Отидете към основна версия

21 045 26

Простреляха Митьо Очите в "Слънчев бряг"

  • престрелка-
  • слънчев бряг-
  • митьо очите-
  • ранен

При престрелка в "Слънчев бряг" е ранен знаковата фигура от подземния свят у нас Димитър Желязков - Митьо Очите, съобщиха от ОДМВР-Бургас. По непотвърдена информация има един убит.

Днес, в 20.57 ч. в Районно управление – Несебър е получено съобщение за престрелка, възникнала в района на дискотека „Айсберг” в Слънчев бряг, при която са пострадали двама мъже. Потърпевшите са откарани към МБАЛ – Бургас за получаване на медицинска помощ. Престрелката е станала по време на сбиване пред ресторант в района на дискотеката.

Своевременно към мястото на инцидента се отправили полицейски служители, като към момента се извършва оглед на местопроизшествието. Задържани са двама мъже, заподозрени за участие в инцидента, като съпричастността им към престрелката е в процес на изясняване.

Работата по случая продължава.

По непотвърдена информация Димитър Желязков е в тежко състояние. Срещу него били изстреляни пет куршума. Той е приет в шокова зала на спешното приемно отделение, а по-късно е преместен в реанимация. Състоянието му е тежко, ранен е с пет куршума в корема, пикочния мехур и краката. 

Другият прострадал, негов охранител - Кольо - Магарето, който е прострелян само в долните крайници, е без опасност за живота. 

В момента се изяснява самоличността на убития мъж. Информацията за него на този етап е противоречива. Не е ясно дали е бил сред охранителите на Димитър Желязков.

Пред "24 часа" дъщерята на Желязков потвърдила, че баща ѝ е един от простреляните, но е без опасност за живота.

Причината за безпрецедентната наказателна операция срещу Очите е свързана с преразпределянето на печалбите от таксиметровия превоз в Слънчев бряг, съобщи Флагман.БГ.

Става въпрос за претенции на групировка от Благоевград, която опитвала да измести фирмата, контролираща основна част от таксиджиите в курорта. На практика този бизнес в курорта е подчинен на фирма, свързана с родственик на Митьо - Очите.

Местният бос и хората тръгнали тази вечер твърде самонадеяно – с бронежилетки, но никой от тях не носел огнестрелно оръжие. За да бъдат по-респектиращи, хората на Очите държали брадви. „Изглеждаха направо смешни и жалки на фона на това, което се разигра – посрещнаха ги буквално с дъжд от куршуми“, разказва очевидец.

Бронежилетката спасила Кольо Магарето, неговите рани са в краката, но друг гард на Очите - 21-годишният Александър от бургаския ж. к. „Изгрев“ е получил фатален куршум в главата.

Целият инцидент е записан на охранителни камери.

На място е пристигнал и главният секретар на МВР - Георги Костов.

Димитър Желязков, по-известен като Митьо - Очите, е роден на 19 септември 1972 г. в Несебър. Той е собственик на фирмите "Найт гард-93-Йовчев и Сие", "Прогрес 2003", "Инвест петролиум", "Агростил 2005 ". По цялото южно Черноморие, а и в цялата страна, името му се свързва с търговия на наркотици и с контрол върху проститутки. Известен е като престъпен бос, който не търпи конкуренция.

"Кариерата" на Желязков тръгва като охранител, свързан със силовата групировка ВИС в курорта "Дюни". По-късно се подвизава сред гардовете на близкия приятел на Иван Славков - бизнесмена Пламен Тимев - Ганди.

Криминалната си кариера започва с въоръжен грабеж, когато е на 23 г. Издирван е няколко пъти заради наркотици и отвличане и малтретиране на двама души от Созопол. Говори се, че прякорът на Желязков идвал от навика му да удря жертвите си право в окото или пък заради опулените му очи.

През 1997 г. името му се споменава във връзка с атентат срещу кмета на Несебър - Живко Георгиев. Очите е заплашвал свидетелка, за да не дава показания по делото. Има и няколко негови висящи дела. Следствен е за въоръжен грабеж в Хасково и за отвличане и побой. Обвинен е за грабеж, незаконно притежаване на оръжие и хулиганство.

През 1994 г., заедно с още петима, Очите е задържан заради разгорялата се война между няколко охранителни фирми.

През ноември 2006 г. по разпореждане на Районната прокуратура - Несебър е задържан за 72 часа в следствен арест, като му е повдигнато обвинение за престъпление от общ характер, тъй като заплашвал и ударил управителка на заведение. Мярката се променя няколко пъти - от постоянен арест през домашен арест до гаранция в размер на 2000 лв.

През ноември 2005 г. е арестуван, след като се сбил с охранителите си в хотел "България" в Бургас. Тогава проверяват и алибито му заради убийството на търговеца-лихвар Володя Герговски, извършено в софийския квартал "Стрелбище".

През октомври 2005 г. полицията претърсва дома му, а после го арестува, заедно с 60 негови гости, докато празнува имен ден в заведение в Бургас.

През септември 2005 г. е арестуван заради въоръжен грабеж и бой с хора на току що застреляния Георги Илиев, станал край Харманли година по-рано.

През юли 2005 г. Очите е разпитван след бомбения атентат в Обзор, при който загиват 2-годишната дъщеря и съпругата на концесионера на местния плаж Рали Пенков.

През януари 2005 г. в Стара Загора, за да бъде предотвратена битка между неговата банда и групировката на Златомир Иванов - Златко Баретата той отново е арестуван.

През февруари 2004 г. е съден за незаконно притежание на оръжие, но след обжалване е оправдан.

През май 2001 г. пък са отвлечени двама созополски наркодилъри, защото търгували с дрога без да отделят проценти за Митьо-Очите.

През януари 2001 г., след взрив пред бар в Бургас той отново е задържан.

На 9 ноември 2001 г. срещу Очите беше извършен атентат в Несебър, при който загинаха съпругата му Тянка, брат й Славчо и бодигардът му Николай Бъчваров. Според една от версиите атентатът е поръчан от столичния отговорник за наркотиците в СИК Евгени Стефанов-Женята, който няколко години по-късно бе разстрелян пред софийски фитнесклуб.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини