Отидете към основна версия

8 329 18

Тези имоти поскъпват бързо

  • германия-
  • студентски общежития-
  • цени

Студентска стая в Германия може да се наеме с 44 EUR по-скъпо

Снимка: Shutterstock

Средната цена на стая в общ апартамент (WG) в университетските градове в Германия се е повишила значително в сравнение с миналата година. Средно стаите са поскъпнали с 44 EUR до 435 EUR на месец, сочат данните на ново проучване на института Мозес Менделсон, реализирано в сътрудничество с портала за недвижими имоти WG-Gesucht.de,

Тези цифри се основават на анализ на съобщения, публикувани на WG-Gesucht.de през втората половина на август 2022 г. в 95 университетски града в Германия с най-малко 5000 студенти. Те дават на студентите в Германия представа колко трябва да предвидят в бюджета в допълнение към таксите за обучение и други разходи.

Не е изненадващо, че данните показват огромни регионални различия. Най-скъпото място за обучение в Германия е Мюнхен. Там средната цена за наем на стая е 700 EUR на месец (при 620 EUR през 2021 г.). Малко по-ниски от цените във Франкфурт (580 EUR) и Берлин (550 EUR).

В Източна Германия обаче студентските стаи са значително по-евтини. Най-достъпният университетски град е Кемниц (Саксония), където една стая струва средно 250 EUR (236 EUR през миналата година). Следва град Котбус в Бранденбург (300 EUR в сравнение с 257 EUR през 2021 г.).

Според Щефан Браукман, управляващ директор на института Мозес Менделсон, рязкото покачване на цените през 2022 г. е резултат от ефекта на догонване от пандемията от коронавирус.

Хората се връщат в училище, след като са отпаднали ограниченията от времето на пандемията, или дори идват в Германия от чужбина, за да наваксат.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.

Свързани новини