Отидете към основна версия

2 682 5

Наем или заем

  • чехия-
  • заем-
  • наем-
  • по-скъпо-
  • по-евтино-
  • инвестиция

В Прага наемът на жилище е 3 пъти по-евтин от ипотеката

Снимка: Shutterstock

Покачващите се цени на недвижимите имоти правят наемането по-достъпна опция от ипотеките в Прага и Бърно е мнението на анализатори на портала UlovDomov.cz.

Сайтът е създал индекс, сравняващ месечните наемни плащания с ипотечните плащания по текущи ставки и цени на квадратен метър. Индексът не взема предвид първоначалната цена на заема или факта, че ипотеката означава влагане на допълнителни пари в имот.

Например 2-стаен апартамент, който е най-популярният тип в Прага, има стойност на индекса 3.2, което означава, че наемът може да бъде повече от три пъти по-евтин от изплащането на кредита.

Директорът на UlovDomov.cz Михал Хрбати отбеляза, че 3.2 е екстремната стойност на пазара и че апартаментите извън центъра на Прага имат по-ниска стойност в индекса. Четиристайно жилище в Прага е с индекс 2.3.

Подобна е ситуацията в Бърно, където наемът за 2-стаен апартамент е под 15 000 CZK, а индексът на UlovDomov.cz е 2. В другия край на класацията е Острава, където индексите са най-ниски. Там 3-стаен апартамент е с индекс 1.4. В Оломоуц гарсониера е с индекс 1.6.

Наемите растат постепенно поради непосилната цена на ипотеките. „А това от своя страна може да насърчи предприемачите да се съсредоточат повече върху пазара на наеми, който все още не е напълно развит в Чешката република“, казва Петр Дуфек, главен икономист в Banka Creditas.

Това обаче не означава, че интересът към жилищната собственост в Чехия намалява. „Интересът към притежаване на семеен дом все още е висок и тази година строителството на семейни жилища отново ще бъде на нивото от миналата година“, казва Петер Маркович, главен изпълнителен директор на Xella в Чехия и Словакия – компания, която разработва, произвежда и предлага на пазара строителни и топлоизолационни материали.

Данните на чешката статистическа служба показват, че хората се интересуват най-много от покупката на апартамент в тухлена сграда, а най-малко от панелки.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини