Отидете към основна версия

2 637 11

Луксозните имоти в София по време на пандемия

  • луксозни имоти-
  • наем-
  • софия-
  • сделки-
  • прогноза-
  • unique estates

Ръст в броя сделки за наем, но спад в цената с 8%

Снимка: М. Богданова ©

С 8% са спаднали наемните нива на луксозни жилища в София по време на пандемията през 2020 г. За същия период е отчетен ръст в броя сключени сделки в сегмента. Очакванията на специалисти е с напредване на процеса на имунизация поетапно да се възстановят пътуванията, а оттам и отдаването на луксозни имоти в средносрочен план. “Затварянето, ограниченото движение на хора през миналата година, както и изтеглянето на много оферти от наемния пазар доведоха до спад на цените, особено в централната част на града. От средата на 2021 г. обаче очакваме да започне възстановяване. Повечето наемодатели също са оптимистично настроени“, коментира Зара Котева, мениджър на отдел „Луксозни и корпоративни наеми“ в Unique Estates.

През последните месеци се наблюдава промяна в структурата на наемите – много имоти за средносрочен престой се предлагат за дълготрайно обитаване. Офертите са основно в централните райони и около Докторски паметник. Търсенето е предимно от млади хора, които работят онлайн за чужди компании, както и от корпоративни клиенти. Много наематели обаче са склонни да подпишат договор за няколко месеца, което не се вписва в стандартните двугодишни договори, предлагани от наемодателите.

„Кризата, предизвикана от пандемията, промени пазара и собствениците трябва да са по-гъвкави, ако искат бърза реализация на имотите си. Средносрочните наеми – от месец до година, са все по-разпознаваеми на пазара. Самите клиенти ги налагат като срокове“, казва Котева.

Важни при избора на жилище под наем са фактори като близостта до парк, добрите отношения със съседи и етажната собственост, близостта до центрове за спорт и релакс. Все повече хора имат домашни любимци и готовността на наемодателите да ги допуснат в предлаганите имоти също се нарежда сред критериите за избор.

Наемателите на къщи са основно семейства с деца, като търсенето е главно за имоти с големи дворове, много зеленина, в много случаи – с басейн. Има и много запитвания за къщи в затворени комплекси в покрайнините на София. Предлагането на къщи под наем е ограничено и очакванията са за лек ръст на наемите в краткосрочен план.

Моментът е добър и за инвестиционни придобивания, тъй като наемният пазар е стабилен, в някои сегменти с тенденция към плавен ръст. През миналата година доходността от подобна инвестиция се е движила в рамките на 4 до 6%, което е добро ниво за жилищни имоти. Сегментът на средносрочните наеми също показва знаци на възстановяване, което се очаква да подобри нивата на заетост и доходност на пазара.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.

Свързани новини