Last news in Fakti

6 Февруари, 2024 13:43 2 062 33

Перспективните имотни сегменти през 2024 година

  • colliers international-
  • офиси-
  • търговски площи-
  • индустриални имоти

Експанзия в сегмента на търговски площи

Перспективните имотни сегменти през 2024 година - 1
Снимка: М. Богданова ©

Намаляването на инфлацията и добрите икономически перспективи със сигурност се взимат предвид от много инвеститори в търговски площи, които разглеждат региона на ЦИЕ, където продължава да има поле за развитие на нови проекти. В сравнение със Западна Европа покритието на модерните търговски проекти в ЦИЕ със сигурност е по-малко, особено в някои региони, така че въпросът не е "дали", а по-скоро "кога" ще бъде адресиран този въпрос. Ритейл парковете остават ключов фокус, който стимулира растежа на пазара в ЦИЕ, тъй като могат да бъдат реализирани с по-ниски разходи за предприемачите и да таргетират и по-малките градове. Що се отнася до търсенето, макар че спадът на инфлацията би трябвало да е в полза на потребителите, налице е положителна перспектива за дискаунтърите.

Въпреки че в края на тунела се вижда светлината на по-ниските лихвени проценти, все още не сме стигнали дотам, тъй като заемите ще останат много по-скъпи, отколкото през 2021-2022 г., за много години напред. Освен това съществува проблемният аспект на капиталовите стойности, които намаляват постоянно през последната година и половина, и поради това много инвеститори остават в очакване на по-добра възможност за покупка, а продавачите задържат активите си. Ето защо, поне през първата половина на 2024 г., се очаква още един период на недостатъчна активност за инвестициите в бизнес имоти в региона на ЦИЕ. Все пак през второто полугодие би трябвало да има известно раздвижване, при условие че лихвените проценти в еврозоната и в САЩ се понижат, икономическата активност остане на прилични нива и рефинансирането предизвика някакви опити за продажба.

Офиси

През по-голямата част на 2024 г. вероятно ще има рязко забавяне на завършването на нови офиси. В някои случаи, като например в столиците на Словакия и Румъния, през 2024 г. не се очаква да бъдат реализирани (почти) никакви значими офис проекти. Засега пазарът все още се движи предимно от наемателите, тъй като процентът на незаетите площи остава двуцифрен в столиците на ЦИЕ (с изключение на Прага). Спасителната мярка тук е, че забавянето на реализацията на проектите ще спомогне за усвояването на съществуващите свободни площи, особено тези в модерни/съответстващи на изискванията на ESG офиси, и може би постепенно ще наклони равновесието към неутрален пазар до края на 2024 г.

Индустриални имоти

С нормализирането на разходите за строителство и, в някои случаи, с възходящата траектория на свободните площи от 2022 г. или 2023 г., Colliers очаква стабилизиране или поне по-бавно нарастване на наемните нива в региона на ЦИЕ. През последните няколко години се наблюдава безпрецедентното им увеличение, което намалява цялостната привлекателност на региона, въпреки че когато се постави наред с огромната разлика между заплати и производителност, регионът все още изглежда далеч по-добре от западноевропейските алтернативи.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    9 3 Отговор
    Двустаен, протекъл панел в Люлин, преправен на тристаен без прозорец ще продължи ли да поскъпва неимоверно и неудържимо?

    Коментиран от #2, #29

  • 2 вввр

    7 7 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Да, само гледайте какво ще стане като влезне в еврозоната. Който има или е купил е напред вече, който чака спада, пукането, приземяването, ниския полет, ще пие една студена вода и ще се приорентира къ мкаравана във Враждебна или ВолУяк.

    Коментиран от #3, #4, #5, #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Браво ль о ль о

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "вввр":

    умен си ами , кък да не си умен джанко
  • 6 Аз Кочо

    8 4 Отговор

    До коментар #2 от "вввр":

    Вуи, ти не ви добре.
    Имах един приятел след 2008 се влоши като теб.
    Сега е в психиатрията.

    Беше купил новУ на цената на къща.в Майами.

    И не можа да издържи.

    Пази се.човече ще полудееш.
    Машината им на парите, те се печелят здравето не.
  • 7 Аз Кочо

    7 2 Отговор
    Капитал цитира данни, че пазарът на имоти намалява вече година и половина. В същото време 3-4 строителни инвеститори са пред фалит, а няколко сгради в София, които дефилират по награди за „сгради на годината“ и реклами из фейса за „ей сега тука супер луксозен апартамент“ са замразени от половин година, защото явно не могат да се продадат. Включително няколко от онези, за които съм писал тук.

    Отделно, според НСИ цитирани от злополучния анализ на UniCredit, само в София в следващите 2-3 години се очаква да се пуснат още 2-3 милиона кв.м. площ в жилища и офиси. Одобреното строителство от главния архитект Здравков в последната година е за още толкова.

    Коментиран от #8, #10

  • 8 Папагал

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "Аз Кочо":

    Тоя цитирал това , оня онова - папагал пъстроперест си ти.Ставай да бачкаш и на някоя фас пауз ше ни просветлиш с твойте умни мисли

    Коментиран от #21

  • 9 Светлана в края на тунела

    1 2 Отговор
    Спри да пиеш халюциногени. "Разликата в заплати и производителност прави района привлекателен". Робите да бачкат и да траят.. "заемите ще останат по-скъпи за много години напред"Разбирай "има няколко кораба с боклуци за разтоварване, вижте та ги превърнете в пари в кратки срокове, които да натоварите на кораба за САЩ. Защо прага прави изключение можете сами да се досетите.

    Коментиран от #13, #19

  • 10 Ти кочо

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Аз Кочо":

    Мислиш само как да сдереш три кожи от наемателите на софийските си катакомбихората ти говорят за инвестиции. Ти в какво инвестираш? В нови имоти ли? .

    Коментиран от #11, #14, #16

  • 11 До вуи

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Ти кочо":

    Като свършиш нощната те чакам да се включиш
  • 12 Аз Кочо

    5 2 Отговор
    Ръстът на цените на жилищата в София е опасен. В 94% от кварталите имотите за жилищни цели са надценени, а в 35% от тях има балон, според данни към третото тримесечие на 2023 г. За да се върне пазарът към равновесното си положение, в каквото той беше преди 10 години, вариантите са или цените на жилищата да паднат с 47%, или доходите да се повишат с 89%.

    Коментиран от #15, #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Аз Кочо

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Ти кочо":

    А ти гледаш да продадеш панелката на баба ти и да станеш милионер, нали, хахаха
  • 15 Джанго без окови

    1 4 Отговор

    До коментар #12 от "Аз Кочо":

    Бачкай бебчо бачкай, пък на некоя фас пауз знайш ха ха ха

    Коментиран от #18, #20, #32

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Лигльо

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "Аз Кочо":

    И да не си посмял да изплачеш в тоя хубав слънчев ден
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 За Светлана в края на тунела

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Светлана в края на тунела":

    Светлана ти се привиждат защото си спрял хаповете.
    Пии ги иначе ще става и по зле
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Дуньо

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Папагал":

    А теб ли да те слушам ве, кой си ти бе?
    Брокер от село Микре ли?
  • 22 Аз Кочо

    5 2 Отговор
    Има две неща, които трябва да се знаят и носят риск. Първото е, че в България лихвите не са фиксирани. Всички тези 2,4 - 2,6 процента са надбавка над цената на ресурса. В момента, в който лихвите тръгнат нагоре, ще се вдигнат и вноските, за разлика от други страни, където лихвите са фиксирани. Каквото и да стане през 2038 г., никой не може да пипне вноската.

    Второто нещо е, че имаме много голям наплив на купувачи с инвестиционна цел. Съществена е разликата между хора, които искат да си купят по-хубаво жилище, и бизнесмени или отделни личности, които купуват с инвестиционна цел десетки апартаменти. Проблемът тук е, че при първия сигнал за спад на цените тези жилища ще излязат на пазара. Много от тези инвеститори очакват, че винаги могат да продадат имота, вярват, че е ликвиден актив и все някой ще го купи, което разбира се не е вярно.
  • 23 Оковите

    4 2 Отговор
    избегаха без Джанго
  • 24 Аз Кочо

    3 2 Отговор
    Хахаха, да ще си ги налупи обратно към 13 часа после към 16 и след 19ч
    Ако не името ми да не е Кочо


    Останалото време е на тръстиката с окови

    Коментиран от #25

  • 25 Джанго без окови

    2 3 Отговор

    До коментар #24 от "Аз Кочо":

    И ше си пишеш с ника - манго с окови, нема се праиш

    Коментиран от #26

  • 26 Аз Кочо

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Джанго без окови":

    Познах, в 16 и 38 Джанго пише във фас паузата а оковите му ги няма, слагай ги и отивай обратно на обекто.
    После след 7 пак ела да кажеш някоя простотиика.

    Коментиран от #27, #28

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Плачко

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Аз Кочо":

    легай си, че утре ставаш рано и на тръстиката
  • 29 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Няма проблем,никой не те кара насила да купуваш протекли панели.Има качествено и луксозно строителство в елитни квартали,но там цените са други.Има хубави къщи в Бояна, Симеоново и драгалевци, но и там цените са други.Има и евтини имоти в малките градове и села - имаш голям избор.Защо всички си мислите,че в столицата цените трябва да са ниски и ,че ви се ПОЛАГА да живеете в нея.

    Коментиран от #30

  • 30 Джанго без окови

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Гост":

    Това е нашия ривере с многото никове, кво йоще не си разбрал

    Коментиран от #31

  • 31 Вуи

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Джанго без окови":

    Ти си само с един ник нали умен, хахаха
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.