Отидете към основна версия

2 633 5

Обвинен в убийства руснак с фалшив български паспорт е пуснат под гаранция в Австрия

  • руснак-
  • обвинен-
  • убийства

Руснакът Аслан Гагиев, подвизавал се във Виена с фалшив български паспорт, предполагаем шеф на престъпна групировка извършила серия от убийства в Северен Кавказ, беше пуснат под гаранция в Австрия, съобщава в четвъртък вестник "Комерсант".

Виенски съд го е пуснал от ареста срещу гаранция от 100 хиляди евро. На Гагиев,  известен и като Джако, е наредено да не напуска столицата на Австрия, и при необходимост да се яви пред съда и прокуратурата.

Руските правоохранителни органи смятат, че той ще избяга, пише вестникът. В родината си Гагиев е обвинен в извършване на шест убийства и организирането на няколко десетки. Той е изправен пред доживотен затвор.

На 29 януари съдът във Виена е удовлетворил искането на главния прокурор на България за екстрадиране на Гагиев в София, където е обвинен за поправяне на документи. От съда съобщиха, че се разглежда и иск на руската главна прокуратура за екстрадирането му в Русия.

Гагиев е задържан през януари 2015 г. на гарата във Виена. У него е намерен фалшив български паспорт.

Престъпният синдикат, чийто предполагаем шеф е Гагиев, е отговорен за извършването на повече от 60 убийства в Северна Осетия. По предварителни данни той лично е извършил шест от тях през 2012 и 2013 година.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини