Отидете към основна версия

6 942 29

Цените на жилищата в „Най-зеления град”

  • цени-
  • жилища-
  • най-зелен град-
  • екология-
  • софия-
  • русе-
  • асеновград-
  • белене-
  • президент-
  • плевнелиев-
  • фандъкова

За 2012 г. победителят в конкурса „Най-зелен град” е София. Столицата спечели първо място в категорията „Град с население над 200 000 жители” с факта, че на глава от населението се падат спестени по 10 кг. емисии въглероден диоксид. Въпреки усиленото строителство, София е един пъстър и изпълнен с цветя град, отбеляза президентът Росен Плевнелиев, докато връчваше наградата на кмета на София, Йорданка Фандъкова. От своя страна, кметът използва възможността да припомни, че за две години са внедрени мерки за енергийна ефективност в 100 общински сгради, между които детски градини и училища.

Един от критериите при определяне цената на жилището е средата, в която се намира имотът. Колкото и много изисквания да имат клиентите, две от тях са задължителни – имотът да е на комуникативно място и ... да има зелени площи (градина, парк).

Какви са цените на жилищата в обявените днес за „най-зелени градове” на България?

В София цената на квадратен метър започва от около 500 EUR в квартали като Люлин, Горубляне, Свобода, посочват от сайта за недвижими имоти imot.bg. Интересен е фактът, че в района около градината при Докторски паметник и Южния парк цените на жилищата достигат до 1100 EUR/кв.м и са едни от най-скъпите в столицата. Сред тях се нарежда и квартал Иван Вазов, който също граничи с парка. Там средната цена на квадратен метър жилищна площ е 1132 EUR/кв.м. За сравнение, в центъра на София апратаментите се търгуват средно срещу 906 EUR/кв.м. Именно зеленината беше основният фактор, който привлече инвеститори и клиенти към райони като Витоша, Драгавенци, Симеоново, Бояна. Там средната стойност на жилищните имоти е във високия ценови сеглемнт. Така например, в Бояна средната стойност на квадратен метър е 752 EUR. В Драгалевци и Витоша, съответно 806 EUR/кв.м и 718 EUR/кв.м.

Ето и останалите три победителя в конкурса „Най-зелен град” за 2012 г.:

Русе е победител в категорията „Най-зелен град” с население между 100 000 и 200 000 души. В крайдунавския град на глава от населението се падат по 137 кг спестени вредни емисии.

Асеновград също взе приз в категорията градове с население между 30 000 и 100 000 души. На глава от населението там се падат по 98 кг. спестени вреди емисии. Асеновград е един от първите газифицирани градове през 90-те години на миналия век.

Белене също е сред „Най-зелените градове” в категорията с население от 10 000 до 30 000 жители и спестени 178 кг. вредни емисии на глава от населението.

Димитровград и Кърджали взеха поощрителни награди.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини