Отидете към основна версия

6 213 106

Влизането в еврозоната ще е двигателят на пазара на недвижими имоти

  • акпб-
  • мария петкова-
  • ипотечно кредитиране-
  • еврозона-
  • българия

Тенденцията е цените и наемите на жилища да се задържат на сегашните нива или да се повишат

Снимка: М. Богданова ©

Влизането на Българи в еврозоната ще се отрази на пазара на недвижими имоти, независимо, че обявените цени винаги са били в евро. Според експерти именно влизането ни в еврозоната ще движи пазарът напред, като тенденцията е цените на имотите да се запазят на сегашните нива или да отчетат ръст.

„Близо 85% е делът на ипотечните кредити от всички консултации, които членовете на Асоциацията на кредитните посредници в България (АКПБ) реализират“, казва нейният председател Мария Петкова.

След евродиректива Законът за кредитите за недвижими имоти на потребители регламентира у нас през 2016 г. условията и реда за регистрация на кредитните посредници и контрола върху тях. Така всички външни партньори на банки, които привличат клиенти, консултират ги и съдействат за теглене на кредити, трябва да се регистрират в Българската народна банка (БНБ), припомня БТА.

"Има фактори, които ни карат да мислим, че вероятно до края на годината лихвите малко ще се повишат и това по-скоро е свързано с рестрикции и изисквания на банките, свързани с рискови политики, но това потенциално увеличение като абсолютна стойност, като вноска по кредитите, едва ли ще се отрази сериозно", каза тя и даде пример: Ако в София средният ипотечен кредит, който се тегли, е 250 000 лева, за 30 години вноската би се променила с около 150-180 лева.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 27 гласа.

Свързани новини