Отидете към основна версия

7 114 6

Шоковото поскъпване на имоти привлече вниманието на антимонополните органи

  • албания

Цените и наемите в Тирана растат неудържимо

Снимка: Shutterstock

Антимонополното управление на Албания (Autoriteti i Konkurrencës) ще анализира в детайли пазара на недвижими имоти в резултат на шоковото поскъпване на цените и на наемите при жилищата. Целта е да не се допуснат злоупотреби от страна на строителните предприемачи, както и установяването на фиктивни цени и цялостно нарушаване на законите.

Цените на жилищата в Албания растат непрестанно от 2015 г. и съдейки по прогнозите на експерти няма индикации процесът да се прекъсне в близко време. И въпреки, че темповете при новото строителство се забавиха, това не отменя тенденцията, която се наблюдава през последните години, когато броят на разрешенията за строеж постоянно растеше. Нещо повече – с всяка година, новопостроените жилища стават все по-скъпи. Близо 30% от сделките в сектора са с чужденци, което също подтиква цените нагоре.

Месечният наем на апартамент в столичните райони е 400 EUR, а цената на квадратен метър жилищна площ за покупка в Тирана достига 4000 EUR. Ценовият диапазон е много широк. В някои от по-отдалечените от центъра райони могат да се намерят жилища и за по 700-1200 EUR.

По данни на Централната банка на Албания през първото полугодие на 2021 г. жилищата в страната са поскъпнали със 6.7% спрямо същия период на 2020-та.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини