Отидете към основна версия

857 14

Рекорд при ипотечното кредитиране

  • ипотечно кредитиране-
  • жилищен кредит-
  • бнб-
  • данни-
  • ръст-
  • тенденции

Ръст от 25% през август на годишна база

Снимка: М. Богданова ©

През август ипотечните заеми са се увеличи с рекордните 25% спрямо същия месец на миналата година, отчитат от БНБ. За последно подобен ръст е имало преди кризата – през април 2009 г., сочи статистиката.

През август отпуснатата сума като заем при жилищното кредитиране възлиза на 23.2 млрд. лв. само за месец увеличението е от близо 500 млн. лв., сочат данните на БНБ. За година изтеглените ипотечни заеми нарастват с 4.7 млрд. лв.

Причината за главоломното нарастване на броя на ипотечни заеми е, че лихвите по тях остават най-ниски в цяла Европа. От началото на октомври са в сила новите ограничения на БНБ, които имат за цел да ограничат растящия брой ипотечни заеми. Първите резултати от тези мерки може да видим най-рано през пролетта, дори лятото на следващата година, коментират анализатори. Те прогнозират, че едва ли ще има спад в ипотечното кредитира. По-скоро може да очакваме нулев ръст.

Българинът едва ли скоро ще се научи да живее под наем. В манталитета му е да има собствен дом. Поради това и темпът на увеличаване на цените трудно би могъл да се забави. Факт е, че страната ни се нарежда на второ място в Европа и на девето в света по темп на поскъпване. В София цените са най-високи, като посредници не прогнозират поевтиняване.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини