Отидете към основна версия

11 721 28

Прогноза за пазара на жилища до края на годината

  • bulgarian properties-
  • полина стойкова-
  • жилища-
  • прогноза

Секторът остава с положителни перспективи

Снимка: М. Богданова ©

Перспективите през следващите месеци са темпът на растеж на цените да се забави, тъй като вече се усеща известно разколебаване и охлаждане на интереса на купувачите над определени ценови нива.

Наред с това, следва да се отбележи стабилизирането на цените на материалите и активизиране на продажбите на проекти ново строителство. „Очакваме с балансирането на пазара да се появи по-добро предлагане и на вторичен пазар, тъй като сега е отличен момент за продажба и все повече собственици осъзнават това“, казва Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

В следващите месеци ще трябва да се следят внимателно измененията на лихвените проценти по кредитите, които макар с очакване за повишение, едва ли ще усетят тази промяна през настоящата година.

Инфлацията явно трудно ще бъде овладяна и при запазващи се ниски лихвени проценти, тя ще продължи да въздейства върху жилищния пазар в положителна посока - поддържайки търсенето на високи нива.

Все повече икономически анализатори прогнозират забавяне на икономическия растеж и навлизане в период на рецесия и тези опасения постепенно изместват фокуса от инфлацията. Ако тези прогнози се окажат верни, неминуемо ще има отражение и върху активността на имотния пазар.

Това обаче ще дойде със забавяне в България. Към момента тук все още сме в период на растеж. Данните за БВП през първото тримесечие сочат 5% реален растеж на икономиката, а прогнозите са положителният растеж да се запази, макар и с по-бавни темпове. Следователно, можем да заключим, че жилищният пазар остава с положителни перспективи, поне в краткосрочен план.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 30 гласа.

Свързани новини