15 Юли, 2024 10:11 4 135 93

Трудно е да се говори за поевтиняване на жилищата

  • жилища-
  • цени-
  • българия

Поскъпването ще продължи

Трудно е да се говори за поевтиняване на жилищата - 1
Снимка: М. Богданова ©

Темпът на поскъпване на жилищата в България през първото тримесечие на текущата година е най-силен спрямо всички държави-членки на ЕС, сочат данните на Eurostat. Поскъпването е в рамките на 7.1% спрямо последното тримесечие на 2023 г. Основната причина за високия ръст на цените е високото търсене и ниските лихви по ипотечните заеми, припомнят анализатори.

Причината за ниските лихви е, че през последните години се наблюдава ръст на доходите, като част от него хората спестяват, предимно в депозити. Така банките получават евтин ресурс за отдаване на заеми.

Въпросът около предстоящото присъединяване на България към еврозоната също тласка, чисто психологически, цените на имотите нагоре.

"Очакването е за повишение на цените, но не на база самото членство и преминаването от лев в евро, а на база стабилността на една такава инвестиция. Инвестицията в българския имот ще стане по-атрактивна", категорични са анализатори на пазара.

Според тях е трудно да се говори за поевтиняване на жилищата. Причините са няколко, като на първо място е спад в предлагането на готови жилища. Влизането в еврозоната също е важен фактор, който поддържа цените на имотите на по-високи нива, тъй като много собственици, решили да продават, заемат изчаквателна позиция. На пазара се появяват все повече жилища в етап на строеж, но за доста купувачи това остава рисков пазар.

Интересът на купувачите е насочен към жилища, разположени в пълноценна среда. Затова е и толкова важно да се работи усилено за облагородяване на околната среда. Повечето запитвания са за имоти в централните градски части.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    21 10 Отговор
    След некой и друг месец с цени като в Харков и Одеса.

    Коментиран от #6

  • 2 Поскъпването

    19 29 Отговор
    на моето жилище е поне 15% , а не 7 както пише в статията.
    Който чака да купи евтинко ще има да чака цял живот.

    Коментиран от #73

  • 3 Димитър Чолаков

    19 9 Отговор
    Знам само едно ,винаги е късно за покупка на жилище,но и винаги е изгодно днес да купиш жилище,да не оставяш покупката за утре
  • 4 КОЧО

    12 13 Отговор
    ... още не съм се "изходил" по темата, как има балон и ще се спука всеки един момент.

    Коментиран от #12

  • 5 Само

    36 8 Отговор
    Глупак непознаващ икономическите цикли може да си мисли , че имотите непрекъснато поскъпват ! Капиталистическата икономика е построена като пирамида в която се надува един балон , който регулярно се пука , и така се обират парите на плебеите ! Плебеи са и " бизнесмени " с огромни авоари , но няма да избегнат третиране по общия ред ! Империи ще бъдат заличени , за да се родят други !

    Коментиран от #9

  • 6 Може

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Ама ако е в скопия.
  • 7 иконо

    23 6 Отговор
    Гледайте данните за безработицата и лихвите на банките.

    Те тръгнат ли нагоре, цените на имотите ще тръгнат надолу.

    Ако инфлацията и заплатите растат, ще растат и цените.

    Това е горе-долу основата.

    Коментиран от #18

  • 8 Аха

    13 5 Отговор
    Аз имоти имам ,нито ще продавам нито ще купувам от някой Сульо да го правя милионер
  • 9 русофил

    11 14 Отговор

    До коментар #5 от "Само":

    Само и единствено в Русия жилищата поевтиняват 😂😂😂
  • 10 Не е трудно

    7 4 Отговор
    Забранено е, от имотната олигархия
  • 11 Интересно ни е

    17 1 Отговор
    кака Миуенка от кой брокер на НИ е изсмукала тая "новина"
  • 12 тъй ли В у е

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "КОЧО":

    ама си се изходил с постване № 2 и 3
  • 13 хихи

    22 5 Отговор
    гладен брокер сделка сънува.
    80% от жилищата не стават за нищо. 30% от прозорците вечер са тъмни, намаляващо население и поскъпване!!?!?! хи хи и Прилича на Барон Мюнхаузен...
    блок 70 на 70 метра на 6-7 етажа. Обитаеми 30% от апартаментите, продадени най-много 50%
    кой плаща рижиините разходи на живеещите...

    Коментиран от #46

  • 14 Поредните лъжи на гладни брокери на имот

    24 6 Отговор
    Имоти! Чудех се опашките по улиците за какво са, а то се избивал народа да купува имоти! Кой ще живее в тези имоти като държавата намалява? Надуването на балона участват държава, брокери, банки, общини и наивни шарани! Цените ни надминаха тези в Западна Европа! Бум!

    Коментиран от #16

  • 15 архитект

    15 10 Отговор
    Наемите ще поевтинеят. Цените на старите панелки ще вървят нагоре. Новото строителство ще поевтинее също. Около 900 евро на кв.м. В София имотния балон ще гръмне скоро , Няма инфраструктура за толкова много ново строителство в София - канализация, чиста питейна вода, електроснабдяване , транспорт. Лимитът за София е преминат отдавна .

    Коментиран от #17

  • 16 Новоизлятия бетон трябва

    9 3 Отговор

    До коментар #14 от "Поредните лъжи на гладни брокери на имот":

    Да се продава все по скъпо така че бетоновата и банкерска мафия нямат изгода кокошарниците да поефтиняват.....когато се излее бетон насекъде и повече няма на къде ше доиде кръчмара със сметката а до тогава само нагоре
  • 17 Продължавай

    12 10 Отговор

    До коментар #15 от "архитект":

    да чакаш. Много са ми интереси бедните хора и техните фантазии че изведнъж всички други ще обеднеят повече от тях и ще си раздават жилищата на безценица. Странна логика, но ме урежда. Като хазяин, аз най-обичам вечните наематели. Нека вярват че аха аха и цените ще се сринат 😆
  • 18 Само да спомена

    10 16 Отговор

    До коментар #7 от "иконо":

    че лихвите няма да тръгват нагоре, вече тръгват надолу.

    Но ако все пак лихвите наистина се качат, първото нещо което аз и другите хазяи ще направим е да дигнем наемите на наемателите. Ако живееш под наем, помни ми думата и се моли да няма високи лихви, защото хем няма да може да купиш собствено жилище, хем ще ти вдигнат наема.

    Поздрави от Бали

    Коментиран от #21

  • 19 Аз Кочо

    10 9 Отговор
    Факти едни и същи глупости дрънкате и това вече 5 години.
    3+ процента лихва за един българин не е никак ниска защото трябва да се гледа главницата върху която тази лихва се плаща.
    Българите са най бедните европейци с най ниски доходи а цените на имотите вече са подобни на тези в Западна Европа.
    Цялата схема се държи на кредитите които се теглят за 30 години за да може масата хора да си позволят да изплащат вноските и да живеят.
    Освен това БНБ води статистика само за новоотпуснатите креди, но не го следи в развитие. На втората година те се.покачват тихомълком. През второто тримесечие на 2024 само в София има 1680 възбрани което прави около 22 пр. от сделките за тримесечието.
    Освен това с рекорда на а изтеглени кредити сделките пак са по малко на г. база от тези през 2020,2021,2023 г. и само с 9 повече от 2024 . Пловдив е по пързалката с продължаваш спад на сделките.

    Коментиран от #20, #23

  • 20 Корекция

    6 5 Отговор

    До коментар #19 от "Аз Кочо":

    Освен това с рекорда на а изтеглени кредити сделките пак са по малко на г. база от тези през 2020,2021,2022 г. и само с 9 повече от 2023 .
  • 21 Тръпчо

    14 7 Отговор

    До коментар #18 от "Само да спомена":

    Пазара на наемите няма нищо общо с цените и това вече 7 години
    Когато вдигнеш наема ще си стоиш с празен коптор. Наемът се определя от платежоспособността и там няма възможност за спекула като при ценообразуването на имота

    Коментиран от #25

  • 22 Направо

    11 3 Отговор
    Не знам . В село с режим на водата ,хората ги дават по телевизията се оплакват ,че от чешмите им тече кал а иначе има обява за къща с басейн за 185 000 евро цена . За канализация да не говорим, път да се поддържа също забрави , зимата като задуха и тока почва да прекъсва , обществен транспорт направо забрави а иначе им забили цени почти колкото на имот в държава, където имаш всичко, което липсва тук . Трябва да си някой ,който не е излизал от село и за теб това село да е рай ,че да ги дадеш тези пари . Но няма лошо да искаш само да има кой да дава . В града е още по-зле . Не знам дали хората си дават сметка колко е мръсно в града и какво им се налага да дишат .

    Коментиран от #28

  • 23 Кочо

    7 9 Отговор

    До коментар #19 от "Аз Кочо":

    пак едно си баба знае едно си баба лае. Десет години вади графики и цифри да докара вода от 9 кладенеца да обясни как е невъзможно цените да вървят нагоре. Пък те само нагоре. В паралелна реалност ли живее, не знам

    Коментиран от #24

  • 24 Аз Кочо

    8 5 Отговор

    До коментар #23 от "Кочо":

    Вуе, като стане баба ти сутринта и първо влиза в имот бг и от 200 к евро променя цента на 250 к евро щото инфлацията и ядяла париците.
    Ето така растат цените на имотите
    Иначе е пълно с оферти от по 200, 400,800 тя даже и милион евро, но така си стоят вече 10 години

    Коментиран от #26

  • 25 Безплатен

    9 7 Отговор

    До коментар #21 от "Тръпчо":

    урок: ако само аз вдигна наема, ще ми стои празен апартамента. Ако обаче се вдигнат лихвите, на всички хазяи с кредити им се вдига разхода и всички вкупом вдигат наемите. Точно това се случи при нас в Сингапур: като дойде ковида и цените се изстреляха в космоса и тези които живееха под наем загубиха всякаква надежда да купят. После се вдигнаха лихвите (от 0.75% на 3.5%) и наемателите чакаха с трепет да паднат цените. Не само че не паднаха цените ами наемите спрямо 2020 се удвоиха! Говоря си с чужденци, викат като им изтекъл 2-годишния договор за $4000 на месец и идва хазяина и им вика: ти си много готин наемател и ти вярвам, затова новият наем няма да е $8000 а $7800 за те -- отстъпка. Те му викат луд ли си? И той ги изгонил и намерил за $8500. Щото масово хазяите вдигнаха наемите да си покриват вноските по ипотеките, и наемателите няма къде да идат.

    Коментиран от #27, #29, #39

  • 26 Не ги

    8 6 Отговор

    До коментар #24 от "Аз Кочо":

    мисли тези дето продават. Те не бързат. И 10 години да седи обявата, те тези 10 години си живеят в апартамента. Мисли тоя дето плаша наем и не може да си плати сметките,камо ли да спести за начална вноска. На него му е тясно въжето около шията, не на тези дето си имат имоти.

    Коментиран от #38

  • 27 Майло

    8 5 Отговор

    До коментар #25 от "Безплатен":

    Добре, че си купих в София с лични финанси без кредити 8 години живях на квартира и намразих хазяй и квартири ужас.

    Коментиран от #32

  • 28 Именно

    9 6 Отговор

    До коментар #22 от "Направо":

    затова от село бягат в София и в София се вдигат цените. Щото на село няма работеща аптека, от чешмата тече арсен, а работа не е имало от хиляда деветстотин и балканската. Гледай София, не ми гледай Бухово до урановите мини
  • 29 Тръпчо

    14 1 Отговор

    До коментар #25 от "Безплатен":

    При вас в Сингапур се е случило защото постоянно има имигранти много хора искат да живеят там.
    При нас в бгто афганистанците се задушават по каньоните на път за западна Европа но не слизат тук, минават транзит

    В бг няма ИМИГРАЦИЯ има ЕМИГРАЦИЯ

    Бг е на второ място в света по отрицателен прираст.

    Успех с отдаването под наем на копторче тук

    А също и всеки втори вече е рентиер ххахахах

    Коментиран от #33

  • 30 ВЯРНА ПРОГНОЗА

    6 3 Отговор
    Но пък ще говорим до безкрай за поевтиняване на евтиния труд като си внесем роби ! Това е мечтата на експлоататорите с висше обрпазование !!!!!!!!!!!
  • 31 Аз Кочо

    9 5 Отговор
    Ето ти цена в Рим след малко идват и цените в София

  • 32 Евала

    4 7 Отговор

    До коментар #27 от "Майло":

    сега обаче ще те нацвъкат с минуси щото "си брокер" и "лъжеш хората". Който не е купил оврвме завижда
  • 33 За България

    7 9 Отговор

    До коментар #29 от "Тръпчо":

    си прав. За София грешиш. Не бъркай България със София и Варна. Там винаги ще има приток от провинцията
  • 34 Люлин 10

    12 7 Отговор
    Е по скъпо от Рим в Италия, люлката Ана цивилизацията!!!!!!!

    Да не говорим че София вече по скъпо от Монреал, Чикаго, Мелбърн, Мадрид, почти догонихме Париж и Лондон и т.н и т.н и т.н

    Коментиран от #35

  • 35 Аз Кочо

    6 2 Отговор

    До коментар #34 от "Люлин 10":

    Ето ти цента в Люлин

    Коментиран от #51

  • 36 Мен

    13 3 Отговор
    НСИ, от 2022

    Населението на София намаля с около 20 000 човека!
  • 37 Тръпчо

    8 1 Отговор
    Ние падаме в ранглистата на конкурентоспособност по данни на Швейцарския институт за развитие и управление сме на 58-мо място от 67 държави. Едно назад от 2023 г., 10 назад сравнено с 2020 г. и в сравнение с 2010 г. сме с 20 места назад. Последните са Нигерия, Гана и Венецуела. Най-големият спад е в инфраструктурата и бизнеса. Първи сме по ръст на БПВ на глава от населението. Раздаваме заплати, взимаме заеми, даваме пенсии и увеличаваме доходите на населението. Това е временна заблуда!
  • 38 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #26 от "Не ги":

    Ами ще си стоят у копторчето докато не умрат, о пак няма да видят и стотинка
  • 39 Аз Кочо

    8 3 Отговор

    До коментар #25 от "Безплатен":

    Иван Вазов в София цените, ИСКАНИТЕ, са 3800 евро на м2.
    Наемите ИСКАНИТЕ от 400 евро до 1000 евро.

    Отново успех с инвестицията НЕДВИЖИМ ИМОТ в България!
  • 40 Хронология на брокерските партенки

    9 0 Отговор
    Цeнитe нa жилищaтa в Бългapия мoжe дa ce пoвишaт c нaд 70% пpeз cлeдвaщитe пeт гoдини, във вpъзĸa c члeнcтвoтo нa cтpaнaтa в EC, пpoгнoзиpaт aнглийcĸи eĸcпepти oт нeдвижимaтa aгeнция Ѕіmрlі Grоuр, цитиpaни oт издaниeтo Моrtgаgе Ѕоlutіоnѕ.
    Teзи възглeди пpoтивopeчaт нa дoceгaшнитe пpoгнoзи, чe cтpaнaтa ни нямa дa cтaнe cвидeтeл нa инвecтициoнeн бyм в нeдвижимитe имoти, ĸaĸтo дpyги нoвo пpиcъeдинили ce cтpaни члeнĸи нa Eвpoпeйcĸия cъюз."

    Money bg 12.07.2008 11:22:30

    "Цените на жилищата по цял свят падат, но не и в България"

    Медиапул 29 август 2011 15:19

    "България е втора по срив на цените на жилища в света."

    Коментиран от #41

  • 41 България

    1 6 Отговор

    До коментар #40 от "Хронология на брокерските партенки":

    или София? Щото аз само за София говоря, конкретно София център (единственото което ме вълнува в България), а пък все ми цитират цените в Бухово и Сухата Река...

    Коментиран от #42, #43

  • 42 Аз Кочо

    9 5 Отговор

    До коментар #41 от "България":

    Вуи Имотният пазар в България е този в София, Пловдив, Варна и Бургас. Останалото е нищожно като процент.
    Не се прави на неразбрал
    Цените в София през 2011 се сринаха с до 40 процента
  • 43 Тръпчо

    7 3 Отговор

    До коментар #41 от "България":

    Аз продавах в София Център през 2012
    Иван Вазов цента беше 1150 евро на м2 а в докторската от 4000 тя падна на 1400 евро.
    Това е центъра няма друг

    Коментиран от #48

  • 44 Да се чете

    13 3 Отговор
    "Трудно е да се говори за поевтиняване на жилищата" ?!!
    Така е, ще се говори за сриване цената на жилищата, не просто за поевтиняване. Всичко ще се срути
  • 45 доц.д-р Щерйю Нужаров

    11 2 Отговор
    Не трябва да спират рекламите за бум на цените, иначе всичко ще се срине. Моля всеки ден да се пускат нови уйдурми
  • 46 Закупени от гастарбайтери в чужбина

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "хихи":

    защото с парите, които заработват там не могат да купят нищо, освен ако не искат да плащат борчове, докато станат на по 70 години, а до тотогава много ще му омекнат коленете и може и да не може да издаяни да го изплати, затова купуват тук с переспектива пазарът да поскъпва постояно, но той поскъпна когато влязохме в НАТО, после поскъпна когато влязохме в ЕС, тъй като се предполага, че тези обстоятелства обуславят устойчивост на държавните и лични финанси на хората. кога се спука балонът - 2008г. Защо ? Ами заради световната криза, която обуслови несигурност. Сега жилищата поскъпват заради напъните за влизане в Еврозоната, което би следвало да предполага повишаване устойчивостта на икономиката, както и на финансите на хората на кризи, но дали ще бъде наистина така или ще си внесем европейска криза, която подобно на 2008г. ще срути и без това претоварения със скъпи и същевременно малки и нефункционални имоти пазар. Престои да видим дали тези , които сега са тръгнали с голямата кошница да купуват и строят имоти ще успеят да си напълнят кошницата и в крайна сметка докъде ще успеят!

    Коментиран от #47

  • 47 Тръпчо

    12 0 Отговор

    До коментар #46 от "Закупени от гастарбайтери в чужбина":

    "после поскъпна когато влязохме в ЕС, ""

    Когато влязохме в ЕС през 2007 цените вече бяха хвръкнали.

    от 2009 до 2017 пазарът се срина с 40.процента въпреки че вече бяхме в ЕС!
    ЕС, НАТО, Ез нямат нищо общо с този пазар. Достъпността на Кредитите е основната причина за поскъпването а от там търсенето и предлагането.

    Коментиран от #56

  • 48 Жалко

    6 5 Отговор

    До коментар #43 от "Тръпчо":

    че си продал. Сега щеше да е много по-скъп
  • 49 дам

    7 8 Отговор
    Само гледайте какво ще стане ноември като покрием последния показател за въвеждане на еврото. Следващата година цените ще са като термометрите ви. Само Кочо горкия седи под вентилатора в детската и там ще си остане. А можеше преди няколко години да си купи за 70-80 хиляди двустаен в София, ама не, било балон и вече станали по 150 хиляди .

    Коментиран от #50, #89

  • 50 Тръпчо

    5 2 Отговор

    До коментар #49 от "дам":

    Няколко пъти ти обясних какво направих с парите от вазовия и ми е ясно че ти е трудно да го приемеш, хахаха

    Мoney bg 17.01.2007 16:31:38

    Цeнитe нa жилищaтa в Бългapия мoжe дa ce пoвишaт c нaд 70% пpeз cлeдвaщитe пeт гoдини, във вpъзĸa c члeнcтвoтo нa cтpaнaтa в EC, пpoгнoзиpaт aнглийcĸи eĸcпepти oт нeдвижимaтa aгeнция Ѕіmрlі Grоuр, цитиpaни oт издaниeтo Моrtgаgе Ѕоlutіоnѕ.
    Teзи възглeди пpoтивopeчaт нa дoceгaшнитe пpoгнoзи, чe cтpaнaтa ни нямa дa cтaнe cвидeтeл нa инвecтициoнeн бyм в нeдвижимитe имoти, ĸaĸтo дpyги нoвo пpиcъeдинили ce cтpaни члeнĸи нa Eвpoпeйcĸия cъюз."

    Money bg 12.07.2008 11:22:30

    "Цените на жилищата по цял свят падат, но не и в България"

    Медиапул 29 август 2011 15:19

    "България е втора по срив на цените на жилища в света."

    Най-големи спадове от пика:
    Германия: -15,0%
    Финландия: -12,6%
    Швеция: -10,3%
    Австрия: -9,6%
    Франция: -6,8%
    Дания: -5,8%
    Цените на жилищата в Италия са под тези през 2010 г. Цените на жилищата във Финландия се понижиха обратно до нивата, в които бяха през 2010 г.

    И цените на жилищата в Испания, след дълбоко дъно, са само с 5,7% над това, което са били през 2010 г. Испания имаше приказно прекрасен жилищен балон, който се спука зрелищно, но това се случи преди 2010 г. и сривът се проточи през 2015 г.,

    Коментиран от #52

  • 51 Ако ти е скъпо

    4 6 Отговор

    До коментар #35 от "Аз Кочо":

    в Люлин 10, в Ботунец има по-евтино като за теб. То не е нужно всеки да е в София!

    Коментиран от #53, #55, #60

  • 52 Нямам

    2 5 Отговор

    До коментар #50 от "Тръпчо":

    представа какво си направил с парите от продажбата, вярвам че си изкарал по-добра възвръщаемост другаде. И все пак, нямаше да ти е зле просто да не го продаваш

    Коментиран от #54, #57

  • 53 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #51 от "Ако ти е скъпо":

    Не, по евтино ми е в западна Европа, затова там пазарувам.
  • 54 Аз Кочо

    6 3 Отговор

    До коментар #52 от "Нямам":

    Хахахах, вую, вую нищо не знаеш и нищо няма да разбереш..... Това че то купи на пик с кредит в бг не е определящо за масата от умни българи.
    Тъпите пари купуват от 2016 насам. Ега разбереш
  • 55 Тръпчо

    6 1 Отговор

    До коментар #51 от "Ако ти е скъпо":

    Ето ти хронология на събитията, която ясно доказва че имотету не само растот но се и сриват. Нещо като като биткойна но с много по големи последици
  • 56 Така е, но това трябва да е някакъв

    10 1 Отговор

    До коментар #47 от "Тръпчо":

    престъпен картел, защото каква е причината в България лихвите по кредитите да са ниски? Банките в България тиражират информация за много налични пари и затова не давали лихви по депозити, докато ФЕД е с 5% , а ЕЦБ с 4 (скоро намалиха на 3,75%). Скоро ни сложиха, като държава в сивия списък за пране на пари. Могат ли според теб да се перат пари без участието на банковата система? Вярно има крипто и други канали, но все още основно през банките се случва това, което ще рече, че държавата се управлява от мафия, която е сложила ръка на парите на хората и предприятията, раздава евтини кредити и според това кой слуша и кой не слуша по собствено усмотрение може да срути пазарът на кредити и имоти, да фалира и банковата система и взелите кредити или да ползва парите на вложителите, надувайки инфлацията и пректратявайки възможността за приемането ни в Еврозоната, защото в момента цените на имотите хвърчат нагоре, консумирайки новината, че ще влизаме в Еврозоната, но в момента в България и лихвите по кредити са по-ниски от тези в Еврозоната и лихвите по депозити също, а влезем ли в Еврозоната вече няма лев, а евро и лихвите ги определя ЕЦБ, а не БНБ и как мафиотите тогава ще разиграват театъра, който изграят в момента? Няма как. Ето ти привнесена криза.

    Коментиран от #58, #65

  • 57 Аз Кочо

    10 4 Отговор

    До коментар #52 от "Нямам":

    Коптор в Люлин 10 в по скъп от имот в Рим!!!!!!!
    Рим -люлката на цивилизацията!!!!!!!

    "Умен" замълчи о се засрами!!!!

    Ти си един от многото прецакани българи, ще ви мине, като сте повече е по лесно да се приеме факта че са те извъртели. Благодари на медии като факти, иначе нямаше да има толкова много прекарани будали.
  • 58 Аз Кочо

    7 3 Отговор

    До коментар #56 от "Така е, но това трябва да е някакъв":

    Това което си писал е вярно и да, лихвите тук са ниски, НО ГЛАВНИЦАТА Е НЕПОСИЛНА при по висока лихва. Банките го знаят и знаят че ако се вдигнат повече лихвите ще има маса възбрани което не ги устройва. И все пак помисли за някой като Вуи на заплата 1700-1900 лв чисто и с кредит 100 пр.(90 по ипотека и 10+ ) за остатъка от ремонт а цента = главницата е 300 пр надценена в евро. После помисли че този чиляк е амортизирал на 30 г , иначе няма как да свърже двата края и чак тогава прибави 3+ лихва. Ще разбереш че при 1 пр. Нагоре или при загуба на работа 90 пр от Вуетата ще издишат
  • 59 Имотната мафия лъже

    13 4 Отговор
    Пазара на имоти умря, никой не купува на тия измислени цени. За кубик бетон вече искат тон злато ?!! , е вече няма луди, свършиха се, цените тръгват по пързалката, ай честито на непродалите
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 БгТопИдиот🇧🇬

    6 5 Отговор
    Трудно е да се говори за поевтиняване на жилищата.

    да се чете:

    Обезценяването на "парите" продължава.Печатницата на 24/7.

    Да го ухат бедните !!

    Коментиран от #62, #63, #64

  • 62 Мен

    7 2 Отговор

    До коментар #61 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Печатниците спряха, шредера е в действие от две години.
    Всички централни банки унищожават пари дори японската вече го прави.

    Баланс Фед минус 1.79 трилиона долара
    Баланс ЕЦБ минус 2.39 трилиона евро.

    Скоро не се очертава печат.
  • 63 Мен

    6 3 Отговор

    До коментар #61 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    В момента Парите са най скъпи от 20 години.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Стига се пеняви

    4 3 Отговор

    До коментар #56 от "Така е, но това трябва да е някакъв":

    Нали цените ще се сринат, ще пазаруваш имоти на евтинджос. Само трябва само да почакаш още малко
  • 66 БгТопИдиот🇧🇬

    3 0 Отговор

    До коментар #64 от "Ву й чоо":

    Отговори си сам защо празника на бан(д)керите и рибарите е на една дата !
  • 67 Кочо Чешмекийски

    8 4 Отговор
    На тоя Кочо, като му е много евтино в Рим и Париж, Лондон и Сингапур защо не си купи там нали говори руски руския е международен език и лесно ще се оправи с местните 🤡

    Коментиран от #68

  • 68 Аз Кочо

    5 5 Отговор

    До коментар #67 от "Кочо Чешмекийски":

    Защото Кочо купи в далечна Канада през далечната 2012, колко пъти да ти го повторя?
    И за Ко са му на Кочо сто апартамента, той си има достатъчно!
    Не ме мисли а мисли за кредита ти дето трябва да го връщаш 40 години

    Коментиран от #69

  • 69 Кочо канадеца 🤡

    3 4 Отговор

    До коментар #68 от "Аз Кочо":

    Лъв кредит бе Кочо аз съм купил с готова пара не робувам на кредити, като теб дето си взел 2-3 бона от Кредит Маркет и сега колекторските фирми ще ти разкатаят фамилията.

    Коментиран от #70, #71, #78

  • 70 Аз Кочо

    5 3 Отговор

    До коментар #69 от "Кочо канадеца 🤡":

    Ахахахах, вуе през живота ми съм взел на заем, а не на кредит, от един съсед 100 лв. След два дни му го върнах и го черпих за услугата.
    Мислете му вие младите дето умеете да правите деца и нищо друго и дето теглите кредити за да демонстрирате стандарт който не може да си позволите!
    Ще.дойде ден и ще си скубете оплешевелите кратуни заради това, помни ми думата!
  • 71 Аз Кочо

    5 3 Отговор

    До коментар #69 от "Кочо канадеца 🤡":

    Недоразумението идва от там че ти мислиш че пиша под различни никове и че само аз ти се смея и подигравам тук. Казвал съм ти че будалите сте малко и ви се смеят много хора а не само аз!

    Коментиран от #77

  • 72 моята гледна точка

    8 1 Отговор
    Там е играта.
    В крайната фаза на балона има най-голям ръст, защото масата е убедена, че там е печалбата.
    така беше и с биткойна когато за първи път стигна 70 000 долара. Прогнозите бяха за 200 000 до 12 месеца, а падна на 30к. Е, сега пак е 62к, но междувременно куп гении фалираха.
    Балонната фаза на жилищния пазар е супер за краткосрочна спекула и много куца за дългосрочна инвестиция.

    Коментиран от #75

  • 73 ха ха

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Поскъпването":

    Поскъпването на твоето жилище как го разбра?
    Ако не си го продал, то цената която ти му определяш е пожелателна.
    Също като обявените 35 000 партаментчета в стандартни блокчета със стандартни квадратутри които на 90% са обявени по 1000-1500 евро на месец.
    Обявени, ама празни :)
  • 74 четете и чужди медии

    11 2 Отговор
    Чуждите партньори го написаха в прав текст - строителната мафия контролира държавата.
    Този чуден балон не ни учудва ама хич.
    Ще издоят де що има скатани пари в простия матрял и ще се самоспукат за да завъртят колелото на 180 градуса.
  • 75 Ще.те допълня

    9 4 Отговор

    До коментар #72 от "моята гледна точка":

    Биткойна е токен за хазарт, той може да се срине или да излети за една нощ. Това е хазарт и нищо друго.
    Имотният пазар е психология и зависи от политиката на банките в даден момент.
    Той е най бавно променящият се пазар което не значи че е константен, напротив той е пазар като всички други пазари. Има пик както и дъно
    При срив обаче загубите са огромни
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 ех В у е

    6 2 Отговор

    До коментар #69 от "Кочо канадеца 🤡":

    коги доде у Софеа и станА брокер, коги успя да си вземеш копторче без кредит. Ти май послъгваш малко а, се лчо

    Коментиран от #80

  • 79 Народа яко го прекараха

    6 3 Отговор
    бизнеса с имоти е отдавна собственост на Олигархични кръгове и обръчи
  • 80 Кочо Чешмекикски

    4 5 Отговор

    До коментар #78 от "ех В у е":

    Хаха, колегата по-горе ти е казал, кочовците ще те изкарат брокер и завиждат... Кочооо кочо ние вече купихме аз без кредит за 10 години спестих, а ти заедно с Богдански която ти е фен ще плащате по 40 000 евро само за парко място. Честито !!!

    Коментиран от #81

  • 81 Честно

    3 1 Отговор

    До коментар #80 от "Кочо Чешмекикски":

    Нищо не разбрах от тирадата, кАжи са, що не купуваш кат е изгодно, а караш нас "баламите" да си хвърляме парите на вятъра за балони (имоти) ?!

    Коментиран от #85

  • 82 Люба

    0 6 Отговор
    Пловдив.
    Мин заплата 2010 - 240 лв.
    Цена лв.м. 2010 - 900 лв.
    Мин.заплата 2024 - 950лв.
    Цена лв.м. 2024 -2000 лв.
    Ами мислете...защо...как...и кво.
    Айде че за консултации се плаща

    Коментиран от #83, #84, #86

  • 83 Икономист

    5 1 Отговор

    До коментар #82 от "Люба":

    Цена на Топлофикация за сезона 2010=350лв
    Цена Топлофикация за.сезона 2023 = 1050

    Същото с.ток, вода, мобилен оператор.
    Същевременно цени на имоти +150 до 300 процента.
    Ха сега смятай увеличението на минималната заплата като извадиш тези разходи и видиш колко ти остават за покупка на м2

    Като сметнеш ще установиш че стандарта на живот не е мръднал даже се е влошил
  • 84 Вуе

    4 0 Отговор

    До коментар #82 от "Люба":

    Да бе смени пола ве?
    Май Все си бил Люба а не вуе.....
  • 85 Брей

    2 2 Отговор

    До коментар #81 от "Честно":

    Аз купих бе не можеш ли да четеш колко пъти да купувам сега приключвам ремонт, ти какво ще купиш с какви пари с кредити от банките барабар Петко с мъжете.
  • 86 мечтанията на дебила

    3 0 Отговор

    До коментар #82 от "Люба":

    Тя средната зпалата у Пловдив е по-ниска от това което си дла за минималка :)
    И цените на приличните имоти минаха отдавна 1000-1100 евро. Вече сме на кота 2500-3500 / 9-10 минималки/
    ....

    Както и да го сучете, от обявените 100 000 имота за продажби и 50 000 имота под наем, над 75% си седят празни с години. другото е задържане и спеекула, за да могат все пак наличните купувачи да бъдат издоени по 10.
  • 87 Грешка

    3 1 Отговор
    Повечето запитвания са за имоти в централните градски части - точно от центъра всичко бяга. Търсят се облагородени райони, до парккове и спортни обекти. За Пловдив това е района на гребната база, където квадратният метър вече мина 2500Е

    Коментиран от #88

  • 88 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #87 от "Грешка":

    В Пловдив хората купуваха масово на 600 800.евро м2. Пловдив сделките продължават да падат.
  • 89 Аз Кочо

    3 0 Отговор

    До коментар #49 от "дам":

    Чета ти всичките бълвочи и вече знам че ти не правиш разлика между търсена цена и цена реализирана при продажба.
    Търсените цени растат а не тези при реализирана продажба.
    Реалната цена на нещо е такава каквато купувача е готов да плати за дадена стока.
    Търсената цена е нищо повече от нереализираните мечти и копнежи на продавача!

    В имот бг това е показано нагледно.
    Пълно е с коптори на цени от 200к+ евро които чакат някой балък да плати за да направи от мизерния до вчера продавач богат човек.

    Ще има да почакате!
  • 90 Аз Кочо

    4 0 Отговор
    Чета ти всичките прозрения и вече знам че ти не правиш разлика между търсена цена и цена реализирана при продажба.
    Търсените цени растат а не тези при реализирана продажба.
    Реалната цена на нещо е такава каквато купувача е готов да плати за дадена стока.
    Търсената цена е нищо повече от нереализираните мечти и копнежи на продавача!

    В имот бг това е показано нагледно.
    Пълно е с коптори на цени от 200к+ евро които чакат някой балък да плати за да направи от мизерния до вчера продавач богат човек.

    Ще има да почакате!

    Коментиран от #91

  • 91 Само да коментирам

    3 2 Отговор

    До коментар #90 от "Аз Кочо":

    че реалната цена по която се сключват сделките е много по-висока от цената на която се изповядват при нотариус и която дефакто влиза в статистиките като официално. Аз като купувах исках да изповядваме на истинската цена, обаче продавачът каза: не никога, аз излишен данък печалба няма да плащам. А нотариусът ми вика: то глупав ли си да изповядваш на истинската като на данъчна оценка е много по-изгодно и за теб? Та така...

    Затова официално продажби на 1000евро на квадрат са всъщност сключени на 1500.

    Коментиран от #92

  • 92 Мани беги

    3 2 Отговор

    До коментар #91 от "Само да коментирам":

    Човека ти говори за обявените по сайтовете цени, които надуват пазара, че нямат нищо общо с цените, на които евентуално се сключва сделка. Помни от мен - 30% отстъпка минимум, иначе нихт интерес

    Коментиран от #93

  • 93 Човека

    3 2 Отговор

    До коментар #92 от "Мани беги":

    говори за разликата между обявените и реалните цени, аз пък коментирам за разликата между изповяданите (официалните) и реалните.

    Не ми ли позволяваш да говоря на тема различна от "човека"? Мисля че в тоя форум всички сме с равни права.