16 Октомври, 2015 06:08 4 593 18

Афганистанец убит при престрелка на границата с Турция

  • бежанец-
  • турция-
  • убит-
  • бойко борисов

Премиерът Бойко Борисов e напуснал по спешност срещата на евролидерите в Брюксел и е упълномощил премиера на Литва Далия Грибаускайте да гласува от негово име

Един човек е бил убит при стрелба на българо-турската граница край Средец, Бургаско.

Инцидентът е станал, след като 40 души, повечето от които афганистанци, са се опитали да влязат нелегално у нас, съобщи БНР.

Те са били въоръжени и са влезли в престрелка със служители на МВР. В нея е бил убит един от мигрантите, предаде bTV.

Премиерът Бойко Борисов e напуснал по спешност срещата на евролидерите в Брюксел и е упълномощил премиера на Литва Далия Грибаускайте да гласува от негово име.

В Средец е и главният секретар на МВР Георги Костов. 

Не е ясно как групата от 48 афганистанци е стигнала до Средец. От Одрин, от където обикновено тръгват повечето имигранти, до мястото на злополучната престрелка са 136 км, а от Малко Търново около 100 км.

Имигрантите пресичат гората в Странджа планина и се лутат дни наред докато се срещнат с каналджиите, които трябва да ги изведат към Западна Европа. Вероятно до главния път Средец- Бургас са чакали организиран транспорт.

Напрежението снощи имаше сред униформените, които отказваха да говорят и да коментират случая.

Междувременно на срещата на върха на ЕС беше решено да се ускори процеса на присъединяване на Анкара и да отпаднат визите за Турция, ако Анкара спре бежанския поток към Стария континент. 

 „Ние сме с България в този момент”, отговори на въпрос на пресконференция Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия.

„Това е още един аргумент колко важна беше дискусията ни тази вечер. Охраната на външните ни граници е основен приоритет. Разбира се, Борисов знае, че сме готови да помогнем на България и администрацията й.

Половината ни дискусия тази вечер беше как да подпомогнем този процес на възстановяване на контрола по външните ни граници. Това е следващата причина да продължим работата си", каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 qankov

    1 0 Отговор
    tova ako be6e po vremeto na bai to6o jivkov tova da strelq6 po grani4ar vsi4kite emigrant ili pone po golqmata 4as 6teha da badat martvi
  • 2 Еман у Къзо бугар из балканя

    1 0 Отговор
    "Междувременно на срещата на върха на ЕС беше решено да се ускори процеса на присъединяване на ЕС и да отпаднат визите за Турция, ако Анкара спре бежанския поток към Стария континент. " Браво! Пробвайте да спечелите избори после в БГ. Очаква ни Вечна чалга и ДПС!
  • 3 dhcp

    1 0 Отговор
    Сега съдете полицая, тикнете го в затвора, съсипете му живота... задето си е изпъшнявал дълга! Отдавна армията трябваше да е по границата с пълно бойно! Въпроса вече не е колко бежанци можем да приберем, а е въпрос на сигурност, видяхме какво стана в Турция.
  • 4 1234

    2 0 Отговор
    Това вече на нищо не прилича,щом ги хващате на 70 км навътре в държавата е провал!Да не ми обяснява никой,че това било част от охраната на границата.Да се организират отново граничните войски и границата да се охранява както преди тая глупава ,,демокрация",ПРИ КОЯТО СИ ОГРАБИХМЕ ДЪРЖАВАТА,и отворихме границите да идват всякаква паплач от целия свят.Опичайте си акъла господа управляващи после да не се оправдавате,че не сте знаели какво става.Не слушайте какво ви говорят от Брюксел,те са си оплели кошничката и тях не ги интересува какво ще стане с България.Не продавайте РОДИНАТА ни ,като се натискате да сте управници изпълнявайте си задълженията на такива,иначе народа ще ви търси сметка за това нехайство!Пазете границата на държавата стреляйте като се налага,пазете населението,това са терористи от Афганистан,не ги оправдавайте,те идват да убиват и да рушат държавата ни!Ако трябва човек до човек да се наредим,но да си защитим това което за някои е РОДИНА,защото като гледам на някои особенно от,,елита"не им пука за това.
  • 5 Дядо поп

    2 0 Отговор
    Както е тръгнало,днеска са стигнали въоръжени на 70км.
    навътре,утре на 100км.а друг ден може и парад да си
    спретнат на жълтите павета.
    И пак да поясня на някой ТПЗ,тук не става дума дали соца
    който не допускаше подобни прояви е добър,а иде реч за
    това,че общество и държава са тежко болни.
  • 6 евтим

    0 0 Отговор
    Трябва да се върне армията

    Коментиран от #7

  • 7 аз

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "евтим":

    От къде и коя армия ще върнеш?Абсурдно е допускането на мигранти камо ли въоръжени изобщо да престъпят границата ни.А щом влизат въоръжени са си чисти терористи и може да си завлядеят някое село и да си основат халифат.Предполагам никой няма да им попречи,за да не им накърним правата и религията.Циганите и турците биха ги приели с отворени обятия и после автономи области и с България е свършено.Дано да не става!ДПС ще са много доволни
  • 8 Morgoth

    0 0 Отговор
    "Те са били въоръжени и са влезли в престрелка със служители на МВР. В нея е бил убит един от мигрантите, предаде bTV."

    Били са невъоръжени, но не са се подчинили и полицая е стрелял във въздуха, ама не му е дошло на ума, че се намират под мост и рикошета е претрепал единия от имигрантите! Журналя, разбрали не доразбрали ама пишат за да са първи!
  • 9 mediator37

    0 0 Отговор
    Трябваше отдавна около Малко Търново да има ограда. Дано по-скоро я направят.
    Добре че с тая ограда, която вече имаме, изпреварихме малко събитията. Иначе сега щяхме да сме 300 пъти по-зле.
  • 10 РОДОЛЮБЕЦ

    0 0 Отговор
    ДПС изобщо не иска България да изчезва или да се посюлманчва, защото келепира ще изчезне и ДПС няма да ги има.Разберете го най накрая.
  • 11 киро

    1 0 Отговор
    Ако беше през соца всичките прекосили НЕЗАКОННО границата да са в затвора или разстреляни .

    Коментиран от #13

  • 12 гост

    1 0 Отговор
    Трябвало е да ги изтрепят до крак ! Нарушават държавната ни граница ,влизат въоръжени ,откриват огън по полицията , ТОВА СА ТЕРОРИСТИ ! Незабавно президента да разпореди охраната на границата ни да се извършва изцяло от АРМЕЙСКИ ЧАСТИ за да се защити населението ! ! !
  • 13 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "киро":

    само дето тогава разстрелваха българи бягащи навън,дано да правиш разлика.
  • 14 виж

    0 0 Отговор
    В недалечното минало на граничарите при спиране, задържане или неутрализиране на нарушители има даваха награди, отпуски, значки и пр. Сега очаквам този човей да го осъдят.
    Днес чета отзиви и коментари в чуждата преса. Направо не мога да повярвам, какво е това лицемерие и фалшива хуманност. Войни са се водили и се водят от години и в Афганистан в Иран, Ирак и къде ли не.
    Как точно сега всички се сетиха да тръгнат към Европа и как пък точно Европа изведнъж реши да се прави на хуманна. Някакъв катарзис ли изживяха "великите" европейски лидери (да не ги изброявам) и то най=вече дъражвата започнала военните действия с нахлуване в Блегия през 1-ва Светован война, после за капак с нахлуване в Полша за начало на 2-рата Световна война. Дадени са милиони, милиони жертви:( И точно тия сега ни бутат към 3-то европейско бедствие без да си дават грам сметка водени и аз на знам от какво от някакво "чувство за вина" ли не знам - съмнява ме!!!
    Никой не може да обясни, защо се допускат огромно количество икономически имигранти да не говорим, колко ли военизирани елементи има сред тях.
    Европа е заприличала на застаряваща, леко изкукала жена, която без да я интересува нищо друго дава мило и драго само и само да получи малко ласки от някой млад цветнокож, без да й пука за това, какво ще стане с децата й, близките и какво причинява на околните....
    Не ви ли навява асоциация това с европейски лидер !
  • 15 Еврабист

    0 0 Отговор
    За толкова време инвазия, само ЕДИН джихадист/ислямист/мюслюманец ли заковаха на границата?! Преди години там не можеше пиле да прехвръкне, за застрелян ДИВЕРСАНТ (човек, който саботира държавата, пресича незаконно границата и т.н.) се даваше сериозна награда. И нямаше трафик, нямаше "бежанци" и чалми, бурки и производна сган. Сега какво сме? Територия, която няма граници, бъдещ халифат с широко отворени врати или Трета Българска държава?

    Коментиран от #16

  • 16 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Еврабист":

    еи с тези велики идеи го докарахме до сегашното си положение.преди се трепаха БЪЛГАРИ диверсанти опитващи се да избягат от тукашния рай,а такива дето да влизат през браздата нямаше.днес в унгария уволниха журналиска спънала ,бягащ имигрант,а тук се очаква да дадем медал на убиеца на такъв.само да питам теб и подобните ти що тук въпреки героя от средец е мизерия спрямо тъпите немци или унгарци и що всичко читаво сбира багажа и изчзва точно в гадната европа?
  • 17 Ts@r

    0 0 Отговор
    Малката подробност която пропускат всички "защитници на онеправданите" е, че имигрантите са открили огън с/у местните власти. Тук не говорим за беззащитни бежанци бягащи от американския терор в родината си, тук става въпрос за въоръжени терористи, които имат наглостта да открият огън по представители на реда в страна в която пребивават нелегално. В която и да е ситуация, без значение дали е Принц Албърт от Бъкингам или Сандо от Столипиново, има ли открит огън, служителят на реда има право да използва служебното си оръжие за да се защити. Смятам, че някой да се прави на "защитник на онеправданите" в този случай е чиста, крайно цинична обида към полицая който си е свършил работата.
  • 18 от мен

    0 0 Отговор
    Ето ни новите "ценности" има подробни описания какво да правиш.
    Що по "ГОЛЕМИТЕ ДЕМОКРАТИЧНИ" медии не говорят за това?????

    http://www.fluchthelfer.in/?lang=en