12 Декември, 2012 16:48 6 930 29

Цените на жилищата в „Най-зеления град”

  • цени-
  • жилища-
  • най-зелен град-
  • екология-
  • софия-
  • русе-
  • асеновград-
  • белене-
  • президент-
  • плевнелиев-
  • фандъкова

За 2012 г. победителят в конкурса „Най-зелен град” е София. Столицата спечели първо място в категорията „Град с население над 200 000 жители” с факта, че на глава от населението се падат спестени по 10 кг. емисии въглероден диоксид. Въпреки усиленото строителство, София е един пъстър и изпълнен с цветя град, отбеляза президентът Росен Плевнелиев, докато връчваше наградата на кмета на София, Йорданка Фандъкова. От своя страна, кметът използва възможността да припомни, че за две години са внедрени мерки за енергийна ефективност в 100 общински сгради, между които детски градини и училища.

Един от критериите при определяне цената на жилището е средата, в която се намира имотът. Колкото и много изисквания да имат клиентите, две от тях са задължителни – имотът да е на комуникативно място и ... да има зелени площи (градина, парк).

Какви са цените на жилищата в обявените днес за „най-зелени градове” на България?

В София цената на квадратен метър започва от около 500 EUR в квартали като Люлин, Горубляне, Свобода, посочват от сайта за недвижими имоти imot.bg. Интересен е фактът, че в района около градината при Докторски паметник и Южния парк цените на жилищата достигат до 1100 EUR/кв.м и са едни от най-скъпите в столицата. Сред тях се нарежда и квартал Иван Вазов, който също граничи с парка. Там средната цена на квадратен метър жилищна площ е 1132 EUR/кв.м. За сравнение, в центъра на София апратаментите се търгуват средно срещу 906 EUR/кв.м. Именно зеленината беше основният фактор, който привлече инвеститори и клиенти към райони като Витоша, Драгавенци, Симеоново, Бояна. Там средната стойност на жилищните имоти е във високия ценови сеглемнт. Така например, в Бояна средната стойност на квадратен метър е 752 EUR. В Драгалевци и Витоша, съответно 806 EUR/кв.м и 718 EUR/кв.м.

Ето и останалите три победителя в конкурса „Най-зелен град” за 2012 г.:

Русе е победител в категорията „Най-зелен град” с население между 100 000 и 200 000 души. В крайдунавския град на глава от населението се падат по 137 кг спестени вредни емисии.

Асеновград също взе приз в категорията градове с население между 30 000 и 100 000 души. На глава от населението там се падат по 98 кг. спестени вреди емисии. Асеновград е един от първите газифицирани градове през 90-те години на миналия век.

Белене също е сред „Най-зелените градове” в категорията с население от 10 000 до 30 000 жители и спестени 178 кг. вредни емисии на глава от населението.

Димитровград и Кърджали взеха поощрителни награди.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1111

    1 6 Отговор
    Поздравявам всички наивници от сектата 200евро на м2 с песента ,,Последен валс,,...
  • 2 Владимир Йосифов

    1 0 Отговор
    Най-после и Кметството на София заговори за цени на имоти .
    БРАВО !
    Текст към връзката
  • 3 Bossman

    1 0 Отговор
    Че Люлин и Свобода са зелени квартали и че цените там започват даже и под 500 евро/кв.м.две мнения няма.Но купувайки си жилище там човек направо се превръща в сървайвър.Да не посмее случайно да се прибере по късни доби,че току виж някой да поиска да провери колко левчета носи в джоба си или да му предложи да си купи "весела"цигара.
  • 4 инж. Атанасов

    1 0 Отговор
    В царството на слепите и едноокият е цар!
  • 5 куку

    0 0 Отговор
    Що го няма варната бе съфорумци, нека погледа малко снимчици......
  • 6 varna

    1 0 Отговор
    следващия път като летиш над софия погледни през прозореца, дори и ти с твоите къртишки очи ще видиш ,че по грозен град в европа няма , бил съм и в африка и азия и там не съм виждал подобно нещо, особенно е грозно през зимата.
    но се убедих, че живота в бг прави хората далтонисти и късогледи, те не виждат мизерията около тях беднотията, лошите обноски и еснафски маниери егоизмат и завистта която така се е вкоренила в българина, че дори и да смени средата пак не е гаранция за оправяне, чудесен пример е балона.
    а иначе купувай те, и гледаите да е до градинка, че да има къде децата ви да си бият инжекции ,че в мазетата е студено.
    интересно защо плевнелиев не си купи имотче до кумуникации ами се мичи да пътува до прекраната си къща, можеби защото не му се живее с .......... като куку - центъра на софето.
  • 7 Владимир Йосифов

    1 1 Отговор
    Прав си Varna .
    Прав си.
    Обаче защо ония спряха ските на Витоша за да не ходят софиянци на Витоша и да видят промените ???
    А ?
    СпИциално Варна да плюе по София е малко странно.
    Остана ли ви земя, която да не е потънала в Морето ?
    ИнтИресно е защо толково много варненци идват в София ...
    Защо напускат мократа Столица и идват в Зелената ?
    Ха, ха ...

  • 8 1111

    1 5 Отговор
    До всички ,,депозитни лъвове,,: Ей, ,,лъвчета,,! Сега,след като ви поляха с този студен душ,да не тръгнете да вадите депозитите и да купувате имоти,ей! Сакън! Най-много като се наредите пред банките САМИТЕ ВИЕ да ги фалирате...хахахаха...Сега, в колона по един...с наведени глави..леко леко към гишето(не към въжето)...връщате лихвите(или ви ги удържат)както сте се договорили...докато смятате загубите,имотите ще дръпнат с още няколко процента...И тогава не купувайте,защото ще вдигнете цените ОЩЕ...Просто се приберете тихо вкъщи...В противен случай рискувате да създадете ПАНИКА ..банките да спрат да изплащат депозити...валутния борд да падне..а вие да пиете по една студена вода с парите...хахаха...Тогава цените на имотите ще излетят , а вие отново ще получавате крупната сума от 10-15 евро/долара заплата...Така се наказва ЛАКОМИЯТА ЗА ЛЕСНИ ПАРИ (от лихви).....Но пък от друга страна ще имате страхотна история,която да разказвате на внуци и правнуци, белейки нахут в някой от многото кибуци...
  • 9 куку

    1 0 Отговор
    Варна, то Президентът принципно живее на ъгъла на Пиротска и Жданов това е в жк. Момкова махала и е в центъра ама ти си запознат повече от мен? А иначе имам апартамент във Варна в Електрон още от 1985г още бях курсант????
  • 10 ТРОШАЧА

    0 0 Отговор
    Я ЕЛАТЕ В ГОРУБЛЯНЕ ДА СИ КУПИТЕ КЪЩА ЗА 500Е НА КВАДРАТЕН МЕТЪР ... !? НЕЩО ТУК НЯКОЙ НЕ Е ЗАПОЗНАТ С НЕЩАТА МИ СЕ СТРУВА . В ТОЗИ КВАРТАЛ И ОКОЛО НЕГО СА СТРУПАНИ ТОЛКОВА МНОГО РАБОТНИ МЕСТА ЧЕ ДОРИ ИМОТ С НИСЪК НАЕМ НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАМЕРИ . ИНФОРМИРАЙТЕ СЕ ПРЕДИ ДА СИ ПИШЕТЕ БЛА БЛА БЛА ...
  • 11 Bossman

    1 0 Отговор
    Горубляне не го споменах,защото там се построиха много хубави къщи,автосалони,складове,магазини.Така да се каже се вдигна реномето на квартала.Все пак елита на столицата е в кварталите Драгалевци и Бояна,където къщите които се построиха просто нямат конкуренция.
  • 12 куку

    1 0 Отговор
    Мдаа, Горубляне си стана промишлен район? Ама и преди си беше все пак бирена фабрика,гаража на со.мат? Сега ми е интересно,какво ще стане с Кремиковци......развръзката предстои!
  • 13 Bossman

    1 0 Отговор
    Идеята на мястото на Кремиковци е да се построят офис сгради и даже има проекти за тяхното построяване.Не случайно фалираха комбината.
  • 14 хх

    1 0 Отговор
    Средни цени в София за районите но според ИМОТ.БГ ....а там цените са ИСКАМ . А цена ДАВАМ е с 10 до 30 % а понякога и много по надолу от цена ИСКАМ.

    Коментиран от #19

  • 15 Bossman

    1 1 Отговор
    Така е ИСКАМ да купя тухлен апартамент в южна София,а КУПУВАМ панелка в Люлин 5 срещу квартал Филиповци щото такива са ми възможностите.
  • 16 Алфан

    1 0 Отговор
    Всеки, който е пътувал и се е разхождал малко повечко по света, не говорим само за европейските столици, а и за градовете от по-среден калибър, вероятно ще "падне от коня" като прочете че София, разбирате ли, била зелена - ХА ХА ХА ХА .. Погледнете само наличието или по-скоро липсата на парковата среда каква е и веднагично трябва да спрем каквито и да било коментари.. този град и жителите му буквално се ЗАДУШАВАТ ОТ ЛИПСА НА ПАРКОВА СРЕДА - опомнете се къде се намирате г-жи и г-да Кметове и Президенти!!!

    видяла жабата, че по Европа раздавали награди да бъдеш зелен, че и тя повдигнала крак... каква тотална излагация.. да бяха малко прочели по какви критерии са оценявани първенците, че да си замълчат и да не стават за смях с налепения стиропор по панелките и 200 бр. енергоспестяващи лампи вместо да си раздават помпозни награди и да си правят дебелашки шеги с аудиторията..

    да бяха малко поне се позаинтересували какви са факторите според които хората могат да се ползват от привилегията да живеят зелено??

    Ето само малък фрагмент от това какво правят за добруването на своите граждани, истински загрижените държавници:

    "Шведската столица Стокхолм беше първият град, избран от Европейската комисия за Зелена столица на Европа през 2010 г. Почти 90% от жителите на Стокхолм живеят на разстояние не повече от 300 метра от зелени площи. Да живееш в този град означава високо качество на живот, разнообразни възможности за почивка, пречистване на водите, богато биораз
  • 17 Алфан

    1 0 Отговор
    "Шведската столица Стокхолм беше първият град, избран от Европейската комисия за Зелена столица на Европа през 2010 г. Почти 90% от жителите на Стокхолм живеят на разстояние не повече от 300 метра от зелени площи. Да живееш в този град означава високо качество на живот, разнообразни възможности за почивка, пречистване на водите, богато биоразнообразие, високоекологична среда и ограничени нива на шум. Основната амбиция на Стокхолм е да елиминира напълно използването на изкопаеми горива до 2050 година. Градът е намалил въглеродните си емисии с повече от 25% спрямо нивата от 1990 година, делът на възобновяемата енергия е 70%, а 25% от отпадъците се рециклират." http://greentech-bg.net/?p=7826

    тази награда може да бъде само един голям СРАМ за българските "държавни" жени и мъже, защото гражданите на този град могат да ги оценят единствено с МРЪСНО СИВА ТРОЙКА и то не защото толкова са я заслужили, а благодарение на това че поради причини извън техния контрол най-накрая фалира и биде ликвидирано чудовищното "икономическо" творение на комунистическата глупост, гордостта на правешкия тарикат и замърсител Но.1 - КРЕМИКОВЦИ!

    Че пък и намесили измислените офертни цени на някакъв си Имот.бг... ПФФФФ, каква гротеска
  • 18 куку

    2 1 Отговор
    Aлфан нещо бъркаш само с биоразнообразието? В София то има положителен приръст,дори на фона на кризата? Особено се забелязва повишаване поулацията на биологическият вид: /Мераклия за гарсониерка без пари/ този биологичен феномен включва няколко подвида и те са: аз,хъш,реалист и още няколко...хабитатът на обитаване на тези подвидове е различен,от боксониери по наем в жк.Свобода до студентски общежития, та даже и фургони. Поведението на този вид се характеризира с постоянно квакане по имотни форуми и търсене на закъсали продавачи, при не откриване на такива се задоволяват с работа на парче...а и много от тях не работят? Изискванията и познанията им се свеждат до елементарни факти и нужди, примерно: Спад на имот в жк.Обеля е приблизително равен на срив в центъра? Така преживяват от доста години! Редно е да споменем и един отделен вид, а по-точно:/ Гларус глупо алчникос/ Той не е местен а прелетен, характерен е с абсолютната си неграмотност и свадливият характер..самият той не се мисли за гларус а за паун или в най-лошият случай за славей твърди,че има гнездо някъде но никой не го е виждал? Прелита често до страна където местните се казват Келти на български, а на местният език звучи СЕЛТИК в,което има нещо символично мисля?

    Коментиран от #27

  • 19 1111

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "хх":

    Цените вече са ,,Ако искаш,, или ,,Ако можеш,,.........хахаха....Мечтите за 200е м2 свършиха .....това което четеш е реалността..Приказките в стил ,,Аз давам толкова...,, си ги задръж за кварталното кафене....В края на 2013 с умиление ще си спомняте дори ТЕЗИ цени...

    Коментиран от #22

  • 20 Реалист

    1 0 Отговор
    Само смешници останаха в Б-я от софия съм и съм реалист. Спомняте ли си на кое място бе класирана София преди една седмица за наи-хубав град за живеене!Аз ще ви кажа ако сте забравили на 113 място.Загубих ,че не продавах до 2007г. но съм реалист не говор глупости като повечето тук. България е много зле и съответно София ще си печелим смешни вътрешни бълг.класаций.Хората виждат как живеят хората навън и при какви условия ния тея имоти ще ги подаряваме ,но уви трябваше да се продава когато беше сега ...

    Коментиран от #21

  • 21 nomad

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Реалист":

    Всички одобни класации са платени, навсякъде по света. Основното в едно населено място е възможността за нормално развитие, обучение, кариера и т.н., за вас и за децата ви. Също и здравеопазване, ниво на пресъпност и т.н. По някои от тези показатели София е по-добре от Бирмингам (тук знам че се смеете ама ако имате възможност идете и поразгледайте, обаче не само центъра).
    А за пропусната продажба преди 2007 не съжалявай – в момента цените са същите като през 2006 :).
  • 22 леле како

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "1111":

    @19 - Очевадно си изгладняло брокерче без левче депозит (иначе нямаше да плещиш простотийте от пост 8) и се пънеш като едни други образи да викаш: "от 2010..." - хахаа...ала-бала простотии, в твоята версия: "В края на 2013 с умиление ще си спомняте дори ТЕЗИ цени... ". Ама нищо, то онези вече са по предпазливи с боба, та нов форумен ид*от винаги е добре дошъл.
    С умиление ще си спомня за тези цени онзи който инато си е държал на цена "ИСКАМ" и е останал с пръст в където слънце не огрява...
    В края на 2013 да не си смениш ника или да не се покриеш, цъки?!

    Коментиран от #23, #25

  • 23 1111

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "леле како":

    Виж сега....ако започна да те ,,храня,, ще ти почервенее монитора...Очевидно не съм брокер...Депозит във фалирали банки-не правя...но ти явно си ,,депозитно лъвче,, което с трепет следи имотните форуми..Има защо! Скоро пак ще си тътрите цървулите по паркета на хората.Такива тъ..ци като теб трудно могат да ми дадат съвет,еле пък за имот!!! Сигурно скоро и пари не си пипал.....всичко ти е на ,,пластика,, хахахахаха...и минава през банката...хахаха..тъ..к А за цените-със свещ ще търсиш тези цени до края на жалкия си живот...Айде със здраве...

    Коментиран от #24

  • 24 66666

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "1111":

    Пич ти дрогиран ли си или си много прост????
  • 25 куку

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "леле како":

    Типична форумна нагласа! Всеки имащ и разсъждаващ последователно и разумно става автоматично /брокер/? Тц. не сме брокери, и нямаме намерение да ставаме. Просто казано: Точно брокери и псевдо посредници в момента раздухват теорията,че цените ще се сринат още защото масово продавачи отказват услугите им, а когато няма продавачи съответно няма и пазар и проценти за тях. Все пак обсъждаме имотен пазар а не финансов? Демек трябва да има нещо за продаване/купуване...Сега по презумпция знам какво ще напишеш: Пазарът е залят от имоти! Залят е от некачествени коптори и е обитаван от /панелни талсъми/! Това е горски, друго няма, едно е да купиш в квартал с кални улици и липса на каквото и да било а съвсем друго е да купиш в доказано, интегрирано и подредено място. От там дойде и балона: Куцо,кьораво и сакато стана строител,предприемач и брокер!!! Надявам се си ме разбрал правилно?
  • 26 расте но не смърди

    1 0 Отговор
    София най зеления град .... ХА ХА ХА и тия хубавци как са се наредили, като за .......... изложба ;)
  • 27 varna

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "куку":

    да кукъ-мявке имам си няколко гнездеца и дори да ги продам на половин цена то това за което се продават в момента пак ще си удвоя парите.
    а ти какво ще правиш с твоито в центъра нас софето не ми е ясно.
    и да се скъсаш да квичиш в форума, пак повишение няма да видиш а за печалба да неговорим
  • 28 USA BG

    1 0 Отговор
    СПОКО #8, ,,депозитни лъвове,,: Ей, ,,лъвчета,,
    Седянков няма да получи и стотинка от новия данък "ЛИХВА" щото моите депозити са БЕЗСРОЧНИ !!!
    ХА-ХА-ХА ... МУ-ХА-ХА-ХА
  • 29 Гладен брокер

    0 0 Отговор
    Kuku ти си първия брокер който се срамува от професията
    Споко, ще дойде ръста. Чакай го, вярвай в него
    Той иде иде иде.