Last news in Fakti

28 Юни, 2022 09:38 2 811 5

Потайностите на замъка Елмау: зад стените на прочутия хотел

  • елмау-
  • г-7-
  • германия-
  • замък-
  • среща на върха

Едва ли има друго място в Германия, което може да бъде по-добре охранявано

Потайностите на замъка Елмау: зад стените на прочутия хотел - 1
Снимка: Shutterstock

Мястото, на което се провежда срещата на лидерите от Г-7, се определя в зависимост от това коя от участващите страни е домакин - Германия, Франция, Италия, Япония, Канада, Великобритания или САЩ. Последната среща в Германия беше през 2015 година в замъка Елмау, а тазгодишната отново се провежда там.

Замъкът Елмау се намира в южната част на Германия, близо до границата с Австрия - в приказно красив район, който предлага и достатъчно уединение. "Едва ли има друго място в Германия, което може да бъде охранявано по-добре от замъка Елмау, който хем е уединен като самотен остров, хем не е твърде далеч от всичко останало", казва собственикът и мениджър на хотела Дитмар Мюлер-Елмау. Мюнхен е само на час и половина път с кола, а придвижването с автомобил или хеликоптер протича бързо и безпроблемно.

Там, където се срещат могъщите

Построеният между 1914 и 1916 година замък би могъл да разкаже много, ако можеше да говори. Издигнат е в съзвучие с мирогледа на неговия "създател" Йоханес Мюлер. Философът, писател и теолог е известен с двузначното си отношение към нацисткия режим. От една страна Мюлер се обявява срещу антисемитизма, но от друга разглежда Хитлер като "водач, изпратен от Бога". След Втората световна война Мюлер е осъден заради "възхваляване на Хитлер", а замъкът е конфискуван от американската армия.

След успешно обжалване на присъдата през 1961 година децата на Мюлер си връщат собствеността. Днес замъкът принадлежи на един от внуците на Йоханес Мюлер - Дитмар Мюлер-Елмау, който е известен с дългогодишните си усилия за подобряване на германско-еврейския обмен и на трансатлантическите отношения. Затова не е учудващо, че в замъка са се провеждали редица политически срещи, много от които са били потайни.

През август 2005 година току-що ремонтираният хотел е до голяма степен разрушен от голям пожар. Реконструкцията е завършена две години по-късно, следват множество награди и отличия като един от най-добрите хотели в света. Собственикът Дитмар Мюлер-Елмау обаче винаги е преследвал по-високи цели - да има хотел, който да е идеален за срещи на върха на Г-7. Затова построява още един хотел до предишния - по-малък, по-уединен, в който всички луксозни апартаменти са еднакви, така че никой държавен лидер да не се чувства ощетен. И желанието му се сбъдва: германското правителство решава, че новият хотел е подходящ и официално го открива през 2015 със срещата на върха на Г-7.

Пет звезди, 8-степенно меню, девет ресторанта

Основният хотел разполага със 115 стаи и апартаменти. Нарича се "Hideaway" (в превод - скривалище), защото тук наистина е лесно да се скриеш. Вторият хотел, открит през 2015 на около 100 метра, разполага с 47 апартамента и е наречен "Retreat" (в превод - уединение) заради възможностите за усамотение - идеално за държавни ръководители. "Те се хранят заедно и плуват заедно. На практика живеят в малък хотел с 47 стаи. Всеки разполага с около пет стаи, а служителите им живеят в замъка", обяснява Дитмар Мюлер-Елмау.

На територията на замъка Елмау се намират цели девет ресторанта, сред които и "Luce d’Oro", отличен с две звезди на "Мишлен". Тук любителите на кулинарното изкуство могат да се насладят на 8-степенно меню, което струва 249 евро. Въпреки целия този лукс, никъде в хотела няма климатик. "Retreat" разполага с екологична система за охлаждане, която сваля температурата с максимум осем градуса. А в "Hideaway" единствената система за охлаждане е прохладният планински въздух вечер. Причината за липсата на климатик е, че се търси максимална устойчивост. Затова и никъде няма пластмасови опаковки например.

20% от нуждите от електроенергия се покриват от водноелектрическата централа край потока над замъка, а останалата част е "зелена" електроенергия. Има и централа за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия. Втора такава ще бъде инсталирана до края на годината и тогава вече изобщо няма да има нужда от газ. Така че, ако след седем години там се проведе още една среща на върха на Г-7, замъкът Елмау със сигурност ще бъде още "по-зелен".

Автор Марко Мюлер


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 БЕЗ КОМЕНТАР

    1 0 Отговор
    МИШКИТЕ СИ МИСЛЯТ ЧЕ БЯГАТ ОТ КОТКАТА

    Коментиран от #5

  • 5 Денис

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "БЕЗ КОМЕНТАР":

    Котката си мисли ,че гони мишките ,но си гони опашката!!!
Новини по държави: