3 Юни, 2024 10:25 16 239 68

Слънчеви паркове се строят само върху земеделски земи категория от 7 до 10

  • земеделска земя-
  • слънчеви паркове-
  • слънчев парк-
  • еран горен-
  • solsign

Горен: правителството трябва да направи повече, за да балансира необходимостта от земеделие, от една страна, и необходимостта от чиста и евтина енергия, от друга

Слънчеви паркове се строят само върху земеделски земи категория от 7 до 10 - 1
Снимка: БГНЕС

Един от известните стартъпи в Ирландия в областта на енергийните и технологични решения реши да инвестира в България и Черна гора. Благодарение на специален софтуер може да се даде оценка за жизнеспособността на всеки парцел за развитие на слънчев парк. Той съчетава правни, геопространствени и актуални данни за енергийния пазар, за да опрости процеса на идентифициране, оценка и придобиване на обекти за слънчеви ферми.

Какви са предимствата за българина и как може да спечели от от собствената си земя? Отговор на тези и други въпроси дава в интервю за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg главният оперативен директор на Solsign Еран Горен.

Господин Горен, как се определя жизнеспособността на всеки парцел, подходящ за създаване на слънчев парк?

Разработихме патентован алгоритъм, който “мисли” като соларен разработчик. Алгоритъмът „познава“ най-важните параметри за всеки слънчев проект, като разглежда даден парцел – неговия размер и форма, колко равен е, вида и класификацията на земята, слънчеви часове, планирания риск в района, близостта на обекта до трафопост и други. Разполагаме с всички тези данни, някои от които са публично достъпни (като геопространствени данни), а други разработихме сами (като картата на маршрута на мрежата). Алгоритъмът използва всички тези данни и събира всичко в едно число - ние го наричаме "резултат на Solsign", който варира от 0-100. Колкото по-висок е резултатът, толкова по-подходяща е земята за соларен обект.

Слънчеви паркове се строят само върху земеделски земи категория от 7 до 10
Еран Горен - главният оперативен директор на Solsign

В какво се състои предварителната проверка на всеки парцел, върху който даден инвеститор възнамерява да изгради соларни панели?

Тази част може да бъде различна за различните инвеститори. Някои от тях се интересуват само от свързаност с мрежата - те се опитват да намерят място, където смятат, че може да има наличност в мрежата за свързване на нова електроцентрала, и след това търсят земя в околността.

Не всички инвеститори успяват да намерят подходящата земя за цената, за която са очаквали, и това може да доведе до отказ или до продажба на правото си да се свързват на други такива, които вече имат земята. Други мислят в по-дългосрочен план и предпочитат да подпишат предварителни споразумения (известни също като условни споразумения или изключителни права) с възможно най-много собственици на земя, така че когато има бъдеща възможност в мрежата (на всяко място), те могат да подадат заявление до оператора на преносна система или дружествата за разпределение, тъй като от тях се изисква да докажат (като част от процеса), че разполагат с подходяща земя за проекта. Ние може да помогнем на тези два типа предприемачи, но ние поставяме по-голям акцент върху подпомагането им да изградят мрежа в дългосрочен план.

Какво точно включва процесът на консултиране между инвеститорите, които строят парка и собствениците на земи?

Нашата платформа включва стотици земни полигони из Балканите. Всички тези земи са „горещи следи“, което означава, че собственикът на земята е готов да изслуша предложенията на разработчиците на слънчева енергия.

Повечето от тези собственици на земя не знаят нищо за слънчевата енергия или какво включва слънчевият проект по отношение на процеса или търговските условия. Когато предприемач, който се е регистрирал да използва нашата платформа, види земя, която харесва и смята, че има добър потенциал за слънчево развитие, той ни моли да организираме срещата със собственика на земята.

Нашият мениджър за страната присъства на тази среща и помага за посредничеството между предприемача и собственика на земята - всеки идва от различен свят и има различна гледна точка. Важно е да се отбележи, че ние не се намесваме в преговорите. Страните са свободни да определят сами условията на сделката. Тук сме само за да помогнем за преодоляване на евентуални разногласия между двете страни.

На какъв принцип съветвате инвеститорите да предоставят земята – да я продават или да я отдават на концесия или имате и други варианти?

Ние уважаваме уникалния бизнес модел на всеки инвеститор и не се намесваме в техните процеси и решения. Всеки предприемач има свой собствен начин на работа и правене на бизнес - някои предпочитат да придобият земята, а други предпочитат да я наемат за дългосрочен период.

Повечето от тях ще изберат да сключат предварително споразумение със собственика на земята, за да им позволят да развият соларен проект на земята, и само ако получат всички разрешителни, те ще придобият или наемат земята, както е договорено със собственика.

В допълнение, някои инвеститори изграждат проекта и го експлоатират през целия му живот, докато други предпочитат да достигнат до етап RTB (готов за изграждане) и след това да продадат проекта. Тъй като всеки предприемач работи по различен начин и те се различават един от друг по отношение на склонността си към риск, ние не се намесваме в техните процеси. Нашата роля е да предложим земи и да дадем на предприемача всички детайли, от които се нуждае, за да вземе информирано решение относно потенциала на проекта.

Работите на територията на цяла Европа. Предполагам, че колкото по-юг са разположени земите, толкова по-атрактивни са земите за предприемачите, решили да инвестират в слънчеви паркове. Какви обаче са другите факторите, които трябва да притежава даден парцел, за да може върху него да се изгради соларен парк?

Първото нещо, което трябва да вземете предвид, е размерът и формата на парцела. Тя трябва да бъде достатъчно голяма, за да има капацитет за инсталиране на необходимите соларни панели в съответствие с проектните планове, а формата ѝ да позволява максимално оползотворяване на пространството. Други важни параметри са наклонът (колкото по-равен е, толкова по-добре), липсата на естествени препятствия (като планини и гори, които могат да причинят засенчване) и добро излагане на слънце по отношение на излъчване и слънчеви часове. Други много важни фактори са близостта до поддържаща инфраструктура като електропроводи и подстанции, както и до пътища за достъп. Разполагаме с всички тези данни и много повече, и това ни позволява да намерим възможно най-добрите налични парцели за слънчеви ферми.

Имайки предвид факта, че земята на България е доста плодородна, каква територия от нея може да бъде покрита със слънчеви паркове?

Този момент е малко болезнен, тъй като при сегашното състояние на нещата в България могат да се развиват соларни ферми само върху земеделски земи, които са класифицирани като най-малко продуктивни (типове 7-10). Имаше опит да се позволи застрояване върху земя от класификация тип 6, която в момента е задържана.

Въпреки че селското стопанство е много важно и ние трябва да защитим онези плодородни парцели, които могат да дават добри реколти и добиви, правителството трябва да направи повече, за да балансира необходимостта от земеделие, от една страна, и необходимостта от чиста и евтина енергия, от друга. Един от начините това да бъде постигнато е чрез разработване на рамка за агро-соларни ферми. Този тип проекти позволяват изграждането на слънчеви панели между и върху определени култури, което позволява една и съща земя да се използва както за земеделие, така и за производство на електроенергия. Вярваме, че е само въпрос на време да видим повече от тези проекти и в България и това също ще позволи на голяма част от българската земя може да се използва както за селскостопански цели, така и за възобновяема енергия.

В кои райони на страната е най-добре да бъдат изградени соларни паркове?

България като цяло има добро разпределение на слънчевата радиация, така че от техническа гледна точка и като оставим настрана законите, по-голямата част от страната има добри условия за соларни паркове. Основните проблеми са, както навсякъде другаде, два:

1. Процеси за издаване на разрешителни, които обикновено се различават в отделните райони, защото отчитат местните изисквания;

2. Електроенергийна инфраструктура, която често не може да поддържа нови мрежови връзки, особено в по- отдалечени и селски райони.

Тези проблеми обаче присъстват почти навсякъде в Европа и ние знаем, че както ЕС, така и на местно ниво, властите инвестират много пари за справяне с тези проблеми. Вече виждаме някои подобрения, но това ще отнеме време.

Кои са факторите, които ви накараха да се насочите към България именно в този момент?

От самото начало бяхме фокусирани върху Балканите. Стартирахме в Сърбия и оттам се разширихме в Черна гора, Словения и сега България. Ние, но също и нашите клиенти – енергийните компании, вярваме, че има голям потенциал в България и останалите Балкани и очакваме българският пазар на възобновяема енергия да процъфтява през следващите няколко години.

Причините са различни - не само добрите природни ресурси, но и огромните инвестиции от ЕБВР и ЕС, които със сигурност ще привлекат чуждестранни инвеститори през следващите години. Да, има още дълъг път и правителствата трябва да инвестират повече в поддържаща инфраструктура, както и в подходящо законодателство, но не се съмняваме, че това ще се случи в близко бъдеще.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    53 5 Отговор
    В тази категория влизат най-вече горите от борчета, дето ги засяха по байтошово време.
  • 2 Коментар

    62 4 Отговор
    Същата Ирландия,която на Евровизията направи на сцената реален ритуал за предизвикване на демони?Ами не се чудете после защо иска да отрови нашите земеделски земи.Да си ги прави другаде!Това нещо струва скъпо и при една градушка е финиш.Само където трови земята...
  • 3 Мдааа

    75 4 Отговор
    Ще ядем панелите на запада. До кога ще си раздаваме държавата за няколко сребърника. Накрая тая прекрасна природа ще я направим пустиня. Изсяконме горите, сега ще покрием планините и полята с панели. Някой от Европа ще печели. Зелена енергия друг път. Вместо дървета панели. Това като се нагрее лятото и ще е супер еко! Идиоти раздават България парче по парче!

    Коментиран от #22, #34

  • 4 провинциалист

    64 3 Отговор
    "само върху земеделски земи категория от 7 до 10" - и колко струва да ти напишат, че земята ти е категория 7-10?

    Коментиран от #21, #39

  • 5 Аз Кочо

    46 5 Отговор
    Цялата държава се крепи на строителството.
    Друго няма, строителство, и хотелиерство- ресторантьорство.
    Все някога строителството ще се забави и тогава ще стане интересно защото масата хора са заети в него и съпътстващите го бизнеси, мебели, обзавеждане, строителни материали,адвокати, нотариуси и т.н
    В Китай и САЩ разбраха че една икономика изпада в застой ако е изградена само на този сектор. Сега го разбират и в Канада. В бг обаче всеки ще се прави на неразбрал до самия край.
    Лошото при балоните е че всички свършват по един и същи начин!
  • 6 Лъжа с опашка

    25 2 Отговор
    Къде в Караджалово, Пловдивско има такива камънаци?

    Коментиран от #49

  • 7 едокал

    46 3 Отговор
    ГЕРБ, ДПС и ПП и ДБ със подставени лица искат да вземат всички пари от Европа за зелената сделка, искат да си направят панелите и след това да ни продават по 8 тока на всички българи глупаци дето им се радват. Отделно че искат да ги слагат на плодородна земеделска земя, като така убиват и земеделието. Имате си работа с мръсници от най долен порядък. Масово трябва всички да гласуват кои за които си иска за да ги спрем да ни ограбват със схемите си тези айдуци. Има и Величие с полк. Николай Марков и Възраждане. Всеки да гласува казвайте на всеки българин. Дай Боже да изринем кочината и да изгоним сви ните.
  • 8 Мнение

    51 5 Отговор
    "Чиста" енергия произвеждана от панели, които почти не се рециклират, съдържащи опасни химикали, а площите за монтаж са основно плодородни земи?!

    Да сложиш панели на площите за храна е геноцид спрямо човечеството!
    И всеки участник в тая посока (заробване на масите) ще си получи заслуженото с лихвите!

    Коментиран от #42

  • 9 Скапана

    43 4 Отговор
    долна, крадлива държава

    Коментиран от #17

  • 10 Оператор на права лопата

    48 4 Отговор
    Този ЕС ще ни приключи тотално. Такъв див и мрачен комунизъм не е имало дори в годините на отечествения фронт.
  • 11 така, така

    48 2 Отговор
    ТОВА Е ЛЕСНИЯ НАЧИН ЗА ИЗКАРВАНЕ НА ПАРИ! НА ДЪРЖАВАТА НЕ И ДРЕМЕ ЧЕ НА ПАЗАРА В БГ 80% ОТ ХРАНИТЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ СА ВНОС! УТРЕ СИГУРНО ЩЕ ЯДЕМ ФОТОВОЛТАИЧНИ ПАНЕЛИ ЗЕМЕДЕЛИЕТО СЕ УНИЩОЖАВА В БЪЛГАРИЯ БЪРЗО И МЕТОДИЧНО ПЛОДОРОДНИ ЗЕМИ СЕ УНИЩОЖАВАТ, ЕДИНИЦИ ЩЕ ПЕЧЕЛЯТ ОТ ЕНЕРГИЯТА А ДРУГИТЕ ЩЕ ЯДЕМЕ ДЕБЕЛИЯ ТОВА ЩЕ Е НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА....
  • 12 немо

    24 1 Отговор
    тОВА си го знаем и без да ни го казва тоя ирландски тарикат. Въпросът е докога ще строим соларни паркове? Нека някоя пишман журналистка да провери колко са подадените заявки за присъединяване към мрежата в ЕСО и Електроразпределителните дружества. Аз да ви подскажа - те са за мощности, които са поне 4-5 пъти повече от цялото потребление

    Коментиран от #20

  • 13 Фикри

    32 1 Отговор
    Там около Пловдив, Асеновград и Пазарджик са все от 7 до 10категория земите. И около Ловеч също.
    Що направите на толкова прости ...
  • 14 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    37 1 Отговор
    Слънчеви панели трябва да се слагат само върху покривите на сгради или върху асфалтови/бетонирани паркинги. Не трябва да се слагат върху земедлска земя, гора, ливада ...

    У нас върхушката направи безобразни далавери с фотоволтаиците. С вятърните перки не направиха, защото е трудно там да правиш безобрасия. По света вятърните перки ги слагат в морето за да не пречат. У нас няма в морето, защото е по скъпо. отколкото на сушата.

    Коментиран от #47

  • 15 “Кредит Маркет” ООД

    11 2 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 А забранено

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    ли е да плачеш и теб какво те бърка

    Коментиран от #19, #45

  • 19 Гост

    2 6 Отговор

    До коментар #18 от "А забранено":

    Само на вую му и разрешено да плачи, па той си плачи всеки пАт
  • 20 Искаш да кажеш

    13 1 Отговор

    До коментар #12 от "немо":

    че вече произвеждаме 4 пъти повече електричество отколкото потребяваме? Ми тогава за какво са ни АЕЦа и матриците? Ние значи и в момента имаме излишък за износ
  • 21 Въпрос

    15 3 Отговор

    До коментар #4 от "провинциалист":

    ако аз имам земеделска земя, защо ми е да инсталирам солари панели? Не е ли по-рентабилно да се занимавам със земеделие? Да не говорим че има сума си субсидии за земеделието по линията на еврофндовете и отделно покрай украинските субсидии

    Коментиран от #23, #67

  • 22 В момента

    5 27 Отговор

    До коментар #3 от "Мдааа":

    има повече гористи площи в България отколкото когато и да било по времето на комунизма. Айде стига с тия стари изтъркани партенки които нямат нищо общо с реаността
  • 23 провинциалист

    8 8 Отговор

    До коментар #21 от "Въпрос":

    Не, не е по-рентабилно. Поговори със земеделци и ще се убедиш.

    Коментиран от #25, #31

  • 24 72620

    6 4 Отговор
    СТИГА С ТАЯ ОТ ПП ВЕЦИНА НЕ ВЪРВЕЖНА Е
  • 25 Добре

    3 17 Отговор

    До коментар #23 от "провинциалист":

    щом е така, за какво ни е земеделието? Явно е по-рентабилно площите да се ползват за соларни панели а пък да внасяме земеделска продукция от по-бедните страни. Винаги трябва да се занимаваш с това което е най-рентабилно

    Коментиран от #28, #29

  • 26 В. Борисов

    22 2 Отговор
    Строежа на тия боклуци върху земеделска земя е престъпление, независимо от категирият й.
    Всички соларни боклуци, трябва да се премахнат от земеделската земя за сметка на собствениците им.
  • 27 Гост

    18 2 Отговор
    В България и най-плодородната нива е категоризирана на ниво 3, за да се изкупува на безценица.
  • 28 провинциалист

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Добре":

    Ти сега сериозно ли?

    Коментиран от #30

  • 29 Гост

    16 4 Отговор

    До коментар #25 от "Добре":

    Ние сме от по-бедните страни. А причината е, че загърбихме земеделие и производство и почнахме да отдаваме земя и ресурси на концесия.
  • 30 Гост

    18 0 Отговор

    До коментар #28 от "провинциалист":

    Няма как да те разбере някой, който седи на бюро, задява колежки и си мисли, че яйцата и хляба идват от магазина.

    Коментиран от #35

  • 31 Гост

    16 1 Отговор

    До коментар #23 от "провинциалист":

    Щом земеделието не е рентабилно, защо се навъдиха толкова много зърнари?
  • 32 Гост

    9 1 Отговор
    Господин Гь0тве Рен наясно ли е, че в Родопите всяка земя е категория 7-10? Там земята е дефицитна и хората садят дори на тротоарна плочка.
  • 33 Георги

    3 18 Отговор
    Истории за наивници. В момента работя по проектите на някой от най-големите соларни паркове в Южна България . Изобщо не е толкова просто колкото го описват. Съобразяват се пътища, реки, категория на земята, защитени територии, трасета на ел. проводи..

    Коментиран от #52, #56

  • 34 България

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мдааа":

    Българската земя си има частни собственици. Държавата България си има държавна земя. Никой не продава нито подарява земя. Ако има държавни земи подарени или продадени това е престъпление.
  • 35 Аз седя на бюро

    5 22 Отговор

    До коментар #30 от "Гост":

    икономист съм. И ми е все тая дали яйцата в магазина идват от български или турски производител, стига да са на един качество. А магазинът ще зарежда откъдето е по-евтино. А този който притежава земя ще я ползва за това което е най-доходоносно за него: ако има повече пари в земеделието,ще сади, ако има повече мегдан да продава ел енергия, ще слага панели.

    И точно това и се случва -- и в българия и навсякъде по света. Свободният пазар кара хората да купуват/инвестират точно там където имат най-добра изгода

    Коментиран от #36, #51

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Явно

    2 9 Отговор

    До коментар #36 от "провинциалист":

    нещата които ти обяснявам са ти сложни. Разбирам тез, на село си се учил да копаш, не си се учил как работи икономиката и затова не ти е ясно защо България внася храни от бедните страни и изнася енергия и ИТ услуги. Щото такива като теб дето "моа да копам а моа и да не копам" има бол в бедите страни откъдето внасяме евтина продукция.

    Коментиран от #41

  • 38 Правилно

    16 1 Отговор

    До коментар #36 от "провинциалист":

    Този индивид дето бил на бюро не е българин щом изписва България с малка буква. Такива антибългари нямат място на българската земя , просто защото им е чужда и не са собственици .
  • 39 жокер

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "провинциалист":

    Много е трудно да се смени категорията защото е записана в документа за собсвеност на имота. Това може да се направи само чрез изрично искане ако наистина е била направена грешка и се прави след изледване на почвата. преди няколко месеца бяха изловили някакви професори, които са фалшифицирали подобни изследвания срещу пари.

    Коментиран от #40

  • 40 провинциалист

    5 2 Отговор

    До коментар #39 от "жокер":

    Не съм запознат, но съм се убедил, че живея в страната на неограничените възможности.
  • 41 провинциалист

    1 4 Отговор

    До коментар #37 от "Явно":

    Много е просто всичко - щом не внасяш пари в икономиката, значи си в тежест. Кой трябва да се интересува от тебе, при положение, че не си изгоден след пенсия?
  • 42 Кое не се рециклира

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "Мнение":

    според теб в панелите. Конструкции и ферми от желязо и алуминий, опроводяване от мед, панелът е от стъкло и фотоклетки от 99,999% силиций който при загряване става на силициев диоксид(кварц). Защо на плодородни земи, унищожената земя от откритите Маришки мини е 250кв. км. и е близо до далекопроводи заради трите ТЕЦ. Мястото е равно и в средата на България, има и свободна работна ръка от спрените мини Марица и ТЕЦ Контур-Глобал.
  • 43 5кв.м. е 1кВтп,

    10 6 Отговор
    5мил. кв. м.=5кв.км.- 1000МВтп. На България ѝ трябват 10 000МВтп което е 50кв. км., а страната ни е 111 000кв.км. Разбира се тия 50кв. км. са чиста площ, ще има пътища, пътеки между панелите, преобразувателни станции, акумулаторни депа. Нека са 100кв. км, това е квадрат 10Х10км и 0,1% от площта на България. Унищожената земя от откритите рудници в Маришкия басейн е повече(250кв. км.). Могат да се поставят на покриви, над пътища, над паркинги - не е задължително върху земеделска земя. Бъдещето е в много, но малки семейни фотоволтаици 3-30 кВтп, които да отдават излишния ток на Енергото, а не в огромни паркове по 50-300 МВтп като на Гинка Върбакова.
  • 44 Другият един

    13 2 Отговор
    Има почти цели празни села в югоизточна България но никой не дава големи пари за дворове Обикновено се търсят имоти по 2000хиляди лева за декар а в същото време секат цели гори пак там като им вадят най разнообразни документи за не годност да правят фотоволтаични паркове и перки И после имало суша нямало дъждове и вода Ами ще има От както се говори за екология и чиста природа в тази държава изпосякоха горите и измря рибата в реките Всичко в името на човека и чистата природа до като тук стане пустинята Атакама Такова падение по тези ширини е нямало Има едни хора с големи ости дето думата проект им е любима и те ще ни затрият
  • 45 Мръсница

    4 3 Отговор

    До коментар #18 от "А забранено":

    в душицата,тУва си ти, реви щом те влече

    Коментиран от #46, #50

  • 46 Гост

    1 4 Отговор

    До коментар #45 от "Мръсница":

    Многу лаиш а не апеш учко
  • 47 333

    5 4 Отговор

    До коментар #14 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    Перки в морето няма, защото няма закон, който да го регламентира. Шелфа е държавна собственост, няма как да сложиш перка там. И някакви хора реват, че перките на 20км от брега щели да пречат на туризЪма. Те няма да се виждат!
  • 48 Агенцията

    8 4 Отговор
    Природата си знае работата. Минава с голямата лопата от 10-та степен по Рихтер и очиства човешките глупости. Или торнадо от степен F12 където мине и не остава нищо.
  • 49 ЕЛТОК

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Лъжа с опашка":

    Или между Чирпан и Плодовитово!!!!!
  • 50 Гост

    2 3 Отговор

    До коментар #45 от "Мръсница":

    Нек си реве, нек ни разтоварва

    Коментиран от #61

  • 51 Гост

    8 1 Отговор

    До коментар #35 от "Аз седя на бюро":

    Това, че си икономист ти пречи да разбереш проблемът, за който ти говоря. Ти гледаш чисто финансовата изгода от нещата, а ти убягва моралното и редното. По твоята логика, всяка жена може да каже, че к0тет0 си е нейно и ако иска ще си го отдава под наем, щом така ще изкара повече пари. Е да, ама не е редно, нали?

    Коментиран от #57

  • 52 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #33 от "Георги":

    Една или две вековни гори се изсякоха заради фотоволтаици?
  • 53 ФВЦ 2030

    8 1 Отговор
    Фотоволтаиците вече се отричат, както и перките. 1- няма рециклиране за тях. 2 - замърсяват след експлоатационния си срок . 3 - зелените вече реват на умрело от тях. 4 - запада вече бие отбой за зелената сделка и има завръщане към ДВГ на синтетичен дизел и бензин. 5 - опитват още да доят стадото но вече няма глупави хора на планетата.
  • 54 Верваме ви разбира се

    3 1 Отговор
    Тога искам да изкупя всичката земя за соларните панели в България. Щом е от 7 до 10 категория ще се жертвам. Пък после ще страдам докато я продавам.
  • 55 123456

    7 4 Отговор
    Не ми говори 7-10 категория! Сега се дават подкупи , пари, за да ти дадат документ за плодородната ти земя 3-4 категория , че е камъняк 7-10 категория планина ! Разбирате ли какво правят , за да могат да вземат едни евро парички !
  • 56 Там е плодородна

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Георги":

    На Прокопиев нали
  • 57 Цицоманов

    8 5 Отговор

    До коментар #51 от "Гост":

    Toй какаванина не вдява, че утре която и да е др. държава дето му внася яйцата или яденето може да каже стига, не ви харесваме вас повече и няма да ви даваме на вас или вие сте бедни ще изнасяме само за тия дето дават повече по неговата логика. И тогава ще трябва да яде панели ...

    Коментиран от #64

  • 58 Народния съд

    4 1 Отговор
    Ще се провери кой е разрешил и ще се възнагради
  • 59 ЕкоЗелениПари

    7 1 Отговор
    Земята на България е суверенна , неприкосновена и не се продава нито подарява. Има си стопани и се обработва. Това че имало някъде по кърджалийско разни сокаци дето не стават за нищо си е техен проблем. Добрия стопанин прави и от пустинята рай.
  • 60 кой

    2 1 Отговор
    ще ги рециклира тия ... след 30 години? а и почвата след тва за нищо не става
  • 61 Майка ти

    2 2 Отговор

    До коментар #50 от "Гост":

    е ревала много когато те е родила

    Коментиран от #63

  • 62 Ми това са пасищата за животните

    4 1 Отговор
    Ид---ио---ти прости
  • 63 Ти си грешка

    1 1 Отговор

    До коментар #61 от "Майка ти":

    на природата ха ха ха
  • 64 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #57 от "Цицоманов":

    Или просто пълноправните му партньори от съюза може да му наложат, да не купува от държавата, която му доставя евтино, защото доставките не били демократични и либерални. Ще го принудят да купува същите яйца, но през трета държава-прекупвач. Е, на тройна цена, но вече яйцата ще са либерализирани.
  • 65 министъра

    2 1 Отговор
    За личните облаги на депутатите, колкото и да са зловредни далаверите им за страната и обществото няма да има граници.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Давам ти пример

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Въпрос":

    Гледаш ябълки на 200 дка, изкупната цена на ябълки за сок миналата године беше 8 ст. за килограм (0,08 лв/кг). Не можеш да си покриваш разходите от земеделие и за това сечеш ябъковите насъждения и садиш фотоволтаици защото някой ти е казал че това е модерно и носи пари. НО ... за месеците Март и Април на 2024г. средната изкупна цена на тока през дневните часове когато работят фотоволтаиците е 4,5-5,0 ст. за киловат-час (0,045 - 0,05 лв/кWh). Така че и със "засаждането" на фотоволтаици пак си "вътре" от "модерното земеделие".
  • 68 Фотоволтаик

    0 1 Отговор
    Тя 70% от територията на страната е такава категория. Поредната схема.. .