Last news in Fakti

16 Октомври, 2015 08:13 2 974 17

МВР: Действахме по сигнал за нарушаване на държавната граница

  • убит-
  • средец-
  • елхово-
  • бежанец

Патрул се натъква на група от над 50 души, които видимо са нарушители на държавната граница. Това е станало в района на Рибарска среща под мост на главния път Бургас – София до разклона за с. Дюлево. При опит да бъдат задържани те са оказали съпротива. По думите на един от екипа той е произвел изстрел във въздуха. Следствие на рикошет един от нарушителите е бил ранен. На него е оказанa медицинска помощ, но той е починал.

В момента са задържани 54 души. Те са на видима възраст между 20-30 години в добра физическа форма, заяви на пресконференция главният комисар на МВР Георги Костов.

Той уточни, че по време на инцидента е изпратено подкрепление на патрула. В района на пробива на границата са били изпратени патрули, които е трябвало да засекат, открият и задържат нарушителите. Мястото, през което са проникнали нарушителите се охранява от интегрираната ни система, служителите на МВР са били на това място заради регистриран пробив в нея, посочи Георги Костов. 

Инцидентът е станал в пресечена и гориста местност. Патрулът е бил съставен от служители с опит в МВР, посочи Георги Костов.  „Това са хора с добра спортна форма, на възраст между 20 и 30 години. Не се изключва те да имат принадлежност към някаква не съвсем хуманитарна организация”, заяви главният секретар на МВР.

Според него групата афганистанци, задържани в околностите на град Средец, не е била въоръжена. До предупредителна стрелба от страна на полицаи, които патрулират в района, се стига, защото вероятните бежанци отказват да спрат след дадено разпореждане.

За случая е бил уведомен дори и главният прокурор Сотир Цацаров. От МВР и прокуратурата обявиха, че в момента не е задържан българин-каналджия.

Районната прокуратура в Бургас действа по всички възможни действия.

Главният комисар на МВР призна, че служителите на Гранична полиция са подложени на засилен миграционен натиск. Задържаната група е хомогенна и е действала много организирано, каза Георги Костов. Той припомни, че тепърва ще се установява техния профил в миграционния център в гр. Елхово. В тези центрове са задържани като 1200 души, от които 900 са афганци. 

Рикошет е причината за смъртта на 56-годишния афганистанец, който беше прострелян късно снощи край Средец от граничния полицай Вълкан Хамбарлиев. Това е установила аутопсията, научи Факти.бг от отлично осведомени източници.

Куршумът попаднал в областта на врата му. Мъжът починал от кръвозагуба, минути след инцидента.

Това е един от най-тежките инциденти, откакто имаме такъв интензивен бежански поток, но със сигурност в Балканския лъч това е най-тежкият. Това заяви за „Тази сутрин” арабистът Владимир Чуков по повод престрелката на българо-турската граница през нощта. Той допълни, че трябва да има изключителна прозрачност с това, което се е случило, и припомни ситуацията на сръбско-унгарската граница, която е имала изключително силен резонанс.

„Сега обаче имаме и убит кандидат-бежанец. Така че от българска страна, трябва да се дадат абсолютно всички детайли. Ако преди две или три години ние експертите търсехме хора, които очевидно са работели със своето оръжие в Близкия Изток, сега при тази бежанска вълна се появиха цели списъци с хора, млади хора, мъже между 18 и 30 години, чието занятие е било да стрелят, дори излязоха подобен тип списъци от иракската държава. Ситуацията наистина е извънредна и това, което трябва да се направи от българска страна е да се даде абсолютна прозрачност”, посочи Владимир Чуков.

Това, което е много трагично и опасно е, че е имало стрелба и от страна на бежанците. Това означава, че те са имали оръжие. Подобен тип хора някак си не могат да бъдат бежанци с оръжие в джоба си, каза още арабистът.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пердах Акбар

    2 0 Отговор
    Трябвало е един-два пълнителя да изпразнят във въздуха, да оставят куршумите да рекошират във всеки един от 54-мата джихадисти и проблемът щеше да е напълно решен.
  • 2 некойси

    1 0 Отговор
    Предупредителен изстрел във въздуха, рикошет ... нещо работата намирисва, приказки от 1001 нощ.
    По първоначални данни се говореше за престрелка.
  • 3 jp power

    1 0 Отговор
    Дай боже повече такива рикошети. Аз да питам, ако съм на лов и гръмна един, що пък не 10 такива , далиии ще ме съдят??????
  • 4 Алооооу

    1 0 Отговор
    Случаят не е на българо-турската граница, а насред България! Крайно време е начело на МВР да застане професионалист, а не някаква пелтечеща лелка! Положението е сериозно и по всичко личи, че ще става още по-сериозно. И ми е много интересно сега Хелзингските па.аври, а и продажните журналя дали няма да започнат да търсят под вола теле и да се чудят как да се вайкат за "нещастните бежанци" и да търсят вина в един достоен българин - служителя на гранични войски. Оставете малкото останали такива да си вършат работата, защото те "бежанците" ще стигнат и до вас!... Вече ги ловят във Варна, до Враца и в други градове в Бг. Обаче тогава ще е късно за обективни преценки, нали?
  • 5 7мул

    0 0 Отговор
    Гърлата до комисаря си я бива.
  • 6 Стоян

    2 0 Отговор
    Това е ДЪРЖАВНА ГРАНИЦА! Няма коментар! Има ГКПП-та минава се от там. Къде са жените и децата? Ами ако са избягали от ИДИЛ, след Руската намеса в Сирия? Може да сме малки и слаби, но все още сме Българи! Да не ни връщат, по времето на Тервел, че няма да им хареса...
  • 7 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Нарушили били границата пък ги хванали на близо 70 километра от нея???А пък някой гръмнал във въздуха и куршума рикоширал в ниско летящ албатрос вследствие на което тряснал по манерката джихадиста който до този момент бил в добро здраве...ама взел че се гътнал!!!!А бе стига ни правихте на маймуни бе !!!Кажете истината!!!!За да навлязат толкова навътре не е ли проблем???Или ги чакате да си направят парад на жълтите плочки за да установите че били преминали границата на Р.България???
  • 8 нвч4

    1 0 Отговор
    Ясно е е едно , никой не е разбрал че границата е пресечена. Това че казват че някаква си там система е регистрирала преминаването е за заблуда на врага и обществото. Просто са ги засекли случайно или някой се е обадил че е видял хора.
  • 9 бб

    0 0 Отговор
    няма бежанец няма проблем
  • 10 Бай хой

    0 0 Отговор
    Каква граница ви гони бе. Пълен т....к. Та тоя разклон е на по малко от 20 километра от Бургас и то в западна посока от Меден рудник. Това си е организирана диверсионна група щом не са поискали убежище. Какви мигранти са ви подгонили.

    Коментиран от #12

  • 11 Аз

    0 0 Отговор
    Е как имало престрелка, ама нямало в тях оръжие?
    с прашки ли са стреляли?
    По-вече рикошети да има..
    айде..хаирлия да е..
  • 12 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Бай хой":

    организирана диверсионна група!!!!тва е същото като оправданието на граничните ,застрелян в тила от рикошет при предупредителен изстрел и престрелка с невъоръжени мигранти.
    казано по просто пълни глупости.
  • 13 опала

    1 0 Отговор
    да уточним - човека е стрелял във въздуха, а не в небето. въздух има навсякъде, навсякакви милиметри разстояние между цевта и тила на жертвата :)

    Коментиран от #14

  • 14 Румен Янев

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "опала":

    Верно бе !!! Как не се сетих !!!Човека не е стрелял под вода а във въздуха .... Ясна е работата
  • 15 възмутен

    0 0 Отговор
    След като системата е отчела пробив че има безконтролно преминаване на ДГ навярно ГРАНИЧНО ПОЛИЦЕЙСКИТЕ ПАТРУЛИ не са взели нзабавни мерки за изяняване нарушението и евентуално преследване и блокиране със допълнителни сили от съответни ГПУ с цел недопускане да стигнат до средец разстояние в непознат район да се премине за по малко от денонощие .Време достатъчно да ги задържат още на ДГ ако реално са действали граните полицаи.Тук има комплекс от грешкине само неправилните действия на полицая при ползване на оръжието, където можело да няма рекошет при правилно боравене.
  • 16 poli

    0 0 Отговор
    do 7 mul
    ami garlata e okrajen proкuror bre kolega :)
  • 17 Дядо ви Грую от Чепърлянци

    1 0 Отговор
    Леле-е, че история - един автобус мъжаги без никакви документи, преминали нелегално българската граница твърдят че са от Афганистан!? А как без документи са минали през Иран и Турция - повече от 2000 км ? Ако бягат от война за що не са останали в Иран, ако са шиити или в Турция - там има джамии и ходжи, колкото искаш а "нечистите" безбожници са далече.
    Кой тръгва на такова пътуване без никакъв документ и очаква на границата и в чужда държава да го черпят с баклава и небет шекер ли?
    Знае ли някой от форума какво наказание се предвижда в българския НК за нелегално преминаване на границата и то без документи за самоличност и оказване на съпротива на органите на МВР ? А да пробват този номер в САЩ със американската полиция да видим колко от тези юнаци ще останат живи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове