Last news in Fakti

26 Август, 2021 14:11 8 360 8

Премиер обеща да забрани покупката на жилища от чужденци

  • канада-
  • жилища-
  • чужденци-
  • инвестиции-
  • избори

Недвижимите имоти основна тема в предизборната кампания в Канада

Премиер обеща да забрани покупката на жилища от чужденци - 1
Снимка: Shutterstock

Двугодишна забрана за покупката на жилища от чужденци обеща да въведе канадският премиер Джъстин Трюдо. Мярката цели да бъде решен проблемът с достъпността до имоти за местното население.

Ограничението е част от предизборните предложения на Трюдо. Мярката ще охлади пазара, който рязко се увеличи по време на пандемия. цените започната да растат с бясни темпове и канадците започнаха да търсят обходни начини за придобиване на собствен дом. В същото време всяко пето жилище в страната се купува от инвеститори. Това е и причината поскъпването на имотите да е централна тема в предизборната кампания на изборите, които са насрочени за 20 септември. И трите основни партии в страната обещават да предприемат рестриктивни мерки за чуждестранните инвеститори.

Въпреки че броят на оферираните жилища и къщи отчита спад през последните месеци след бум на пазара, предизвикан от пандемията, цените остават близки до рекордните. По данни на Канадската асоциация на недвижимите имоти, средната цена на апартамент през юли е 529 840 USD, което е със 16% повече спрямо същия месец на миналата година.

Либералите също така забраняват "тайните" търгове, да се облагат с данъци спестовните сметки с цел покупката за нов дом и да се засили надзорът над сектора, с цел борба с прането на пари. Също така те обещават да пуснат на пазара 1.4 млн. жилищни единици през идните 4 години.

Лидерът на консерваторите и основен противник на Трюдо - Ерин О`Тул излезе с аналогичен план през изминалата седмица. Позицията на неговата партия предвижда забрана за покупка на жилище за чуждестранни инвеститори, които живеят извън Канада, поне за период от 2 години и трансформирането на 15% от федералните сгради в жилищни.

Нова демократична партия предлага да бъде въведен 20% данък за имоти, придобити от лица, които не граждани на Канада или които не пребивават постоянно в страната. Тя също така предлага и възобновяването на 30-годните ипотечни заеми.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана

    8 16 Отговор
    А Българи ,които са се отказали временно от Канадско гражданство могат ли да купуват имоти? За един министър питам?
  • 2 Мунчо

    17 3 Отговор
    Канада, Австралия и др... Ковидиотите, джендер-либерасти, с други думи - Слуги на Сатаната
  • 3 АБВ

    4 0 Отговор
    БРАВО
  • 4 ЕсУтопия

    8 2 Отговор
    това като нашето свободно дживение на хора и стоки, дето нито е свободно (ваксини, прегледи и т.н.), нито българските тираджии могат да го правят.
    ЕС погуби цялата рекламна утопия, която имаше
  • 5 Кирчо

    3 5 Отговор
    А един приятел се е отказал с молба, но дефакто още има гражданство нали? Може ли да купим имот? Има голяма вероятност да забогатея в близките месеци
  • 6 а тука

    9 2 Отговор
    А във България кога ще стане това нещо. До кога ще разпродаваме земята си на чужденци
  • 7 Жоро

    2 4 Отговор
    Ще го търсите Баце с фенелче,прости куклуводи и комунета

    Коментиран от #8

  • 8 tisss

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Жоро":

    Лаладжията ще се върне ли на бял кон, или от онова посолство вече са му наредили да си седи мирен и да говори за компромиси между партии и коалиции, па и за върховенство на конституцията и закона мъдро и напоително? Точно той, който изведе корупцията в България до висини.