30 Януари, 2023 11:11 14 246 14

Тук очакват най-голямото поевтиняване на жилища от 1995 г. насам

  • финландия-
  • жилища-
  • цени

Апатия е обзела пазара във Финландия

Тук очакват най-голямото поевтиняване на жилища от 1995 г. насам - 1
Снимка: Shutterstock

Очаква се финландският жилищен пазар да претърпи спад в цените, който ще е най-големия от 1995 г. Компанията за ипотечно кредитиране – Hypo, прогнозира, че цените на жилищата ще паднат с 3% през следващата година в столичния регион и с 2% в други региони на страната.

Забавянето се дължи основно на нарастващите разходи за жилища в резултат на рязкото повишаване на лихвените проценти, предизвикано от инфлацията. Според Helsingin Sanomat, потребителските цени са нараснали с най-бързия темп от 80-те години на миналия век, повишавайки лихвените проценти до нивата от началото на 2009 г.

„Пазарът на жилища в момента преживява вид апатия, каквато не сме виждали от финансовата криза насам“, каза икономистът от Hypo Юхо Кескинен. Той обаче добави, че спадът в цените на жилищата се очаква да бъде доста краткотраен. Прогнозите са, че цените ще се върнат към възходяща траектория още през 2024 г., когато лихвените проценти спрат да се повишават и строителната активност се забави.

„Ние не прогнозираме срив на жилищния пазар или помрачаване, което се наблюдаваше през 90-те години“, увери той пред Helsingin Sanomat, припомняйки, че спадът на цените е разбираем след период на стабилен растеж. „Рязкото поскъпване в никакъв случай не е желателно. Нормално е да има рецесия, след като пазарът е във възход над 10 години“, каза още експертът.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    6 8 Отговор
    Това е изкуствено по молба на зеленски. Требе да уредим укрите
  • 2 дубайка

    18 5 Отговор
    На никой не му се живее на студено. Всеки бяга към тропиците - сейшели, барбадос, търкс и кайкос. Все добри места. Нема грижа , офшорки , кво да им правиш. Така че тези на север и без пари да си дават кочинките все тая.
  • 3 Мен

    14 4 Отговор
    Вече и у нас

    Коментиран от #8

  • 4 Инвеститор

    8 2 Отговор
    Там е един от голямите стандарти на живот,НО ПРОБЛЕМА е ,че денят е много къс а ноща дълга.Затова много хора изпадат в депресии.Офертата ми ,че търся работници с червени и сини потници за обектите остава.Не ми трябват ядрени физици и ерудити,трябват ми хамалета

    Коментиран от #11

  • 5 олей

    12 2 Отговор
    Ако ние преживеем спад на кутийките както през 95-а, това означава, партамента за който си задлъжнял с 200 000 да струва 20 000 - колкото гаража пред него.

    Коментиран от #12

  • 6 МирО

    18 0 Отговор
    Нормално, в кризисни години много активи губят от стойността си. А недвижимия имот се води в групата на трудно ликвидните активи.
    Важно е кога банките ще удвоят или утроят лихвите, за сега банките се въздържат от вдигане на лихвите по ипотечните защото имат много евтин ресурс - не плащат лихви по влоговете, но ако населението започне по активно да си теглят влоговете (поради кризата или по други причини) ще се появят и лихви по депозитите, след което ще се увеличат лихвите по ипотечните което ще срине цените на имотите (в икономиката нещата са свързани)
  • 7 Асен

    6 0 Отговор
    Колко е златото никой не казва колко е по-скъпо
  • 8 Гост

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Мен":

    У нас липсват обяви за среден клас имоти.
  • 9 дубайка

    8 1 Отговор
    В България хубав имот никой не продава. Или ако продава ще е на фантастична цена. А на север и без пари да ги дават никой нормален не иска, дори от Конго.

    Коментиран от #10

  • 10 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "дубайка":

    Не съм съгласен. Напоследък се навъдиха много обяви на луксозни имоти. Сайтовете са пълни с обяви на скъпи къщи. Липсват обяви на къщи в средният ценови диапазон. Поне за моят регион. За вашият не знам.
  • 11 бл.134 в Zап. парк

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Инвеститор":

    Да се оправят ! Да са купували във София и Пловдив .Кой им е виновен
  • 12 3%!

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "олей":

    Не 80!
  • 13 Що бе

    0 0 Отговор
    Немат ли си бежанци?
  • 14 Гоуст

    4 0 Отговор
    Скоро и в софето ще настъпи ледников период на имотния пазар. Вече се усеща все по-осезаемо, че купувачите се отдръпват в очакване на голямото пукане на балона.