Last news in Fakti

19 Ноември, 2022 08:15 3 554 15

Реалното поскъпване на жилищата в България от началото на годината

  • полина стойкова-
  • bulgarian properties-
  • цени-
  • поскъпване-
  • софия-
  • българия

Отчитайки инфлацията то е малко над 6%

Реалното поскъпване на жилищата в България от началото на годината - 1
Снимка: М. Богданова ©

През 2022 г. жилищният пазар се нажежи до червено, преживявайки ръст на цените, какъвто не бяхме виждали от повече от десетилетие. Това е пряко следствие от високата инфлация, която накара цените на жилищата да ускорят темпа си на растеж от 8-10% през 2021 г. до над 20% през 2022 г.

„През цялата година наблюдаваме налично търсене, но недостатъчно предлагане и дори към момента немалка част от търсенето остава незадоволено. Високите цени и нарасналата несигурност обаче вече карат част от купувачите да се отдръпнат от пазара и да изчакат. Резултатите от това са по-малко запитвания и регистриран спад в обема на продажбите – индикации за започнало охлаждане на пазара“, коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

На този фон разрешителните за строеж на нови жилищни сгради бележат рекордни ръстове. Само през третото тримесечие в София са издадени 450 разрешения за строеж на нови сгради, което е значително над средните нива за града и е рекорд, откакто се води тази статистика от 2005 г. Доколкото разрешителните за строеж са един от ранните индикатори за предстоящи промени в цикъла на развитие, можем да имаме оптимизъм относно жилищния пазар през следващата година - посоката все още е възходяща.

Другите фактори, които влияят върху жилищния пазар, продължават да са в положителна посока. Безработицата остава на ниски нива – около и под 5%, а доходите продължават да нарастват, макар и по-бавно от цените на имотите - с около 16% в София през третото тримесечие на годишна база по данни на НСИ. Това задържа достъпността на жилищата на относително добри нива, а пазара – близо до фундаментите му.

Средната цена на жилищата в София през третото тримесечие на база реално сключени сделки по данни на компанията е 1470 EUR/кв.м. при 1425 EUR/кв.м. през второто тримесечие и 1200 EUR/кв.м. година по-рано.

$Това представлява рекорден номинален ръст на цените в София в размер на 23% на годишна база – доста над очакваните нива за тази година и стойност, каквито не сме виждали от 2008 г. насам. За една година квадратният метър в столицата е поскъпнал с 270 евро, но вече виждаме, че този темп на растеж се забавя. Тримесечното нарастване на цените е около 3% и се забавя от над 11% в началото на годината и 5% през второто тримесечие“, казва Стойкова.

От края на 2021 г. цените започнаха да ускоряват своето нарастване и от номинален растеж в порядъка на 8-10%, през 2022 г. те нарастваха с ускоряващ се двуцифрен темп над 15%, а впоследствие и над 20%.

Поради високата инфлация, за да придобием представа за реалния растеж на цените на жилищата, е нужно да я приспаднем (с Хармонизирания индекс на потребителските цени). Така полученият реален ръст на цените на жилищата в София е 6.36% на годишна база. „Това показва, че голямото нарастване през 2022 г. се дължи основно на високия темп на нарастване на общото ценово равнище, докато реалният растеж е много по-близо до очакваното развитие на пазара“, коментира Стойкова.

В края на 2021 г. бяха достигнати цените от пика през 2008 г. и към момента жилищата в София се продават с около 200 EUR/кв.м. над тези нива. Средната обща цена на закупените апартаменти през 3-тото тримесечие е 115 900 EUR. Тук се вижда едно задържане на нивата на крайния бюджет на покупка през последните периоди, което показва, че е достигнат пик, над който купувачите са по-малко склонни да купуват.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    47 5 Отговор
    Твърде много вой на гладни брокери, че да е вярно.

    Коментиран от #4

  • 2 Тук не може

    35 5 Отговор
    да има поскъпване на жилищата защото е пълна мизерния и се работи на заплата 3 пъти по малка от минималната за Европейския съюз а цените са по високи и за Западна Европа
  • 3 Гост

    36 6 Отговор
    Няма значение дали си вдигаш цената на обява. Важно е, че никой не ти го купува. Аз продавам старо Ауди 80, за 10 000 лв. Ето, цените на старите аудита се вдигат.
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 25 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Написа човек, който явно не е поглеждал нито една оферта за покупко-продажба на имот ❗
  • 5 Гечо

    32 6 Отговор
    2008-2011 беше същото, като се пукна балона, имаше много платени статии на гладни брокерчета. После окапаха, парите свършиха, много от тях останаха без работа. Накрая даваха имотите 2 за левче, сега ще е същото или още по-зле.
  • 6 всеки ден

    2 10 Отговор
    минавам покрай една кооперация в банишора, която се строи от точно 5 работника и е до никъде. в същото време срещу лидъла в зоните цял отбор юнаци вече са на около 8 етаж. най-смешното е, че май и за двата вида строителство искат почти едни и същи цени за квадратен метър
  • 7 Брокер

    19 14 Отговор
    Мили деца,изчакайте още 3 - 5г. и цените ще паднат много,даже ще дават и гараж като бонус без пари към апартамента
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 14 Отговор
    Гечо , ти колко имота си купи като бяха " по два за лев" ❓❓❓
    😀😀😀😀

    Коментиран от #11

  • 9 Спас

    32 8 Отговор
    За един месец имотите са паднали с близо 10 процента. Това е истината. А сме още в началото на спукването. След още 2-3 месеца когато банките започнат да вдигат лихвите и намалят кредитирането ще стане страшно.
  • 10 Кокошка

    11 5 Отговор
    Е добре бе вдигайте те и без това са без пари 😀Докъде я докараха тия цървули хората даже за гарсониера нямат пари.
  • 11 Гечо

    17 4 Отговор

    До коментар #8 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Купих от съдия-изпълнител 2 офиса по 80 кв за 27к лева на супер място в Пловдив. Същите ги шътнах сега лятото за по 135к евро всеки на едни шматки, като теб. Сам си сметни колко ми е горницата, като през цялото време не са оставали без наемател и парите отдавна съм ги взел от наеми, гладно брокерче. Сега ще направя същото и след 5 години ще ми задаваш същите тъпи въпроси, защото бизнес цикъла си е бизнес цикъл, пазара не е само бик, има и мечки там.
  • 12 МирО

    16 3 Отговор
    Ха-ха-ха тая статия доста ме развесели.
    Купувачите изчезват, но цените "растат"
  • 13 1245+6

    9 2 Отговор
    ПУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУК
  • 14 Гост

    8 7 Отговор
    Печатницата не е спирала,жестока инфлация благодарение на промяната,някои много бързо забравиха за Жан Виденовата зима.Единственото хубаво нещо е хубавият имот на хубава локация в качествен квартал или център.В София може да паднат 40 + панелките , и то с малко
  • 15 Новия Софиянец

    5 0 Отговор
    Ма кък тъй ша ми искъти 400 хилиади лиева за тристаен на софиа уе. Ми то туй ни мои тъй.