Отидете към основна версия

3 162 9

Стана ясно кой е арестуваният за фалшив сертификат в Банско

  • фалшив сертификат-
  • банско

40-годишният лаборант Михаил Слабаков паднал в капан, заложен от служители на РЗИ – Благоевград

Илюстративна снимка, БГНЕС

Служител на лаборатория в Банско бе арестуван заради издаване на невалидни зелени сертификати и незаконни антигенни тестове за Ковид-19. 40-годишният лаборант Михаил Слабаков паднал в капан, заложен от служители на РЗИ – Благоевград и Икономическа полиция след сигнали на туристи в Банско до здравната инспекция, съобщи struma.bg.

Служители на РЗИ няколко пъти посетили мястото, което било обозначено за извършване на тестове за Covid-19, но не открили никого. Тогава решили да се представят за гости на Банско и по телефона поръчали услугата за взимане на бърз антигенен тест в един от хотелите. След половин час на място пристигнал 40-годишният Михаил Слабаков, който взел пробите и сумата от 60 лева. Когато се върнал с резултатите, отразени в документ с печата на лаборатория „Генезис лайф“, бил задържан от полицаите. От направената проверка в лабораторията служителите на РЗИ констатирали, че тя не отговаря на изискванията за провеждане на такива изследвания, няма договор с Министерство на здравеопазването, поради което не може да регистрира положителни резултати в националната система his.bg. Мъжът, който е от Варна, но от години живее в Банско, е задържан с полицейска заповед за 24 ч.

Директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоянов потвърди, че негови служители са участвали в разобличаването на лаборанта, но отказа повече информация. За случая е уведомена прокуратурата, разследването продължава. Предстои да стане ясно дали само лаборантът, или и други служители са замесени в схемата за невалидни зелени сертификти.

Според местни хора, които живеят в съседство, служителите от лабораторията отсядали в хотел.

Неотдавна и в зимния курорт Пампорово бе разкрита подобна схема за издаване на фалшиви сертификати в пункт на същата лаборатория.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.

Свързани новини