Отидете към основна версия

10 479 25

Поевтиняването на жилищата продължава

  • финландия-
  • жилища-
  • цени

Със 71% са паднали продажбите на нови жилища във Финландия

Снимка: Shutterstock

Цените на старите апартаменти във Финландия продължават да поевтиняват. Националната статистическа служба на страната публикува данни, показващи спад на цените с 6,6% през юни на годишна база в големите градове и с 4,2% в други части на страната, което съответства на общ спад от 5,8%.

Вантаа и Тампере отбелязват най-осезаем спад в цените на жилищата - съответно 8,6% и 7,6%. За разлика от това цените в Турку паднаха най-малко, с 2,4% спрямо предходната година. „Цените паднаха във всички региони, повече в големите градове, отколкото в други части на страната“, казва Ану Рамьо, старши експерт в статистическата служба на Финландия.

Финландските агенции за недвижими имоти са направили 29% по-малко продажби през юни 2023 г., отколкото през същия месец година по-рано. Продажбите на нови жилища от жилищни компании са паднали със 71% на годишна база между януари и март. Цените им обаче са намалели съвсем леко спрямо предходната година - с 2,0%.

Юхо Кескинен, икономист от Mortgage Society of Finland (Hypo), описа настроенията на пазара на имоти като предпазливи, а продажбите необичайно бавни. Според него настроенията на пазара няма да се подобрят, докато лихвите не се изравнят до края на годината.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.

Свързани новини