Last news in Fakti

1 Август, 2022 09:21 5 732 7

Инвеститорите се оттеглят от този пазар

  • финландия-
  • цени-
  • жилища-
  • инвестиция-
  • риск

Все по-малко финландци купуват жилища с ипотечен заем

Инвеститорите се оттеглят от този пазар - 1
Снимка: Shutterstock

Във Финландия активността на инвеститорите в недвижими имоти отчита спад. Броят на жилищните кредити, взети с цел вложение, е намалял с близо 25% през март и април тази година спрямо същия период на миналата. Финландската асоциация на наемодателите заявява, че интересът на предприемачите към закупуване на имоти отчита спад от миналата есен и повече наемодатели също обмислят свиване на портфолиото си.

„Преди наемателите взимаха първия апартамент, на който извършват оглед. Сега могат да разгледат няколко и да изберат най-подходящия. Наемодателите трябва да работят повече, за да отдават апартамента си под наем“, казва Йоонас Орава, инвеститор с портфолио от множество имоти.

Различни тенденции на жилищния пазар могат да бъдат опасни, особено за обременените с рискове инвеститори. Лихвените проценти и разходите за собственост се покачват, докато наемодателите трябва да се конкурират за наематели. Така се появява риска приходът от наем вече да не покрива обслужването на дълга и разходите за собственост.

„Ако инвеститорът в недвижими имоти използва много инструменти и не е подготвен за по-високи лихвени проценти и разходи, могат да възникнат проблеми, тъй като лихвените проценти и разходите се повишават едновременно“, каза Маркус Аалтонен, икономист в Bank of Finland.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво !

    16 0 Отговор
    Това свързано ли е с кандидатурата им в нато?
  • 2 розово балонче

    21 0 Отговор
    пук-пук
  • 3 Я па я!

    24 0 Отговор
    А сега чакаме статия, която ни обяснява че в БГ хората се изпотрепват да купуват имоти, че сега е супер изгодно да се нагъбаркате с кредити и че всичко е толкова сигурно, че не един, а 3 имота трябва да купите. И да бързате ей, че иначе ще изгубите мега звездната сделка в живота... на банкерчето.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 МирО

    19 1 Отговор
    А у нас, с колко ще паднат цените на жилищата - с 10 или 20 или 30%????
  • 6 Бай Ставри

    12 3 Отговор
    До МирО:

    Ще паднат с 10+20+30. Казах!
  • 7 12345

    2 0 Отговор
    Докато в Финландия цените на имотите падат, защото няма потребители и населението намалява, то у нас при намаляващо население и невиждана беднотия и стагнация цените на всички имоти нарастнаха със 200- 300% за има няма година!? Защо е така??? Само мафията с недвижими имоти знае!?