Отидете към основна версия

2 780 215

Пасивни инвеститори, нереализирани надежди и малко сделки

  • colliers international-
  • инвестиции-
  • хотели-
  • офиси-
  • сделки

Първото тримесечие остана слабо откъм сделки с бизнес имоти в Европа

Снимка: Shutterstock

През първото тримесечие на 2024 г. на европейските пазари на бизнес имоти беше регистрирана слаба активност, тъй като надеждите за агресивно намаляване на лихвените проценти намаляха, а инвеститорите останаха пасивни. Въпреки това стабилният поток от по-малки сделки и дори някои мащабни транзакции свидетелстват за здравословен остатъчен апетит, се посочва в доклад на консултантската компания Colliers.

Инвеститорите в жилищния и индустриалния и логистичния сектор бяха сравнително активни, като търсенето като цяло надвишаваше предлагането на големи пазари като Франция и Обединеното кралство, а на пазара почти липсваше нов продукт. В Дания компанията консултира продажбата на портфейл от 14 актива в областта на леката промишленост и складовите площи в района на Копенхаген, а в Белгия консултира продажба с обратно наемане на ключовия логистичен център Hoogveld 50A в Дендермонд. Активността до голяма степен е ограничена до сделки на стойност под 100 млн. EUR, като с нарастването на обема им се забелязва спад, както в предлагането, така и в броя на потенциалните купувачи.

Хотелите се възползват от възстановяването на туризма

Хотелският сектор се представя отлично на фона на останалите, тъй като възстановяването на броя на посетителите, заетостта и рентабилността предизвикват интереса на инвеститорите към този тип активи във ваканционни дестинации като Испания и Италия. Това е продължение на тенденцията от 2023 г., когато в Испания бяха регистрирани вторите най-високи годишни нива на инвестиции в хотели до момента, възлизащи на почти 4,3 млрд. евро, движени от инвеститори от Азия и Близкия изток. Имотите в основните бизнес центрове в Европа като Париж и Лондон също привличат интерес.

"Положителната страна на пандемията от гледна точка на хотелиерството беше оперативната ефективност и това започва да се отразява на резултатите на хотелите", отбеляза Люк Доусън, Директор капиталови пазари в Colliers ЕМЕА. "Инвеститорите гледат на сектора като на привлекателна възможност за развитие през следващите няколко години въз основа на основните му показатели, а ние сме твърдо убедени, че той ще продължи да разширява пазарния си дял в общия обем на инвестиционните сделки."

Мащабна сделка в Норвегия е сигнал за повишаване на активността в офис сегмента

Въпреки че нагласите за инвестиции в офис сегмента остават неблагоприятни, през тримесечието бяха сключени някои големи сделки. Сред тях е посредничеството на Colliers за продажбата на емблематичната сграда Stortorvet 7 в центъра на Осло, Норвегия, за над 222 млн. EUR, което според Colliers е сигнал за предстоящи нови сделки. "През втората половина на тази година ще се реализират още големи продажби на ключови офис активи, което ще бъде важен показател за посоката на развитие на пазара и на цените", продължи Доусън.

Конкуренцията за капитал се засилва

Друга тенденция, която доминира на регионалния пазар, е все по-голямата конкуренция за капитал, като много различни групи се стремят да наберат средства или да се рекапитализират, докато потенциалните собственици на капитал остават малко. Този фундаментален дисбаланс принуждава все повече инвеститори, инвестиционни и фондови мениджъри да проучват съвместни предприятия и други нови структури, за да посрещнат нуждите от финансиране. "Анализирайки последното десетилетие, сложността на структурите на сделките на европейските капиталови пазари вероятно е достигнала най-високото си ниво за всички времена", споделя Люк Доусън.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини