Last news in Fakti

9 Март, 2021 10:51 6 342 14

Шофьор остана без работа заради фалшив позитивен тест за кокаин

  • шофьор-
  • фалшив тест-
  • кокаин

След 45 дни чакане, младежът се е оказал с чиста кръвна проба без никакви следи от забранени субстанции

Шофьор остана без работа заради фалшив позитивен тест за кокаин - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

За трети път шофьор от Пловдив, с положителен драг чек за дрога, се оказа „чист”. Анджело Тешейра близо два месеца е оставен без работа, кола и шофьорска книжка след полеви тест, показал наличие на кокаин. За това разказа 20-годишният пловдивчанин пред TrafficNews. След 45 дни чакане, младежът се е оказал с чиста кръвна проба без никакви следи от забранени субстанции.

Анджело е международен шофьор към частна фирма. На 16 януари, прибирайки се към дома си, той е спрян за рутина проверка на Коматевско шосе. След преглед на документите, Тешейра е бил поканен да даде проба за алкохол и наркотици.

„Преди две години бях осъден за шофиране в нетрезво състояние. Това петно в досието ми все още ми тежи. При всяка проверка ме тестват. Така и в онази вечер. Пробата за алкохол бе отрицателна. Докато ме тестват обаче, един от униформените извади драг чека, но без да видя часа и как се разопакова. Това не ме притесни, докато след 10 минути не ми казаха, че трябва да отида в Първо районно”, разказа 20-годишният.

В полицейското управление униформените съобщили на Тешейра, че пробата е положителна за наличието на кокаин. Стъписан пловдивчанинът отказал да приеме резултата и поискал нов тест. Било му отказано, като единствена опция била кръвна проба в болница.

„Съгласих се веднага. Отидохме в Хирургиите, където дадох пробите – кръв и урина. След това ме върнаха в ареста, където прекарах 24 часа. Междувременно ми свалиха номерата на колата и ми взеха книжката. Образуваха производство срещу мен”, продължи пловдивчанинът.

Ден след ареста той е отишъл в частна лаборатория, където е дал кръв за изследване. Тестът бил отрицателен за наличие на всички наркотични вещества. С резултатите Анджело се върнал в Първо районно, за да ги предостави. Униформените му заявили, че е необходим резултата от Военно медицинска академия, а не от частна лаборатория.

„Вадя си хляба зад волана. Беше ми прекратен договора и останах без работа. През 5 дни се обаждах да питам какво става с пробата, но чак след 45 дни имаше резултат. Междувременно се консултирах с адвокат. На 4 март излезе така чаканата проба – беше чиста. Нито следа от дрога”, допълва пловдивчанинът.

Следващата седмица той ще подаде жалба за причинените му неимуществени вреди.

„Консултирах се с юрист и ще си търся правата. Не може само в една лаборатория да се правят тестове и да се чака толкова време. Оставиха ме без работа. Как е възможно алкохолните проби да са готови за 4-5 дни, дори и седмица, а за наркотици – между 40 и 60 дни”, завършва разказа си Анджело Тешейра.

Това не е първия подобен случай под тепетата. Само преди дни стана ясно, че пловдивчанин е останал един месец без книжка заради фалшиво положителен тест за дрога. На 13 декември 2020 той бил спрян за проверка от органите на реда. Униформените проверяват документите му и настояват да му бъде извършен тест за наркотици - DRUGCHEK. Полевият тест показва, че мъжът е употребил АМР (амфетамин).

На 19 януари 2020 излиза съдебната експертиза, която сочи, че няма амфетамин или каквито и да е наркотични вещества в кръвта на мъжа.

Подобен е случая с Йордан Майсторов, който остана 44 дни с отнето свидетелство за управление на МПС заради съмнителен резултат за наркотици. Направената му проба на 8 декември сочила съмнителен резултат за употребени амфетамини.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шшт

    60 6 Отговор
    Схемата е ясна. Правят фалшив позитивен тест с надеждата, че шофьорът ще "кихне", вместо да се разправя с РПУта, лаборатории, чакане, ведно с всичките им неудобства. А ако не се хване, все пак полицаите си измиват ръцете с теста - той така е отчел, а те съвестно са реагирали.

    Коментиран от #5

  • 2 Мартин

    49 0 Отговор
    Според официалният сайт на производителя на тестовете 14% от тях са грешни, ама в нашата родина на никой не му дреме - тестваме си е да върви, работи се... Кой е прецакан да се оправя...

    Коментиран от #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гадове

    31 1 Отговор
    По този начин си оправят статистиката. Само чакат някой водач да светне на таблета с червено за минали прегрешения, и започват с цирковете. Пазят стари ленти и мундщуци, и ако не се усетиш да искаш сам да разпечаташ консумативите, изгаряш. За пробите за наркотици доколкото знам не се пазят лентите, а само резултата в паметта на дръгчека. Няма друго обяснение да си 100% позитивен на полеви тест и с нулеви показания в болницата - това означава, че в дръгчека е сложена проба от друг човек.
  • 5 Гост

    34 1 Отговор

    До коментар #1 от "шшт":

    Добре де, но аз това не го разбирам, честно! Колко морално трябва да си деградирал, за да вкарваш хората в капани, само и само да изкараш някой лев. Па като искаш да изкарваш пари по този начин /не, че е редно/, поне хващай истински нарушители! Такива - дал Бог, колкото искаш! Само за половин час могат да вземат документите поне на 10 нарушители! Защо трябва да прилагаш такива женски номера?!

    Коментиран от #7

  • 6 христо

    31 1 Отговор
    Това което се случва по пътищата е директно правораздаване от страна на изпълнителната власт и елиминиране и изземване на власт от съдебната система.Реално човек търпи наказание и вреди без да има влязло в сила съдебно решение което си е директно нарушение на Конституцията.Сега човека ще осъди МВР,ще му изплатят обезщетение от около 500 лв./защото повече няма да му присъдят/и ще пие една студена вода понеже тази сума няма да покрие и 1% от нанесените му вреди-материални и нематериални.Така работи системата в БГ.
  • 7 Това е

    15 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    нищо. Толкова са безкрупулни и деградирали, че ще ти настръхне косата. Това като наркорапространение, проституция, инудване, пазене на наЩе хора от чуждата конкуренция, после делчо, процентче и много, много други подобни. А колко са нагли и безкрупулни!...Да пази Господ! Там кой влезе и е честен, принципен, системата го изхвърля. С чакалите трябва да си в глутницата.
  • 8 гггг

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Мартин":

    новия световен ред....това е .
    и с новите ковид паспорти ще е така...по презумция си виновен ...
  • 9 666666

    11 0 Отговор
    Съдене до дупка
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Наркос

    12 0 Отговор
    Отдавна казвам , че са менте и цената им е прекалено висока ама нали все сте разбирачи в бг ,) Drägerwerk AG , само за 2019 отчете печалба 3 милиарда Ура
  • 12 Балабан

    11 0 Отговор
    Гнусни прасенца, поредния объркан живот заради вашата дебилност
  • 13 Йоцо

    0 0 Отговор
    Значи случка от миналата година, трима отиваме на Витоша, спират ни по пътя, в Бояна, шофьора сдухан признава си, че последно е пушил марихуана преди два дена и взел малко амфетамини преди нова година, т.е. преди около 1-2 седмици. Идва си обратно в колата и ни моли за пари за да се откупи от полицаите при което естествено му отказваме. Същия се връща при "колегите" защото е шофьор в градския транспорт, т.е. към столична община и те го пускат щото вече има свидетели на това как са му поискали пари. Та така... Някой пита ли се тия в градския столичен транспорт дали ги тестват и ако внезапно ги минат на друг тест какво ще излезе
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.