Отидете към основна версия

2 080 33

Перспективните имотни сегменти през 2024 година

  • colliers international-
  • офиси-
  • търговски площи-
  • индустриални имоти

Експанзия в сегмента на търговски площи

Снимка: М. Богданова ©

Намаляването на инфлацията и добрите икономически перспективи със сигурност се взимат предвид от много инвеститори в търговски площи, които разглеждат региона на ЦИЕ, където продължава да има поле за развитие на нови проекти. В сравнение със Западна Европа покритието на модерните търговски проекти в ЦИЕ със сигурност е по-малко, особено в някои региони, така че въпросът не е "дали", а по-скоро "кога" ще бъде адресиран този въпрос. Ритейл парковете остават ключов фокус, който стимулира растежа на пазара в ЦИЕ, тъй като могат да бъдат реализирани с по-ниски разходи за предприемачите и да таргетират и по-малките градове. Що се отнася до търсенето, макар че спадът на инфлацията би трябвало да е в полза на потребителите, налице е положителна перспектива за дискаунтърите.

Въпреки че в края на тунела се вижда светлината на по-ниските лихвени проценти, все още не сме стигнали дотам, тъй като заемите ще останат много по-скъпи, отколкото през 2021-2022 г., за много години напред. Освен това съществува проблемният аспект на капиталовите стойности, които намаляват постоянно през последната година и половина, и поради това много инвеститори остават в очакване на по-добра възможност за покупка, а продавачите задържат активите си. Ето защо, поне през първата половина на 2024 г., се очаква още един период на недостатъчна активност за инвестициите в бизнес имоти в региона на ЦИЕ. Все пак през второто полугодие би трябвало да има известно раздвижване, при условие че лихвените проценти в еврозоната и в САЩ се понижат, икономическата активност остане на прилични нива и рефинансирането предизвика някакви опити за продажба.

Офиси

През по-голямата част на 2024 г. вероятно ще има рязко забавяне на завършването на нови офиси. В някои случаи, като например в столиците на Словакия и Румъния, през 2024 г. не се очаква да бъдат реализирани (почти) никакви значими офис проекти. Засега пазарът все още се движи предимно от наемателите, тъй като процентът на незаетите площи остава двуцифрен в столиците на ЦИЕ (с изключение на Прага). Спасителната мярка тук е, че забавянето на реализацията на проектите ще спомогне за усвояването на съществуващите свободни площи, особено тези в модерни/съответстващи на изискванията на ESG офиси, и може би постепенно ще наклони равновесието към неутрален пазар до края на 2024 г.

Индустриални имоти

С нормализирането на разходите за строителство и, в някои случаи, с възходящата траектория на свободните площи от 2022 г. или 2023 г., Colliers очаква стабилизиране или поне по-бавно нарастване на наемните нива в региона на ЦИЕ. През последните няколко години се наблюдава безпрецедентното им увеличение, което намалява цялостната привлекателност на региона, въпреки че когато се постави наред с огромната разлика между заплати и производителност, регионът все още изглежда далеч по-добре от западноевропейските алтернативи.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Свързани новини