Отидете към основна версия

7 363 16

Нова жилищна кооперация запушва пътя на живущи в съседни сгради

  • варна-
  • сграда-
  • св. св. константин и елена-
  • път-
  • достъп

По единственият път на хората към домовете им ще бъде изграден подход към подземния паркинг на новата сграда

Живеещите в три жилищни кооперации в курорта "Св. Св. Константин и Елена" край Варна ще останат без достъп с автомобил до домовете си, след като приключи строежът на нова жилищна кооперация, която е в съседство. Причината - върху единствения път, който води до имотите на хората, ще бъде изграден подход към подземния паркинг на строящата се сграда.

Апартаментите на хората се намират в непосредствена близост до ново строящата се сграда, която се очаква да бъде готова до няколко месеца. Така пътят покрай нея ще бъде затворен - така е по проект и според издадените законни разрешителни за строителство. Оказва се, че този път е и частна собственост и само заради добрите намерения на инвеститора, той все още не е затворен.

"От 2021 г. водя кореспонденция с община Варна. Проблемът датира от 2019 г., когато инвеститора с писмо до общината ги уведомява, че ще възникне проблем при завършване на сградата. От тогава досега не са предприети мерки за решаване на проблема. Единствената мярка е отчуждаване на парцела, който по силата на улична регулация, приета през 2009 г., би следвало да се отчужди и да бъде прекаран път. На два пъти през 2022 г. ни обещаваха да се включи в бюджета това отчуждаване. Досега това не се случило. Проблемът е, че сградата е в напреднал стадии на реализация и до края на 2023 г. ще бъде пусната в експлоатация и инвеститорът съвсем коректно ще ползва парела си", коментира Стоян Иванов, който е живущ в една от трите сгради, до които подходът с автомобил ще бъде прекъснат, цитиран от БНТ.

От общината са предложили по-лесния начин - прекарване на временен път, но в края на 2022 г. с отговор на директора на отдел "Архитектура и благоустройство" са уведомили потърпевшите, че няма нужда от временен път, тъй като има два подхода до трите сгради. До тях обаче няма изграден път, а са отъпкани зелени площи.

"За улицата има влязла в сила улична регулация. Проблемният участък от улицата през 2022 г. е включен в бюджета на община Варна под наименование "Основен ремонт на улица по плана на к.к. "Св. Св. Константин и Елена". Вече е открита процедура за отчуждаване на части от два поземлени имота, чрез възлагане на пазарни оценки за определяне на размера на равностойното парично обезщетение, като ще се спазят всички законоустановени срокове в действащата нормативна база", посочват от община Варна. Крайни срокове кога ще се случи ремонтът и кога ще се отчуждават имотите, все още не са уточнени.

"Отговор, в който няма конкретни срокове, няма как да ни удовлетворява. Една процедура по отчуждаване, най-често върви с обжалване от собствениците, което може да отнеме една-две години", коментира отговора на общината Иванов.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 18 гласа.

Свързани новини