Last news in Fakti

28 Юли, 2022 20:37 12 607 8

Тук не се пазарят при покупката на жилище

  • албания-
  • жилища-
  • цени-
  • офертна цена-
  • разлика-
  • пазарене

Над половината от сделките в Албания се реализират на офертна цена

Тук не се пазарят при покупката на жилище - 1
Снимка: Shutterstock

Проучване, проведено от Централната банка на Албания (Bankës së Shqipërisë), показа, че през първото тримесечие на текущата година над половината от сделките на пазара на недвижими имоти в балканската страна са били реализирани с малко или никакво пазарене. Голяма част от купувачите се съгласиха да платят определената от продавачите цена или при минимални отстъпки (до 5%).

Близо 40% от посредниците на недвижими имоти, участвали в проучването, съобщават, че са сключвали сделки, без да променят исканата цена на продавачите. Според резултатите от същия период на предходната година, само 29% от сделките представляват продажби на първоначалната цена. В случай на 13% от транзакциите, е имало скромна отстъпка до 5% от първоначалната цена.

В сравнение с предишни периоди разпределението на отговорите е по-концентрирано към ценови интервали, близки до първоначалната офертна цена, което е следствие от нарастването на търсенето на недвижими имоти в Албания, което се наблюдава през последните години. С други думи, днес в балканската държава се наблюдава формирането на „пазар на продавача”.

При сключване на 42% от сделките продавачите на имоти са се съгласили на отстъпки от 5% до 20% от първоначалната цена. Само в 6% от случаите разликата между продажната цена и първоначалната цена е била между 20 и 30%. Въпреки това нито един посредник не е отчел продажби с отстъпки, по-големи от 30% от исканата цена, докато преди година 7% от респондентите са съобщили за сделки с отстъпки в този диапазон.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обмислям

    23 3 Отговор
    И аз не се пазарих, купих си къща на село, 4 етажа, 2 кухни, 4 спални на цената на апартамент в Младост с тройно по-малка квадратура.
  • 2 АБВ

    11 4 Отговор
    И аз не се пазаря като ме устройва цената купувам .По принцип куптори не купувам
  • 3 Мими

    21 2 Отговор
    стани там брокерка стига ни замаява тука
  • 4 9488

    10 2 Отговор
    Уууу , Милено, стига лъга, како !!!!
  • 5 123

    14 1 Отговор
    защо да се пазарят, ако не ги строят на 300 евро квадрата и да ти го продават на 2000 евро с 4 стени бетон, 2 врати и 1 мивка, и да наливаш още 40 000 евро за обзавеждане и стаи. Хората сигурно строят на 300 евро и продават на 600. Тук сме баровци все пак. Там не
  • 6 Станчо куфара

    13 1 Отговор
    Защо да се пазарят като квадратният метър е 700 евро а не като при нас 1500 евро за боклуци
  • 7 Алито от София

    12 2 Отговор
    А защо не пише цените на имотите, хората са балъци и не разбрат, защо не пишете че имотите са под 1000 евра на квадратен метър в презтижните квартали има и по 2000 евра, затворени комплекси, но има и по 4 - 500 евра в нормални квартали, цените са в пъти по евтени от нашите, що алчните ни брокери нямат насищане, и все поставени лица
  • 8 Албанец

    8 2 Отговор
    Така е. И аз си купих без пазарлък скромна къща на първа линия на 15м от морето . Смокини, маслинова горичка. Кеф.