Отидете към основна версия

3 867 7

Исторически рекорд

  • канада-
  • жилища-
  • цени-
  • рекорд

Средните цени на жилищата в Канада достигнаха невиждани висини

Снимка: Shutterstock

Средната цена на канадските жилища през февруари 2022 г. достигна 648 200 USD. Това е с 20% повече от миналата година и е най-високото ниво в историята, сочат данните на Канадската асоциация за недвижими имоти (CREA).

Организацията, която представлява 100 000 брокери в цялата страна, заяви, че февруари е вторият най-натоварен месец за продажби на жилища в историята, и бие миналогодишния рекорд.

В рамките на един месец 58 209 къщи и апартаменти смениха собственика си. А увеличаването на новите обяви през втората половина на февруари предполага, че продажбите през март ще са едни от най-силните, откакто се води статистика за имотния пазар.

Анализаторите на CREA посочват, че средната продажна цена може да бъде подвеждаща, защото е изкривена от продажбите на големи пазари с високи цени като Торонто и Ванкувър. Посредници отбелязват, че ако не се вземат предвид продажбите в тези два града, тогава средната стойност веднага ще спадне с над 141 300 USD. Ето защо експертите цитират и втора цифра, известна като индекс на цените на жилищата, за да коригират обема и вида на продаденото жилище. Но и при нея се отчита ръст от 29% през този февруари спрямо същия месец на миналата година.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини