Отидете към основна версия

7 699 24

Конфискация на имоти в стратегически райони

  • финландия-
  • руснаци-
  • имоти-
  • конфискация-
  • закон

Финландия обмисля промяна на закона

Снимка: Shutterstock

Министърът на отбраната на Финландия Анти Кайконен заяви, че при необходимост държавата може да конфискува собственост, закупена от руснаци във Финландия, ако се намира в критични за сигурността зони.

„Да, това също е възможно, ако се установи реален риск и се представят достатъчно основания. Има и инструмент за това“, каза Кайконен. Той обаче отказа да отговори на въпроса дали тази инициатива се обмисля в момента.

Министърът на отбраната каза, че през следващите няколко седмици ще внесе в парламента предложение за промяна на закона, която ще затегне закона за сделките с недвижими имоти, идващи от страни извън ЕС. Въпреки това не трябва да се мисли, че всички транзакции на руснаци с недвижими имоти във Финландия представляват риск за сигурността.

От 1 януари 2020 г. Финландия задължи всички купувачи на финландски частни къщи от трети страни, включително руснаци, първо да получат разрешение от Министерството на отбраната. Изискването важи и за компании и организации, които се намират в зоната на ЕС, но имат поне 10% собственост извън Алианса.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 19 гласа.

Свързани новини