Отидете към основна версия

6 352 14

Шофьор остана без работа заради фалшив позитивен тест за кокаин

  • шофьор-
  • фалшив тест-
  • кокаин

След 45 дни чакане, младежът се е оказал с чиста кръвна проба без никакви следи от забранени субстанции

Илюстративна снимка, БГНЕС

За трети път шофьор от Пловдив, с положителен драг чек за дрога, се оказа „чист”. Анджело Тешейра близо два месеца е оставен без работа, кола и шофьорска книжка след полеви тест, показал наличие на кокаин. За това разказа 20-годишният пловдивчанин пред TrafficNews. След 45 дни чакане, младежът се е оказал с чиста кръвна проба без никакви следи от забранени субстанции.

Анджело е международен шофьор към частна фирма. На 16 януари, прибирайки се към дома си, той е спрян за рутина проверка на Коматевско шосе. След преглед на документите, Тешейра е бил поканен да даде проба за алкохол и наркотици.

„Преди две години бях осъден за шофиране в нетрезво състояние. Това петно в досието ми все още ми тежи. При всяка проверка ме тестват. Така и в онази вечер. Пробата за алкохол бе отрицателна. Докато ме тестват обаче, един от униформените извади драг чека, но без да видя часа и как се разопакова. Това не ме притесни, докато след 10 минути не ми казаха, че трябва да отида в Първо районно”, разказа 20-годишният.

В полицейското управление униформените съобщили на Тешейра, че пробата е положителна за наличието на кокаин. Стъписан пловдивчанинът отказал да приеме резултата и поискал нов тест. Било му отказано, като единствена опция била кръвна проба в болница.

„Съгласих се веднага. Отидохме в Хирургиите, където дадох пробите – кръв и урина. След това ме върнаха в ареста, където прекарах 24 часа. Междувременно ми свалиха номерата на колата и ми взеха книжката. Образуваха производство срещу мен”, продължи пловдивчанинът.

Ден след ареста той е отишъл в частна лаборатория, където е дал кръв за изследване. Тестът бил отрицателен за наличие на всички наркотични вещества. С резултатите Анджело се върнал в Първо районно, за да ги предостави. Униформените му заявили, че е необходим резултата от Военно медицинска академия, а не от частна лаборатория.

„Вадя си хляба зад волана. Беше ми прекратен договора и останах без работа. През 5 дни се обаждах да питам какво става с пробата, но чак след 45 дни имаше резултат. Междувременно се консултирах с адвокат. На 4 март излезе така чаканата проба – беше чиста. Нито следа от дрога”, допълва пловдивчанинът.

Следващата седмица той ще подаде жалба за причинените му неимуществени вреди.

„Консултирах се с юрист и ще си търся правата. Не може само в една лаборатория да се правят тестове и да се чака толкова време. Оставиха ме без работа. Как е възможно алкохолните проби да са готови за 4-5 дни, дори и седмица, а за наркотици – между 40 и 60 дни”, завършва разказа си Анджело Тешейра.

Това не е първия подобен случай под тепетата. Само преди дни стана ясно, че пловдивчанин е останал един месец без книжка заради фалшиво положителен тест за дрога. На 13 декември 2020 той бил спрян за проверка от органите на реда. Униформените проверяват документите му и настояват да му бъде извършен тест за наркотици - DRUGCHEK. Полевият тест показва, че мъжът е употребил АМР (амфетамин).

На 19 януари 2020 излиза съдебната експертиза, която сочи, че няма амфетамин или каквито и да е наркотични вещества в кръвта на мъжа.

Подобен е случая с Йордан Майсторов, който остана 44 дни с отнето свидетелство за управление на МПС заради съмнителен резултат за наркотици. Направената му проба на 8 декември сочила съмнителен резултат за употребени амфетамини.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.

Свързани новини