Отидете към основна версия

4 630 18

Афганистанец убит при престрелка на границата с Турция

  • бежанец-
  • турция-
  • убит-
  • бойко борисов

Премиерът Бойко Борисов e напуснал по спешност срещата на евролидерите в Брюксел и е упълномощил премиера на Литва Далия Грибаускайте да гласува от негово име

Един човек е бил убит при стрелба на българо-турската граница край Средец, Бургаско.

Инцидентът е станал, след като 40 души, повечето от които афганистанци, са се опитали да влязат нелегално у нас, съобщи БНР.

Те са били въоръжени и са влезли в престрелка със служители на МВР. В нея е бил убит един от мигрантите, предаде bTV.

Премиерът Бойко Борисов e напуснал по спешност срещата на евролидерите в Брюксел и е упълномощил премиера на Литва Далия Грибаускайте да гласува от негово име.

В Средец е и главният секретар на МВР Георги Костов. 

Не е ясно как групата от 48 афганистанци е стигнала до Средец. От Одрин, от където обикновено тръгват повечето имигранти, до мястото на злополучната престрелка са 136 км, а от Малко Търново около 100 км.

Имигрантите пресичат гората в Странджа планина и се лутат дни наред докато се срещнат с каналджиите, които трябва да ги изведат към Западна Европа. Вероятно до главния път Средец- Бургас са чакали организиран транспорт.

Напрежението снощи имаше сред униформените, които отказваха да говорят и да коментират случая.

Междувременно на срещата на върха на ЕС беше решено да се ускори процеса на присъединяване на Анкара и да отпаднат визите за Турция, ако Анкара спре бежанския поток към Стария континент. 

 „Ние сме с България в този момент”, отговори на въпрос на пресконференция Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия.

„Това е още един аргумент колко важна беше дискусията ни тази вечер. Охраната на външните ни граници е основен приоритет. Разбира се, Борисов знае, че сме готови да помогнем на България и администрацията й.

Половината ни дискусия тази вечер беше как да подпомогнем този процес на възстановяване на контрола по външните ни граници. Това е следващата причина да продължим работата си", каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини