Last news in Fakti

18 Май, 2022 11:11 2 126 1

Над 10% поскъпване на жилищата в тази балканска столица

  • албания-
  • тирана-
  • цени-
  • жилища-
  • ръст

Пазарът в Тирана остава най-привлекателен

Над 10% поскъпване на жилищата в тази балканска столица - 1
Снимка: Shutterstock

С 9% се е увеличил индексът за цените на жилищата в Албания за 2021 г. на годишна база, сочат данните на Централната банка на Албания (Bankës së Shqipërisë; BSH). Ръстът на цените на жилищата в страната се ускори значително през втората половина на 2021 г. Цифрата обаче се промени по-бавно в сравнение с 2020 г., когато индексът достигна 11,3% на годишна база.

Тенденцията на покачване на цените на жилищата е най-силно изразена на най-големия пазар на недвижими имоти в балканската страна – Тирана. Цената на апартамент през 2021 г. се увеличава с 8,5% спрямо втората половина на 2020 г. и с 12,3% на годишна база.

Информация за динамиката на цените и ситуацията на албанския пазар на недвижими имоти е получена от регулатора чрез проучване на извадка от 230 стопански субекта, чиято основна дейност е търговия с недвижими имоти и строителство. Става дума за фирми, чийто оборот е около 75-80% от пазара.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 9794

    3 1 Отговор
    Няма така платена патка, няма втора в журналистиката.