Last news in Fakti

19 Ноември, 2022 10:37 5 155 22

Колко достъпни са жилищата в София

  • полина стойкова-
  • bulgarian properties-
  • жилища-
  • доходност-
  • сделки-
  • софия

За пръв път след началото на пандемията, спад в броя сделки

Колко достъпни са жилищата в София - 1
Снимка: М. Богданова ©

Данните на Агенцията по вписванията показват, че сделките с имоти в страната бележат спад през 3-тото тримесечие. Това е първи спад на годишна база след стопирането на пазара при старта на пандемията през пролетта на 2020 г. Регистрираното намаление спрямо 3-тото тримесечие на 2021 г. е 7.23% общо за страната и 15.23% в София.

"Тези данни идват след отбелязаното забавяне на пазара към средата на първото полугодие и настъпилото охлаждане в интереса поради високите цени и недостатъчното предлагане. Все пак, добре е да имаме предвид, че регистрираното намаление е на фона на постигнатите рекордни обеми от продажби през 2021 г., когато ръстовете бяха между 20 и 30%. Т.е. бихме могли да заключим, че започналото забавяне и охлаждане на пазара по-скоро представлява завръщане към нормалния темп на развитие, който беше прекъснат от пандемията и впоследствие силно ускорен през 2021 г.", казва Полина Стойкова изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Доходите са друг водещ фактор за жилищния пазар, а тяхното влияние измерваме чрез коефициент на достъпност, който представлява съотношението на цената на кв.м. жилищна площ към средна месечна работна заплата.

Стойността на коефициента на достъпност на компанията през третото тримесечие на 2022 г. е 1.2. Така той нараства и се връща на нивата от началото на 2020 г., показвайки плавно понижение на достъпността на жилищата в столицата. В момента за покупката на 1 кв.м. жилище в София са нужни около 1.2 средни месечни софийски заплати. За сравнение, в предходния пик на пазара през 2008 г. са били нужни 3.4 месечни заплати за покупката на същата площ.

Средната работна заплата в София по данни на НСИ възлиза на 2 390 лв. през 3-тото тримесечие, което е 16% ръст на годишна база – по-малък от този на цените на жилищата. От данните за средната работна заплата се вижда, че темпът на нарастването ѝ се забавя в последните месеци и това е още един фактор, който ще влияе в посока успокояване на ръста в цените на имотите.

През 2022 г. сред зоните с най-бързо развитие и най-много сключени сделки се наредиха квартали в широкия център на София като Банишора и Зона Б-5, Зона Б-18, където тече изграждането на редица нови комплекси и сгради ново строителство. Те променят изцяло облика им и ги превръщат в много добро решение за хората, търсещи нов дом на комуникативно централно място в столицата.

"Другата гореща точка през 2022 г. е кв. Малинова долина, където в момента се изграждат множество нови сгради, предимно ниско строителство. Средата, новата инфраструктура и близостта до Студентски град и множество удобства, в съчетание с все още ниските цени за южен квартал на София превърна Малинова долина в хит през тази година", казва Стойкова.

Делът на закупените двустайни апартаменти продължи да нараства през 3-тото тримесечие и достигна дял от 72% спрямо 50% през предходни периоди. Тристайните жилища съставляват само 22% от закупените, а четиристайните се върнаха на нива около 5%. "Тези данни рязко контрастират с тенденциите през 2020 и 2021 г., когато пандемията накара хората да насочат интереса си към по-големи жилища, с повече стаи и възможност за по-комфортен живот", коментира анализаторът.

През 2022 г. преобладават покупките с цел вложение и инвестиция за предпазване от инфлацията и именно това върна обратно интереса към двустайните жилища. Нарасналите цени вероятно също накараха някои купувачи да преосмислят търсенето си и да се насочат към по-малки жилища с по-ниска крайна цена.

Средната площ на закупените жилища е 78 кв.м. – спад от средно 90 кв.м. през предходни периоди, което още веднъж показва описаната по-горе тенденция за закупуване на по-малки жилища.

Най-купувани са апартаменти на 4-ти и 5-ти етаж, като над 60% от тях са с отопление на ТЕЦ.

"Средното време на престой за пазара продължава да е изключително кратко – средно 30 дни, като много често продажбите се случват в рамките на до 1 седмица. В този смисъл все още определено имаме пазар на продавача, който съответно не дава основание и за постигане на отстъпки от офертните цени", казва Стойкова.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи

    51 11 Отговор
    Крайно време е да гръмне имотния балон, и да пуснат в кафландъто промоция - два апартамента на цената на един
  • 2 Щерев

    66 0 Отговор
    Методиката за изчисляване на кв метър жилище на запад е съвсем различна. Някъде в квадратурата не влизат зидовете и кухните. Тук в квадратурата има стълбище асансьор междуетажни площадки мазе балкон и каквото се сетиш. Ако купиш по документ 100 кв.м, получаваш 60

    Коментиран от #5, #13

  • 3 Брокер

    17 47 Отговор
    Пазара беше почти спрял август и септемрви но сега се връщаме към нормалното.Работя в една от големите агенции в София и мога да кажа ,че последния месец беше много силен към прпдажни на имото.Само аз имам трима нови клиенти които искат да си закупят жилище .Така,че това беше с мечтата за падането на цените.

    Коментиран от #6, #21

  • 4 Мхм

    16 9 Отговор
    Странна работа кой ли купува защото щом цените държат начи има интерес.Ако има предполагаем отлив на хора от провинцията към София то цената в провинцията трябва да е надолу а се оказва че в провинцията също не е евтино
  • 5 Зависи

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Щерев":

    Уточнено е жилищна площ еди колко си квадрата или от еди колко си квадрата толкова жилищна площ
  • 6 Анонимен

    47 7 Отговор

    До коментар #3 от "Брокер":

    Коя е тази агенция? Аз ходя редовно по огледи когато имам свободно време и наблюденията ми са коренно различни. Пазарът не просто е спрял, а напълно блокирал. Има изгодни жилища на промоция, но щом никой не ги купува значи цените имат да падат още.
  • 7 Дааа

    36 2 Отговор
    Вместо брокерски мантри и лъжи, да вземете да направите едно независимо проучване, а?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Брабус

    44 6 Отговор
    Към настоящия момент НЕ бих купил и на минус 40% от обявената цена!
  • 10 МирО

    43 5 Отговор
    Навлизаме в тежка криза, и каквито и подсладени статии да се пишат, ако погледнем историята - в кризисни времена цената на имотите върви надолу , колко ще е срива ще видим.
  • 11 архитект

    16 18 Отговор
    Цените на добрите имоти само ще поскъпват, ако изобщо се продават . Такава е логиката на пазара. А София не е добре да расте повече , защото ще стане като някой индийски град , претъпкан, пренаселен, гнусен. На никой не му е приятно да живее в претъпкани гнусни градове или села.
  • 12 Брокер Спас

    45 7 Отговор
    Цените само за последният месец са с 10 процента надолу. Имотите в момента са с 100 процента надценка поне. Идва криза . Китай е пред колапс, война на 1000 километра от нас, застаряващо население. В повечето жилища живее един пенсионер на 70 и косур години. От 1-ви януари цените ще вървят рязко надолу.
  • 13 бл.134 в Zап. парк

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Щерев":

    По 5 на човек ! На найси Шенген и Еврозона
  • 14 Бай Иван

    30 3 Отговор
    Само кати видя Полина Bulgarian Properties спирам да чета статията.
  • 15 Гост

    3 10 Отговор
    Добар вечер,има ли гладиатори и неудачници...., ужасно ме развеселявате и разтоварвате
  • 16 Кандидат купувач

    12 19 Отговор
    Чакайте падащи цени, от 5 години се кумя и гледам и тамън Ахъ ей сега да паднат… и всеки ден, буквално всеки ден са нагоре. Тука един по-надолу му се привиждали изгодни апартаменти. Нищо не е тръгнало да пада, тва са бълвочи на неудачници. Брокерите са по прави, като изнасят реални данни за поскъпването и активния пазар
  • 17 Пловдив 1912

    14 12 Отговор
    И колко да паднат 100 или 200 евро на квадрат , на половина няма да стане посмъртно...Аз лично в Пловдив следя от близо пазара , идва всякаква паплач от къде ли не , как да падне като цената като , още преди да са бутнали старата къща и без дори да са казали какво ще се строи, вече има опашка от помаци, които лапат апартаменти като топъл хляб...Пловдив скоро ще експлодира от презастрояване , обаче продължават да се гъчат от къде ли не селяни с апартаменти...интереса е толкова голям , че спад не виждам как да има ...че гараж ми продават от 16 квадрата за 30 хиляди евра , луда работа, и най интересното е , че го купиха още първата седмица...
    Сигурно и в другите областни градове е така , за София да не говорим.......
  • 18 Варненец(натурализиран).

    20 5 Отговор
    Търсих да закупя апартамент пролетта 2008 година и брокерите ме убеждаваха че цените още ще се вдигат. Е знаем какво стана. Сега ни убеждават че е различно.
    Ами различно е. България тогава беше 7100000 сега е 6500000. Сега има война, Китай е пред криза, а там спре ли строителството каде ще се влага желязото за строителството. Сега сме пред перфектната буря.
    Ще кажат имало 70 милиарда депозити. Обаче не казват че те се притежават от фирми и от 1000 човека. Масовите депозити са от 2000-10000 лева.
    Означава че милионерите които имат и без това апартаменти че ще си купят по 20 апартаменти да спасят положението.
  • 19 Кандидат купувач

    15 8 Отговор
    Истината е, че на когото му е нужен апартамент, или къща, за да си реши жилищния проблем момента за покупка е веднага, не да наблюдава пазара, да гледа графики и статистики, особено да слуша форумни капацитети
  • 20 пламен

    0 0 Отговор
    На желаните места, цените няма да паднат. По кърищата в новите гета ще паднат
  • 21 Тоя па

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Брокер":

    На мен една дузина брокери се опитват да ми продадат имоти в София, на морето и в планински курорт и не успяват. Не ми харесват нито апартаментите, нито цените, за които се опитват да ги пробутват.
  • 22 Мммммм, дааааа

    0 0 Отговор
    Инвеститорите, респективно строителите, печелят от всеки проект минимум три пъти вложените средства. Затова цените са толкова високи. Но в пазарната икономика е така - имаш пари и нямаш проблем да ги дадеш за нещо, даваш ги и вземаш нещото. За да се намалят цените, хората трябва да спрат да купуват. Тогава продавачите ще останат за известно време без приходи. Колкото по-дълго е времето без приходи, толкова по-голяма е вероятността цените да паднат. У нас обаче пазарната логика е малко обратна. Както повечето неща у нас. Ако народът не се осъзнае, ще го цакат с топла бира. Един бивш премиер преди почти 30 години беше призовал: "За бога братя, не купувайте!"