Отидете към основна версия

2 504 39

Понижаването на лихвените проценти по ипотеките повиши с 10% търсенето

  • сащ-
  • жилища-
  • цени-
  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит-
  • лихва

Понижаването на лихвените проценти по ипотеките повиши с 10% търсенето

Снимка: Shutterstock

Търсенето на жилища за покупка в САЩ се е повишило след понижаването на лихвите по ипотечните кредити, което доведе до по-високи продажби в началото на текущата година, сочат данните на доклад на Redfin.

Индексът на търсенето на жилища с цел покупка, който проследява броя на запитванията за огледи на жилища и други услуги на агенции, се е повишил с 10% за четириседмичен период от най-ниската си точка в края на ноември 2022 г. Също така, молбите за закупуване чрез ипотечни кредити се повишават с 14% спрямо най-ниското си ниво.

Лихвите по ипотечните кредити са средно 6,31%. Пикът им е бил 7,08% през последната седмица на ноември миналата година, сочат данните. Това възлиза на средно 200 USD месечни спестявания за типичния купувач на жилище.

„Забавянето на инфлацията и надеждите за повишение на лихвените проценти от ФЕД през новата година вероятно ще доведат до по-нататъшно намаляване на лихвите по ипотечните кредити и по този начин ще увеличат търсенето на покупки на жилища“, казва Тейлър Мар, заместник главен икономист в Redfin.

Данните показват, че средната продажна цена на жилището се е повишила с най-бавния темп от началото на пандемията - 1,4% до 353 750 USD.

По-слабата инфлация може допълнително да стимулира търсенето, а промените на пазара на труда ще бъдат от ключово значение за забавянето на инфлацията. Високата заетост всъщност подхранва инфлацията чрез повишаване на заплатите, което води до повишаване на цените.

„Въпреки че изглежда нелогично, леко покачване на безработицата и/или по-бавен икономически растеж вероятно ще помогнат за още по-ниски нива на ипотечните кредити“, коментират специалисти. „Ако това се случи, ръстът на търсенето на ранен етап, който виждаме, може да доведе до увеличаване на предстоящите продажби в началото на 2023 г.“, добавят експертите.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.

Свързани новини