данька на Дянков - убиеца на лихварите ... чай малко бе амчи то лихвар не беше ли лоша дума, начи Д
    Дянков - убииеца на лихвари е добьр... опа обьрках се много ... ха-ха-ха!

    Коментиран от #100

  • 100 Пияна глава

    1 1 Отговор

    До коментар #99 от "bubblehead":

    @99 Баце незнам трезвия дали е отрезнял, ма ти няма да се оправиш. То за твоето хапчета требват, ама явно си ги не пиеш редовно. Мики Маус (пискливото министърче) целеше и го постигна да изнамери едни 100-120 млн. да позакърпи бюджетчето, че пак пицата посна. Предвид огромният процент депозити до едва 10 000лв и предвид, че и лихва - 10% е по добре от ежегодно обезценяващ се коптор+данъци+режийни, ще нацели дедовия. Зайците се множат в главата ти щото не си пиеш редовно хапчетата, баце. А и догодина Мики Маус ще си иде в анимационата си приказка.

    Коментиран от #102

  • 101 bubblehead

    1 1 Отговор

    До коментар #89 от "realist":

    Гледайте какво сгромолясване на цените идва до 2-3 години на всички имоти. Хората масово работят за 300 евро на месец (при 900 евро средна цена на кв.м. в София
    -------------------------------------------------

    реалист откачи! И защо това име ползваш!? Статистическата гола и изваждаща очите реалност е че хората работят масово за средна работна заплата и в София тя е около 1100 лева по настоящем или 550 евро, а средната цена на жилище в София е 1400 лева/м2 или 700 евро/м2 тоест извода ти няма как да е по неверен, а емоциите ти са напьлно не на място защото пориди тая реалност, реалисте, София е един ужасяващо умопомрачително и невероятно евтин град, като за голям европески град ( и не само европейски, азиатските например са още по-скьпи) Точно това е м2 да е горе-доле колкото средната заплата. По света е поне няколко заплати а кьдето е истински скьпо над 10 средни заплати....
  • 102 bubblehead

    1 0 Отговор

    До коментар #100 от "Пияна глава":

    Предвид огромният процент депозити до едва 10 000лв и предвид, че и лихва - 10% е по добре от ежегодно обезценяващ се коптор+данъци+режийни, ще нацели дедовия.

    -------------------------------------------------

    Ами аз точно за това ви честитя... Що тия негативни емоции!? Тая новина означава че от 1 Януари 4% лихва стават 3.6% . Лощо е че 4% до тогава няма да са и толкова ... И вьпреки това ха честито отново и хаирлия да е лихварството през новата 2013 година! ха-ха-ха!

    Коментиран от #105, #107

  • 103 АХХХ

    1 2 Отговор
    за някои въпроса с въпросния данък става принципен а именно за едни и същи пари да се плаща два пъти данък.
    ................
    Трезвий, пак си се объркАл. Лихвата е доход. От капитала можеш да имаш два вида доход. Ако капиталът ти е в парична форма (вложен в депозит) ти носи лихва. Ако е в производителна форма (вложен в зайчарник с „повече от три” заека) ти носи печалба. Сега си представи, че като зайцевъд си спечелил 100 лева, които можеш или да инвестираш в бронежилетки за зайчетата, или да вложиш на депозит. В първия случай, като инвестираш в реалния сектор (зайци), печалбата ти се облага с 10%. Във втория случай, като „инвестираш” в депозит, „печалбата” (лихвата) не се облага. Друг пример – имаш 100 лева, с които купуваш гарсониерка в Младост и я отдаваш под наем на студентчета (които обичат зайци в буркани). Наемът се облага с 10%. Или имаш 100 лева и ги слагаш на депозит. Лихвата не се облага. Не случайно всички други страни имаха такъв данък много преди нас. Липсата му нарушава основния принцип на пазара за равнопоставеност. А когато имаме и плосък данък, а не прогресивно облагане, още по-малко са допустими изключения от обхвата на подоходния данък.
  • 104 1111

    0 1 Отговор
    Аххх,...По -надолу дадох пример как давам двустаен под наем и .....,,инвеститорите,, ме направиха на салата...хаха..Е как не се намери един,който да разбере,че давам пример за механизъм по който си събирам наема,а не за сумата която взимам...а и за сумата...Е как не се намери и един тиквеник да ме попита: Абе,ти какво правиш с този наем?..Сега след като им даде жокер....?!?
  • 105 Пияна глава

    1 1 Отговор

    До коментар #102 от "bubblehead":

    @102 Ами хаирлия да е. А аз ти обясник как и защо зайците са много в твоята глава и именно щото не си или се правиш на неразбрал ще поясня: С този данък ефекта е само един единствен - 100-120млн + за бюджета. Толкос. Нито парите ще излезнат от банките, нито ще влезнат в икономиката. Т.е. мечтите ви за качване на цените на НИ си остават...ми...мечти. За %-та пак си в грешка. 6% е масовия на годишна база лихвен %. 5.4% доходност си е доста по добре от загуба или "0"? Нъли тъй? От където и да го погледнеш догодина масата депозити ще си останат в банките. За разлика от Дянков.
    @103 Четеш евангелието като дявола. Примерът ти е правилен за бизнеса. А за пенсионера? А за човека на заплата? Или те нямат право да пестят? Правилно отбеляза, че има такъв данък в белите държави, но има и минимални прагове - за това какво ще кажеш? Взимам заплата - обложена, слава богу е повече от необходимото ми за живот останалото пестя. Е? Не е ли 2-но облагане? Или зорлем трябва да харча до дупка и дори да съм на заем? За наема примера не е коректен: 1. Имаш пари за имот- очевидно си много над всякакав праг. 2. Имаш избор, а с 3000 лв избора ти е? 3. Давам имота за 300лв, Дянков казва 10% на наемите, а аз казвам (наемодателя) на наемателя "от утре 330лв". Пенсионера може ли да каже на банката "От утре 6,6% лихва" ?!?!?! Ква равнопоставеност кви 5 лева? "Напечелиха се" от инвестиции с имоти сега вече и на икономисти се правят, е нема такива...
  • 106 varna

    1 1 Отговор
    на този на снимката, само ще му кажа брокер и няма да го убиждам повече.
    както и преди съм казвал, тази професия трябва да се забрани с закон.
    само какви поразии направиха по време на бума за които наи голяма вина имат те самите, как ни излагаха с алчноста и лъжите си пред чужденците с което подрониха авторитета на българия,
    а сега с земеделските земи са направо за разтрел.
    а за данък върху лихвите, некъдърното ни правителство заби още един нож в гърба на българския малък и среден бизнес.
    то и сега потреблението е сведено до минимум а след като изтеглят 120 милиона, съвсем ще я вапца ме.
    но както винаги можеш да разчиташ, че това правителство винаги ще вземе грешното решение, както например не приемането на еврото, където има гарантирани 2-3 % ръст на икономиката, също спирането на проектите с руски компании които нямаха да яструват нищо на българия защото щяха да се строят с тяхни пари.
    и още много други безумни решения които дори не си струва да се споменават.
  • 107 балона се спука другари

    1 0 Отговор

    До коментар #102 от "bubblehead":

    И твоят коптор загуби още 5% тази година а ти лихварите гледаш.
    За 5 години си 50% на минус а лихварите са 40% на плюс.
    Ако не беше толкова велик инвеститор сега щеше да имаш и повече пари и нямаше толкова да се пънеш по форумите да обясняваш колко е хубаво да купуваш тухли и после да губиш пари.
  • 108 ....................

    1 4 Отговор
    Много са готини тия брокери.Купувай народе много е изгодно направо цените са на дъното.Спада го чакаме да затихне всеки момент.
    Само , че този спад от 2008-ма насам все затихва и все някакви такива мошеници ни карат да купуваме.Толкова дъна минаха и все потъваме няма край , този балон още изпуска.
  • 109 bubblehead

    0 1 Отговор
    другари 'моя коптор' не е загубил нищо за последните вече две години ( за това погледнете даните от НСИ за цените в Бургас) . Същото се отнася и за пазара на имоти във Варна и София в по-малка степен но и там катастрофа няма... Още по верно е че последните две години пазара преживява сегментиране където панелите и некачествените падат , но тухлите в центъра на големите градове - тц . Та накратко моя коптор конкретно нищо не губи само прибира наеми за последните две години не една.... Няма да плачите за данъка така е справедливо . И е добре че запчвате да съзнавате как работи пазарната икономика за спестителите само гърч оти спира да се върти колелото.. ако тая мисъл просветне в празните кратуни много неща ще се променят като се почне от това къде да влагаме големите пари на спестовниците в имоти или депозити.... ха честото отново! И ако лихвите са по 6% то 10% пък от тях са дори повече данъл... ха-ха-ха!

    Коментиран от #110

  • 110 Пияна глава

    1 0 Отговор

    До коментар #109 от "bubblehead":

    @109 - Вярваш ли си? Нали се сещаш. че ако струва 50000е копторчето и за последните 2 години няма изменение според НСИ, като тръгнеш да продаваш ще ти се яви реален купувач на най-много 46000. Ето ти 8% за 2-те дето нищо не си губил. После савал под наем. Ами виж сега: Ще взема пак 50 000е за по лесно смятане: За 1 година при 6% имаш 6000лв. За 12 месеца са по 500лв, като сложиш данъка 10% за наема и като калкулираш данък за имота и дори и минимално амортизиране (и то при най-добронамерените възможни наематели на света) излиза, че да излезеш на "0" спрямо депозит, трябва да даваш за минимум 600лв месечно. Дори и след десятъка на лихвите картинката е много сходна. Все пак вече 2 години ще си взимал без данък лихва, а заз нема данъка си го е имал. Ха сега пак кажи "не съм загубил нищо", ама май само ти си си на това мнение...
  • 111 bubblehead

    0 1 Отговор
    моя коптор, твоя коптор.... начи ако се вторачвате веждите точно в моя коптор няма никаква радост там да знаете ... ето какво казва статистиката за средните цени в Бургас -
    4-то тримесечие на 2010 - 1142.50 лева
    3-то тримесечие на 2012 - 1135.83 лева

    6.67 лева /м2 спад, словом по малко от 7 лева за почти две години !!! На 70 м2 коптор прави по-малко от 50 лева за почти две годни отново!? Къде я виждате катастрофата тука!? Откачихте ненормалници , в нормалния свят никои не чака при такива данни защото какво да чака за следващите две години още по 3 лева/м2 поевтиняване ли !? Или двустаините по-евтини с 20 лева за две години !? ха-ха-ха! you make my day drunken master! Откачихте с тая евтиния! ха-ха-ха!
  • 112 Пияна глава

    1 0 Отговор
    Е аз ти казах къде е...ма щом не вдяваш ще повторя: минимиум 6000 лв годишно от лихви ГУБИШ. А ако ще и с 70ст на година "само" да поевтинява, а и катотрънеш да продаваш и там още 5000евро надолу и ето ти дървения, а ти сякак си се мъчиш да се изкараш итгоре - може...яхай дървения и се радвай.
  • 113 bubblehead

    1 1 Отговор
    а и катотрънеш да продаваш и там още 5000евро

    ------------------------------------------------------------------------

    и това защо!? Защото сме още 2010 и цените тепърва има да падат поне 50% , поне така се въртеше в маса празни кратуни, нищо че се видя че цените в Бургас конкретно са паднали с 0.5% от тогава ... Маитап няма това казва статистиката за цялото падане от 2010 насам. Защо някои продавач тепърва ще сваля 5000 защото ...? Всъшност през 2010 купувачите имаха повече сила да се пазарят отколкото днес и някои може и да е свалял 5000 ама днес - тц! Имаха повече лостове купувачите защо имаше някаква неизвестност 'колко има още да падат'. Е видя се вече - 0.5% за две години!!! И още днес след падане на ценмите с 0.5% за почти две години каква неизвестност има ? Дали няма да паднат с още 50% ли !? Има само пожелателно мислене на алчни излъгани безимотни купувачи . Излъгани да плащат наем вече две години и да чакат нещо което не идва и все по няма да дойде. Отново в Бургас падането на цените е 0.5% за последните две години!!! Ало, лихварите! Ха честито на лихвите ама беше до тука аз го изкарах същото от наеми ( това да го разписвам ли?) а от тук какво правим ? ха-ха-ха!

    Коментиран от #114

  • 114 USA-BG

    1 0 Отговор

    До коментар #113 от "bubblehead":

    ало, балонясалия, кво става бе морон, май не си си пил хапчетата, до вчера тука о.ираше форума с писанията си:, че цените паднали с 40% и що не купуват веждите,

    сега друга песен запя. Дан ти взе банката къщата в ЛА, че сега пееш за Бургас? ха-ха-хааа за много ракии и да се научите с оняа АХХХХХХХ,

    да боядисвате арматурата...., че ръждясва ха-ха-ха. Такъв сулю брокер нема друг на този форум, купил си бил къща в ЛА,
    ало къщите в Калифорния са от $650,000 нагоре
    и са за светила на науката, а не за тъпи брокери кат тебе - да ме извиняват истинските брокери.

    ало, балонения, падна ли снежец в Бургас, щото се готвя щом падне да покарам малко ски на Пампорово......, след толкова ракии на Карибите,
    не знам как ша стоя на ските... ха-ха-ха за много ракии и пак ти напомням, че къщи се купуват с кеш, а се изплащат с МНОГО ЛИХВИ от БГ БАНКИТЕ!

    Ха-ха-ха за много ракии...

    Коментиран от #121

  • 115 аз

    1 0 Отговор
    Балоне, понеже следя имотите в "оборище и докторски паметник мога да ти кажа без НСИ че в сравнение с 2010г. цените са следни:
    Двустаен ново строителство 68кв/м. -96000е.
    Същия сега - 72000е.
    Хайде сега обясни как това е в покрайнините и как е загубил само 0,5% от стойността си???
    Смятай процентите не се мотай!
    ПОСЛЕ СМЯТАЙ И ЛИХВИТЕ ЗА СЪЩИТЕ ПАРИ ЗА ТЕЗИ ДВЕ ГОДИНИ!
    И понеже не си от София ще ти обясня, че това е център.
  • 116 куку

    1 1 Отговор
    аз, къде го откри това ново строителство в района? Ти съвсем ни взе за мезе. Кажи къде точно е новата сграда около докторският паметник? Чааак зад канала има няколко нови кооперации и там нищо не се продава...всичко е изкупено отдавна. Ти сега платежоспособен пред не познаващите София ли го играеш?

    Коментиран от #117

  • 117 аз

    1 0 Отговор

    До коментар #116 от "куку":

    http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1a124047264716726&f1=details
    http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b134277774148360&f1=details
    http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b135022645212363&f1=details
    http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b131945143058937&f1=details
    И то от сайт който би трябвало на изуст да познаваш - понеже всичко е изкупено!
    Ти от София ли си или? Точно до 5то РПУ е другото ново строителство, а от "черковна" като свиеш по "оборище" и от ляво и от дясно има ново строителство.
    Кажи ми честно, куку ти софиянец ли си или си от.....
  • 118 куку

    5 1 Отговор
    Като кажеш / докторски паметник/ разбирам: ул. Сан Стефано. ул. Велико Търново, ул. Обрище в отсечката от ул.Кракра до Асен Златаров???? Ти ми говориш за Подуене, е то вярно е район Оборище ама няма нищо общо с истината. Що не вземеш да купиш апартамента над Лили Иванова??? И той също се продава в момента, търси го сайтовете! Или къщата на Сан Стефано точно с/у пресечката на 5 то районно и тя е с /ниска/ цена, особено парцела?
  • 119 аз

    1 0 Отговор
    КАКВО РАЗБИРАШ ТИ СИ Е ТВОЯ РАБОТА!
    Или искаш да кажеш че в сайта лъжат!?
    И така да е! Раьона го делят 8-900 метра, а ако това е от значение за теб значи нещо си се объркал.
    И пак ти напомням НЯМА ДА КУПУВАМ НИЩО защото цените са силно завишени!
  • 120 куку

    0 1 Отговор
    Няма да купуваш защото: 1. нямаш пари 2. районът не е за всеки 3. в този район рядко излизат реални оферти, демек не само сайта а и всички брокита на опашката са сложили по нещо за тях, с надеждата за бърза сделка в атрактивен район. Ако имаш наистина интерес имам един имот на Евлоги Георгиев на приятел грък е, не го е обявявал и пролетта мисли да го продаде някъде около 125 м2 партер с огромно мазе с /пруски таван/ и става за заведение? а, и 1/4 от парцела, който е около 480 м2 ако имаш парите играй смело не е за изпускане?
  • 121 bubblehead

    2 1 Отговор

    До коментар #114 от "USA-BG":

    Ало американския ид..т, напьлно сьм сьгласен с теб. Кьщите в Калифорния не са за всеки. В гетото дори са по $300К на приличните места са по поне $500К и кьдето всеки иска почват от 1 милион за двустаен кокошарник...( Тука оставяме настрана големия вьпрос че капитализма не гарантира кьща на никого а купуват тия които са проактивни, образовани с доходи над средните и вьпреки това трябва да са хитри с времето да не се набутат като туруци, другите под наем.) Моята когато я купих през пролета на 2011 беше за $517К когато я финансирах лятото на 2012 я оцениха за $595К, а днес най-евтината кьща която се продава ( без да е кьса продажба) в моя зип код е $680К ... познай колко струва моята.

    Ето линк

    http://www.redfin.com/homes-for-sale#!market=socal&max_listing_approx_size=2750&min_listing_approx_size=1750®ion_id=37626®ion_type=2&sf=1&uipt=2,1&v=8



    Стари ти са данните байно. Дьл ша изкараш толкоз пари от влоговете? И познай какво става с цените след като има за продаване всичко 11 кьщи. Вярваш или не вярваш дали аз сьм купил кьщ атова не променя фактите. Инак и аз тоя пойнт правя които и ти без да искаш, че там за кьдето е трьгнала Бьлгария е ужсяващо скьпо невьобразимо скьпо за редовата нашенска вежда . Толкова е скьпо че ид..т сьс зелена карта които сигурно броди по Америка вече 10 години като теб не може да обрьгне на тия цени.... Начи най-мразя някои ид..т от чужбина дето не знае на кои свят живее като излезе на трибуната с апломб да поучава нещасните бьлгари в Бьлгария ... все едно едноок води слепи... наздраве за много ракии!

    Коментиран от #134

  • 122 спукан балон

    1 0 Отговор
    Бабъле нали последният влак беше през 2010 -та ? В статията онзи чичко пише ,че и 2013-та нямало да тръгне този влак.
    Я да си го кажем направо .....ти от имоти и инвестиции много много не разбираш . Правилно ти го казаха от 2010 та до сега си загубил поне 12000 хиляди.И ако искаш бърза ликвидност ще трябва да свалиш цената иначе продължаваш да губиш.
  • 123 realist

    0 0 Отговор
    Няма ли кой да им отвори очите на тия български брокери, строителни предприемачи и обикновени побеснели от алчност продавачи , че еуфорията от влизането в Евросъюза свърши и че и дори нискоинтелигентните платени от строителната мафия чатъри в този сайт (като АХХХ куку, и тем подобни )разбраха, че на западно-европейски цени може да се продава само когато населението получава западно-европейски заплати. А заплатите в България ще станат западно-европейски , когато цялата политико-управляваща класа, към която спадат и правораздавателните органи( съдии, прокурори, и т.н.) се изчисти от отрочетата на болшевишката напаст , разрушила и продължаваща да руши половин Европа. А това с овчедушен народ никога няма да стане. Така, че скъпи продавачи ИЛИ КОРИГИРАЙТЕ ЦЕНИТЕ СПРЯМО ДОХОДИТЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО ИЛИ ЩЕ СИ ПРЕКАРАТЕ ЖИВОТА В ОЧАКВАНЕ НА КУПУВАЧ, КОЙТО ТАКА И НЯМА ДА ДОЙДЕ.
  • 124 Гладен Брокер

    1 0 Отговор
    Иде идеееее
    Иде ръста на цените
    Не беше през 2009
    Не беше през 2010
    Не беше през 2011
    Не беше през 2012
    Обещаваме че през 2013 ще дойде. Задал се е.
    Вижда се
    Пипам го, пипам го. Ще го схрускам.
    Чувствам го както Ахххх чувства топлите вълни на отминаващата младост
    Както Мехура чувства загубата на инвестициите
    Ще дойде, не може да не дойде
    Ето още един брокер го е предрекъл, значи идееее!
  • 125 bubblehead

    1 0 Отговор
    иде другари пьрвия признах е влажен дьх вьв врата... ха-ха-ха! Да ме прощават дамите ама като ще слизамена на това ниво давай да далдисваме за рапан, другари! ха-ха-ха!
  • 126 bubblehead

    1 0 Отговор
    Бабъле нали последният влак беше през 2010 -та ?

    --------------------------------------------------------------------

    Наистина тогава беше. Тогава купих последния коптор. Имаше избор и цените бяха само 0.5% по-високи ... От тогава сьм взел от вас другари около 20 наема ... ба-ха-ха! Нали това искате да чуете ... ха-ха-ха!

    Коментиран от #127

  • 127 балона откачи

    0 0 Отговор

    До коментар #126 от "bubblehead":

    И какво затвори си парите и вземаш по 200 лева наем евентуално.Голям инвеститор няма що.И цената пада ,загубите растат...Браво Бабъле това искаме да чуем. Ха ха ха
  • 128 varna

    0 0 Отговор
    виждам, че пак някой се е хванал да обяснява на балона колко е 2х2 неща които се учат в 1-ви клас.
    той затова с купената си инжинерска диплома от шуменския, работи охрана и то само събота и неделя, затова тогава го няма в форума.
    а в бургас 200лв. наеми няма, най много 150 и то със всички сметки включени.
    с такива инвестиции и печалби, скоро няма да събереш за билет до бг, поне да видиш в какво състояние ти е боксониерата в меден рудник.
  • 129 bubblehead

    1 0 Отговор
    виждам, че пак някой се е хванал да обяснява на балона колко е 2х2 неща които се учат в 1-ви клас.
    ------------------------------------------------------

    не бе не е 2х2 ами е 20 х 300 = 6000 . И другото уравнение е 6 000/60 000 = 10% възвращаемо ст за 20 месеца. А лихвите по депозитите колко са !? Абе ти остави колко са ами разправят не стига че намаляват лихвите гадните банки ами Вдянков ( нъл тъи му викате ха-ха-ха! , що така бе! ) щял да ви тури и данък... ба-ха-ха!
  • 130 куку

    0 0 Отговор
    А? Гледам реалиста пак обилно е /наторил/ форумната градинка, даже ми е намерил работа. Похвално реалист, даже много!!! И съм абсолютно сигурен че, едрият шрифт помага за разтуха, след датата за наема и вдига поне малко смачканото самочувствие. Отделно пишеш правилно и трудно човек може да те обърка с /варната/, но той като изпечен хитрец си трае и само купува акъл и идеи от форума, докато Ти продължаваш да затъваш в собствените си идеи и вярвания. Трудно е разбирам Те, преди нямаше какво да се купи, после имаше ама цените станаха високи, сега ни пари нито оферти нито възможност за заем, щото намалиха заплатите и отново в изходна позиция. Така е реалист, едно е да туриш главата в торбата, съвсем друго е да драскаш по форуми за имоти...Ти си избрал по лесния вариант, дано поне това ти носи някакво успокоение.
  • 131 БГ балон

    1 0 Отговор
    Като изкараш още една година със спад Ку Ку ще разбереш какви са идеите. 5 години дано ви стигнат да разберете , че балона трябва да се изпусне за да трънат нещата.
  • 132 куку

    1 0 Отговор
    Те нещата са /трънали/ вече? Трънат здраво, особено при един сегмент който явно теб и другите не ви засяга трънат не, направо си бодът...ако питаш мен и бодът право в очите!!!!

    Коментиран от #135

  • 133 съветче

    1 0 Отговор
    я всички чакащи покачване на цените да се самозамръзят за стотина години , че иначе нормалната продължителност на човешкия живот няма да им позволи да го дочакат.
  • 134 USA BG

    0 0 Отговор

    До коментар #121 от "bubblehead":

    духай си редовно балона дан вземе да спадне и незабравяй хапчето...
    изглежда си от ония дет съм ги виждал в Калифорния - висят на опашка зад храстите и чакат да ги наемат за две пари да изкопаят некоя дупка в градината на тия дето им викаш "вежди".
    Изобщо немаш идея за живота в Калифорния, но това е друга тема, тука се говори за имоти и кат си морон,
    дай им на "веждите" поне некоя формулка, та да могат да си купуват и те имоти та да тръгне алъш вериша, нъл си измекярин на на форума, тъкмо ша почне да ти капе по малко комисионна, че да има да папаш, иначе ша я закъсаш, щото не мож са вреди от мексиканците за дупките...
    Ха-ха-ха духай си балона сега.
  • 135 :)))))

    0 0 Отговор

    До коментар #132 от "куку":

    Направо ще се убодат по задните части брокерчета измекяри , които чакат да издоят някой наивник.Толкова чакане чакате вече 5 години да се надуе балона , че бузи не ви останаха.
    Хубаво беше по време на бума,скубеш наред и трупаш лесни пари.
    Сега ревем ,че никой не цени набързо построените "жилища" и не ща да дава 5 пъти по висока цена от реалната.
  • 136 аз

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "hehe":

    2и2=?
    ВЗИМАМ ЗА ПРИМЕР ДОЛНАТА ЛИХВЕНА ГРАНИЦА ЗА ВЛОГОВЕ ПОД 100000 лева-5% (оставям отворен въпроса за по високия процент т.е.-7%)
    120000x5%=6000
    6000x2години=12000
    От тук си правим сметка, какъв наем трябва да се взима за две години че да съберем 12000 и се получаваааа!
    12000/24=500 лева! (това трябва да е чиста печалба без данъци и разправии по имота)
    Цената на имота в момента е паднала с 11000е, което автоматически показва отрицателен приръст и задлъжнялост към банката!!!
    Как да прочетем този трън в очите???
    Е остава да даваме имота под наем за около 1200 лева!!! Ако има такива наематели веднага ще скоча в оферта амааа нямааааа!!!
    Така, че изпийте си хапчетата, напишете си домашното и си сверете часовниците (започвайте сверката с днешна дата не с 2007 година)
  • 137 аз

    0 0 Отговор
    Предния коментар е за куку и балона!
  • 138 куку

    0 0 Отговор
    Охо, човекът който няма нищо да купува, ама следи обявите? И какво аз намери ли ново строителство около /докторския паметник/? Днес бях в района, пред всяка врата или вход на кооперация се търкалят и шумолят бележки с текст гласящ: Купувам в района...и телефонни номера отдолу? За около 15 мин прероих поне 5 различни...Интересно ми е,колко си приготвил за евентуална покупка в района? Най вероятно, ако се съди по интелектуалният ти капацитет около 70 000е...и мислиш че, с тези скромни авоари при ценови срив /евентуално/ ще купиш нещо в района???? Поредният неориентиран люлински /бек/ продал по време на бума някой 3 стаен в 6 ти микрорайон и заблуждаващ се сам че ще, намери някъде в центъра евтино от човек....смееех! Няма такава вероятност аз, намери от някъде поне още 50 000е тогава може да пробиеш на пазара, ама за сега!
  • 139 аз

    0 0 Отговор
    куку, отново се занимаваш с мен!!!
    Ти мазохист ли си или обичаш да те правят смешен!?
    Каква работа имаш да се скиташ по улиците в този квартал учиш имената на улиците или си се напънал да родиш нероденото:)))
    Я си стой в къщи и си събирай наемите - какво се занимаваш с несвойствени неща за теб! Може би сега навлизаш като хищна акула на борсата с имоти!!! :)))
    Голям смях пада с теб:)))
  • 140 ;))

    0 0 Отговор
    Иска да продава ама никой не му дава за коптора парите които си мисли че заслужава.
    Ей това го боли и за това плюе Люлин и проклетата си глупост , че не е продал през 2008-ма и сега да си живее спокойно с 3 пъти повече пари.
  • 141 аз

    0 0 Отговор
    Плюе Люлин ама там живее!
    Иначе в свободното време събира оферти по улиците:))))))
  • 142 куку

    0 0 Отговор
    Tърси аз ще намериш в центъра, даже за 65 000? ама някое мазе....
  • 143 аз

    0 1 Отговор
    Мазе с две стаи кухня и гараж (забрави да допълниш) :)))
    куку, пак се занимаваш с мен!!! Какво да купя кога да купя!!!
    Ти от София ли си, или се правиш на провинциалист!?
    Сигурен съм, че ще ти задам няколко въпроса на които няма да ми отговориш, и ще ти лъсне провинциалната същност пред всички тук.
    Така ли искаш да процедирам за да мирясаш с твоите глупости?

  • 144 ( аз)

    1 0 Отговор
    Много сте сладки брокерите.Купих си апартамент , тристаен, панелка, без кредит, преди 2 години. АААА и без брокер, брокера ми искаше 6 хиляди евро повече , който отпаднаха , веднага като закарах жена ми да види апартамента вечерта.
    Панелка защото е по голяма , спрямо тихлените измислици.Е ремонтирах я .... и сам си сложих 10 сантиметра изолация .. ама мисля че пак ми се връзва.
    Дали съм се набутал, че цените са паднали .... сигурно , не съм проверявал , лихви проценти , още като го купувах знаех че цените още ще падат, но скоро чакам второ дете , и не ме интересуват вашите цени .
    А така наречените експерти да си гледат работата , цените ще падат, и ако не паднат циганите сами ще се нанесат и изнесат , абсолютно безплатно , новопостроените ви тухлени кулибки.
  • 145 ив

    1 0 Отговор
    Спадът продължава и ще продължи.При тази безработица и мизерия. Продавачи много,купувачи малко.Хората мислят за своето оцеляване,дори продават имоти за да могат да преживяват.