Отидете към основна версия

1 936 17

Тези, които рушат паметници на културата, ще плащат ремонта им

  • паметници на културата-
  • рушене-
  • ремонт-
  • плащане-
  • вандали

Това решиха италианските власти

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Италианските власти обмислят възможността за по-строги наказания, за тези, които поливат с боя исторически паметници по време на протести. Според министъра на културата на републиката Дженаро Санджиулиано това е нормативен акт, който ще принуди „отговорните за щетите да платят за работата, необходима за възстановяване на обектите“.

"Вече говорих за това с министъра на правосъдието Карло Нордио. Обмисляме основно въвеждането на административно наказание. Реставрацията на паметници струва пари, и то много, защото трябва специализиран персонал и подходящо оборудване. Тези, които рушат, трябва да платят от собствения си джоб“, каза той в интервю за Il Messaggero, добавяйки, че по-строги наказателни закони не могат да бъдат изключени.

В събота екоактивисти от движението Ultima Generazione проведоха нова акция в Италия - изляха черна боя във фонтана Баркача на Пиаца ди Спаня в центъра на Рим. Преди това те изляха растителна боя върху различни фасади - най-вече на историческия Palazzo Vecchio във Флоренция, където се намира кметството.

"Това са просто вандали. Те нямат нищо общо с опазването на околната среда. Нека поясня накратко: понятието околна среда включва не само природата, но и произведения на изкуството, създавани от човека през вековете“, каза Санджиулиано.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 29 гласа.

Свързани новини