Отидете към основна версия

4 169 93

Трудно е да се говори за поевтиняване на жилищата

  • жилища-
  • цени-
  • българия

Поскъпването ще продължи

Снимка: М. Богданова ©

Темпът на поскъпване на жилищата в България през първото тримесечие на текущата година е най-силен спрямо всички държави-членки на ЕС, сочат данните на Eurostat. Поскъпването е в рамките на 7.1% спрямо последното тримесечие на 2023 г. Основната причина за високия ръст на цените е високото търсене и ниските лихви по ипотечните заеми, припомнят анализатори.

Причината за ниските лихви е, че през последните години се наблюдава ръст на доходите, като част от него хората спестяват, предимно в депозити. Така банките получават евтин ресурс за отдаване на заеми.

Въпросът около предстоящото присъединяване на България към еврозоната също тласка, чисто психологически, цените на имотите нагоре.

"Очакването е за повишение на цените, но не на база самото членство и преминаването от лев в евро, а на база стабилността на една такава инвестиция. Инвестицията в българския имот ще стане по-атрактивна", категорични са анализатори на пазара.

Според тях е трудно да се говори за поевтиняване на жилищата. Причините са няколко, като на първо място е спад в предлагането на готови жилища. Влизането в еврозоната също е важен фактор, който поддържа цените на имотите на по-високи нива, тъй като много собственици, решили да продават, заемат изчаквателна позиция. На пазара се появяват все повече жилища в етап на строеж, но за доста купувачи това остава рисков пазар.

Интересът на купувачите е насочен към жилища, разположени в пълноценна среда. Затова е и толкова важно да се работи усилено за облагородяване на околната среда. Повечето запитвания са за имоти в централните градски части.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 14 гласа.

Свързани новини