Отидете към основна версия

17 639 68

Слънчеви паркове се строят само върху земеделски земи категория от 7 до 10

  • земеделска земя-
  • слънчеви паркове-
  • слънчев парк-
  • еран горен-
  • solsign

Горен: правителството трябва да направи повече, за да балансира необходимостта от земеделие, от една страна, и необходимостта от чиста и евтина енергия, от друга

Снимка: БГНЕС

Един от известните стартъпи в Ирландия в областта на енергийните и технологични решения реши да инвестира в България и Черна гора. Благодарение на специален софтуер може да се даде оценка за жизнеспособността на всеки парцел за развитие на слънчев парк. Той съчетава правни, геопространствени и актуални данни за енергийния пазар, за да опрости процеса на идентифициране, оценка и придобиване на обекти за слънчеви ферми.

Какви са предимствата за българина и как може да спечели от от собствената си земя? Отговор на тези и други въпроси дава в интервю за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg главният оперативен директор на Solsign Еран Горен.

Господин Горен, как се определя жизнеспособността на всеки парцел, подходящ за създаване на слънчев парк?

Разработихме патентован алгоритъм, който “мисли” като соларен разработчик. Алгоритъмът „познава“ най-важните параметри за всеки слънчев проект, като разглежда даден парцел – неговия размер и форма, колко равен е, вида и класификацията на земята, слънчеви часове, планирания риск в района, близостта на обекта до трафопост и други. Разполагаме с всички тези данни, някои от които са публично достъпни (като геопространствени данни), а други разработихме сами (като картата на маршрута на мрежата). Алгоритъмът използва всички тези данни и събира всичко в едно число - ние го наричаме "резултат на Solsign", който варира от 0-100. Колкото по-висок е резултатът, толкова по-подходяща е земята за соларен обект.

В какво се състои предварителната проверка на всеки парцел, върху който даден инвеститор възнамерява да изгради соларни панели?

Тази част може да бъде различна за различните инвеститори. Някои от тях се интересуват само от свързаност с мрежата - те се опитват да намерят място, където смятат, че може да има наличност в мрежата за свързване на нова електроцентрала, и след това търсят земя в околността.

Не всички инвеститори успяват да намерят подходящата земя за цената, за която са очаквали, и това може да доведе до отказ или до продажба на правото си да се свързват на други такива, които вече имат земята. Други мислят в по-дългосрочен план и предпочитат да подпишат предварителни споразумения (известни също като условни споразумения или изключителни права) с възможно най-много собственици на земя, така че когато има бъдеща възможност в мрежата (на всяко място), те могат да подадат заявление до оператора на преносна система или дружествата за разпределение, тъй като от тях се изисква да докажат (като част от процеса), че разполагат с подходяща земя за проекта. Ние може да помогнем на тези два типа предприемачи, но ние поставяме по-голям акцент върху подпомагането им да изградят мрежа в дългосрочен план.

Какво точно включва процесът на консултиране между инвеститорите, които строят парка и собствениците на земи?

Нашата платформа включва стотици земни полигони из Балканите. Всички тези земи са „горещи следи“, което означава, че собственикът на земята е готов да изслуша предложенията на разработчиците на слънчева енергия.

Повечето от тези собственици на земя не знаят нищо за слънчевата енергия или какво включва слънчевият проект по отношение на процеса или търговските условия. Когато предприемач, който се е регистрирал да използва нашата платформа, види земя, която харесва и смята, че има добър потенциал за слънчево развитие, той ни моли да организираме срещата със собственика на земята.

Нашият мениджър за страната присъства на тази среща и помага за посредничеството между предприемача и собственика на земята - всеки идва от различен свят и има различна гледна точка. Важно е да се отбележи, че ние не се намесваме в преговорите. Страните са свободни да определят сами условията на сделката. Тук сме само за да помогнем за преодоляване на евентуални разногласия между двете страни.

На какъв принцип съветвате инвеститорите да предоставят земята – да я продават или да я отдават на концесия или имате и други варианти?

Ние уважаваме уникалния бизнес модел на всеки инвеститор и не се намесваме в техните процеси и решения. Всеки предприемач има свой собствен начин на работа и правене на бизнес - някои предпочитат да придобият земята, а други предпочитат да я наемат за дългосрочен период.

Повечето от тях ще изберат да сключат предварително споразумение със собственика на земята, за да им позволят да развият соларен проект на земята, и само ако получат всички разрешителни, те ще придобият или наемат земята, както е договорено със собственика.

В допълнение, някои инвеститори изграждат проекта и го експлоатират през целия му живот, докато други предпочитат да достигнат до етап RTB (готов за изграждане) и след това да продадат проекта. Тъй като всеки предприемач работи по различен начин и те се различават един от друг по отношение на склонността си към риск, ние не се намесваме в техните процеси. Нашата роля е да предложим земи и да дадем на предприемача всички детайли, от които се нуждае, за да вземе информирано решение относно потенциала на проекта.

Работите на територията на цяла Европа. Предполагам, че колкото по-юг са разположени земите, толкова по-атрактивни са земите за предприемачите, решили да инвестират в слънчеви паркове. Какви обаче са другите факторите, които трябва да притежава даден парцел, за да може върху него да се изгради соларен парк?

Първото нещо, което трябва да вземете предвид, е размерът и формата на парцела. Тя трябва да бъде достатъчно голяма, за да има капацитет за инсталиране на необходимите соларни панели в съответствие с проектните планове, а формата ѝ да позволява максимално оползотворяване на пространството. Други важни параметри са наклонът (колкото по-равен е, толкова по-добре), липсата на естествени препятствия (като планини и гори, които могат да причинят засенчване) и добро излагане на слънце по отношение на излъчване и слънчеви часове. Други много важни фактори са близостта до поддържаща инфраструктура като електропроводи и подстанции, както и до пътища за достъп. Разполагаме с всички тези данни и много повече, и това ни позволява да намерим възможно най-добрите налични парцели за слънчеви ферми.

Имайки предвид факта, че земята на България е доста плодородна, каква територия от нея може да бъде покрита със слънчеви паркове?

Този момент е малко болезнен, тъй като при сегашното състояние на нещата в България могат да се развиват соларни ферми само върху земеделски земи, които са класифицирани като най-малко продуктивни (типове 7-10). Имаше опит да се позволи застрояване върху земя от класификация тип 6, която в момента е задържана.

Въпреки че селското стопанство е много важно и ние трябва да защитим онези плодородни парцели, които могат да дават добри реколти и добиви, правителството трябва да направи повече, за да балансира необходимостта от земеделие, от една страна, и необходимостта от чиста и евтина енергия, от друга. Един от начините това да бъде постигнато е чрез разработване на рамка за агро-соларни ферми. Този тип проекти позволяват изграждането на слънчеви панели между и върху определени култури, което позволява една и съща земя да се използва както за земеделие, така и за производство на електроенергия. Вярваме, че е само въпрос на време да видим повече от тези проекти и в България и това също ще позволи на голяма част от българската земя може да се използва както за селскостопански цели, така и за възобновяема енергия.

В кои райони на страната е най-добре да бъдат изградени соларни паркове?

България като цяло има добро разпределение на слънчевата радиация, така че от техническа гледна точка и като оставим настрана законите, по-голямата част от страната има добри условия за соларни паркове. Основните проблеми са, както навсякъде другаде, два:

1. Процеси за издаване на разрешителни, които обикновено се различават в отделните райони, защото отчитат местните изисквания;

2. Електроенергийна инфраструктура, която често не може да поддържа нови мрежови връзки, особено в по- отдалечени и селски райони.

Тези проблеми обаче присъстват почти навсякъде в Европа и ние знаем, че както ЕС, така и на местно ниво, властите инвестират много пари за справяне с тези проблеми. Вече виждаме някои подобрения, но това ще отнеме време.

Кои са факторите, които ви накараха да се насочите към България именно в този момент?

От самото начало бяхме фокусирани върху Балканите. Стартирахме в Сърбия и оттам се разширихме в Черна гора, Словения и сега България. Ние, но също и нашите клиенти – енергийните компании, вярваме, че има голям потенциал в България и останалите Балкани и очакваме българският пазар на възобновяема енергия да процъфтява през следващите няколко години.

Причините са различни - не само добрите природни ресурси, но и огромните инвестиции от ЕБВР и ЕС, които със сигурност ще привлекат чуждестранни инвеститори през следващите години. Да, има още дълъг път и правителствата трябва да инвестират повече в поддържаща инфраструктура, както и в подходящо законодателство, но не се съмняваме, че това ще се случи в близко бъдеще.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 24 гласа.

Свързани новини