Отидете към основна версия

1 657 2

Осъдиха българин, отправил смъртна заплаха към Кристалина Георгиева

  • кристалина георгиева-
  • сащ-
  • заплахи-
  • съд-
  • присъда

Душко Вълчев заявил, че ще заколи като пиле българския еврокомисар

Снимка БТА

Българин бе осъден от щатския федерален съд заради смъртна заплаха срещу българския комисар Кристалина Георгиева, съобщава Нова телевизия.

Съдът в Холтън, щата Мейн, е издал присъда от шест месеца затвор на 38-годишният българин, с американски паспорт, Душко Венелинов Вълчев.

През февруари мъжът заплашил да "пререже гърлото" и да "заколи като пиле" зам.-председателя на Европейската комисия. Причината била, че Кристалина Георгиева не взела под внимание молбата му за работа в ЕК.

Вълчев е използвал интернет връзката на съседите си, за да изпрати анонимно електронно писмо, съобщава представител на ФБР, цитиран от американската преса.

Писмата били написани на български, с главни букви, а на английски са преведени от член на специализираната дирекция за борба с организираната престъпност в България.

Вълчев е бил задържан в края на март и изправен пред съд в Портланд. Той е отправил заплахи и към други неназовани представители на Европейската комисия, за което Федералният съд го призна за виновен.

"Това е решение на американската съдебна система. Европейската комисия няма коментар по този случай. По принцип Комисията не коментира в детайли случаи, свързани с вътрешната сигурност. Сигурността на нашите служители е от ключово значение за нас и ние правим всичко възможно, за да я гарантираме", съобщиха за Нова от кабинета на Кристалина Георгиева.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини