Отидете към основна версия

2 263 15

Прокуратурата нареди проверка за незаконен добив на злато по поречията на реките

  • вап-
  • злато-
  • добив на злато-
  • прокуратура-
  • министерство на енергетиката

Върховна административна прокуратура е сезирала Министерството на енергетиката

Снимка: БГНЕС

Въз основа на образувана преписка по информация в медиите, че по поречието на река Струма се извърша нерегламентиран добив на злато, Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира Министерство на енергетиката да провери дали на територията на страната се извършва нерегламентиран добив на злато по поречието на реките.

От ВАП са ангажирани и териториалните прокуратури в страната да възложат проверки от същото естество на кметовете на населените места, съобразно компетентността им по чл. 90 ал. 1 т. 5 б. “а“ и чл. 93 ал. 2 от Закона за подземните богатства (ЗПБ).

След проверките, проведени от МЕ и от кметовете, трябва да се изпрати до ВАП информация, в която да е описан броят на проверените случаи, броят на установените нарушения, както и броят на съставените актове за установяване на административни нарушения и на издадени наказателни постановления.

В случай, че по време на проверките се установят данни за нарушения от компетентността на други контролни органи, следва те и ВАП да бъдат уведомени. Ако бъдат установени данни за престъпление от общ характер, те трябва да бъдат съобщени на компетентните прокуратури, за което да се информира и ВАП.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.

Свързани новини