Отидете към основна версия

1 189 1

Осъдиха кмета на град Лозница

  • осъдиха-
  • кмет-
  • лозница-
  • айхан хашимов

Той е използвал неправомерно над 600 000 хил. лв., които били предназначени за преодоляване на последици от бедствия

Действащият кмет на град Лозница Айхан Хашимов бе осъден на една година лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок, след като бе признат за виновен за разпореждане с 627 272 лева целеви бюджетни средства не по предназначението им в качеството му на длъжностно лице и като продължавано престъпление.

С днешната присъда по обвинителния акт на Окръжната прокуратура в Разград съдът го лиши и от право да заема определена държавна или обществена длъжност за срок от 1 година.

В периода 27 април до 17 септември 2009 год. в качеството на длъжностно лице – кмет на община Лозница, 39-годишният Хашимов в условията на продължавано престъпление се разпоредил да бъдат извършени строително-монтажни дейности по обекти с целеви средства от бюджета – 627 272 лева, предназначени за преодоляване на последици от бедствия и аварии. С бюджетната целева сума кметът ремонтирал молитвени домове, кметства и читалища, които не са пострадали от бедствия.

Приложена към делото справка на Националния институт по метеорология и хидрология показала, че на нито една дата в посочените искания за неотложни ремонти на обектите на територията на община Лозница не са били регистрирани поройни дъждове, придружени с бурни ветрове, които да обосноват твърдението за бедствие в района.

Присъдата може да се обжалва и протестира пред Апелативния съд във Варна в 15-дневен срок.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини