Тема: Украйна

22 Март, 2022 09:15 2 271 3

До 1 година престой без жителство в Албания

  • албания-
  • украйна-
  • жилища

Украинците могат да се установят там без проблеми

До 1 година престой без жителство в Албания - 1
Снимка: Shutterstock

Албанските власти решиха да опростят имиграционните изисквания за притежателите на украински паспорти. Целта е да помогнат на бежанците да се установят в страната. Съгласно правителствено решение на албанското правителство, граждани на Украйна, които за първи път посещават страната и се намират на нейна територия без документ за жителство, могат да останат там за период до 1 година.

Преди няколко години Албания и Украйна подписаха двустранно споразумение за безвизов режим. Това им помогна да увеличат туристическия поток от Украйна към албанските курорти. Последните се развиват най-вече по крайбрежието на Адриатическо море.

Още новини от Украйна

Вътрешността на страната също се развива. Пример за това е град Корча, който се намира на юг от Тирана, в близост до границата с Гърция. В момента там се наблюдава бум в търсенето на жилища. Само за няколко месеца цената на квадратен метър жилищна площ се е увеличил със 150 EUR. Градът разполага с много на брой жилища ново строителство. Качеството на изграждащите се постройки също се повишава. Логично расте и цената, поясняват посредници. В края на 2021 г. стойността е била 470 EUR/кв.м. Прогнозата е през текущата година да достигне 600 EUR/кв.м.

Най-големите купувачи днес са основно емигранти и гости от столицата Тирана. Много от тях искат да инвестират в Корча с оглед препродажба и капиталови печалби. Някои клиенти се фокусират и върху генерирането на пасивен доход от наем на фона на наплива от туристи в планинския град.

Според прогнозите на експерти, цените на недвижимите имоти в Корча ще продължат да растат на фона на засилване на туристическия поток, а не е изключено и бежанската вълна от Украйна също да се отрази на пазара. Много апартаменти се превръщат във ваканционни къщи и жилища за отдаване под наем.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пенчо

    7 2 Отговор
    За жилищата ясно.А бункерите по колко ги харчат,че искам да си купя един.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.