Last news in Fakti

22 Август, 2023 09:21 3 129 3

Нови тенденции на имотния пазар - Август 2023

  • финландия-
  • жилища-
  • цени-
  • наем

На пазара във Финландия доминират наемите

Нови тенденции на имотния пазар - Август 2023 - 1
Снимка: Shutterstock

Скорошно проучване на финландските анализатори Mari Vaattovaara и Pekka Vuori хвърля светлина върху значителните промени в жилищното строителство в столичния район на Хелзинки и Тампере между 2015 и 2021 г.

Тенденция номер едно. Проучването показва скок в строителството предимно на малки гарсониери, които да бъдат отдавани под наем и двустайни апартаменти. През последните години Хелзинки и Тампере са свидетели на рекорден брой по-малки жилища, предимно студиа и апартаменти с една спалня.

Анализът на изследователите на жилищните тенденции между 2015 и 2021 г. показва значителна промяна към компактни жилищни пространства. В Еспоо и Хелзинки общият дял на студиата и апартаментите с една спалня е около 57%, докато във Ванта цифрата достига почти 70%. Тампере се откроява със зашеметяващите 76% от новите сгради, попадащи в тези категории. Освен това между 2019 г. и 2021 г. средният размер на новопостроените жилища е намалял значително.

Тенденция номер две. Проучването подчертава нарастващото доминиране на имотите под наем на пазара на нови жилища. Повечето новопостроени малки апартаменти са заделени за отдаване под наем, а собствеността върху жилищата става все по-маргинализирана.

Въпреки значителното развитие на жилищното строителство, броят на малките апартаменти, обитавани от собственици, дори е намалял. Тази тенденция предполага, че достъпът до собственост на жилище, особено за младите хора, е станал по-труден. Спадът в дела на собствениците не се ограничава само до новите сгради, но засяга и съществуващия жилищен фонд.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перо

    7 0 Отговор
    И у нас е по изгодно да си под наем,няма данаци,подръжка и когато искаш си дигаш сакчето и отиваш да живееж другаде
  • 2 При покупка

    5 0 Отговор
    5000 лв.глоба/данък за общината, + 3000 рекет нотариус, които пари отиват директно в канала, а това са две години наем. После ако падне цената на имота и се наложи да го продадеш, съвсем ду..... супата

    Коментиран от #3

  • 3 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "При покупка":

    Имотите дали ще седигат или ще падат ми е се тая,лошото е,че пак ще се дига парното,тока и картата за градския транспорт в София.