Отидете към основна версия

3 029 11

Обвиниха полицаите от Околовръстното

  • полицаи-
  • катастрофа-
  • околовръстно шосе-
  • софия

Обвиненията са за взет подкуп, за неизпълнение на служебни задължения и за това, че не са оказали помощ при катастрофата

Няколко обвинения са повдигнати на двамата полицаи, свързани с катастрофата, причинена от Димитър Любенов на Околовръстния път през септември. Това каза градският прокурор на София Илиана Кирилова.

Обвиненията са за взет подкуп, за неизпълнение на служебни задължения и за това, че не са оказали помощ при катастрофата.

Обвинения за подкуп има само полицаят Георги Малински. Според прокуратурата той е взел предложените му от Любенов 200 лева. Зам.-градският прокурор Христо Кръстев уточни, че разследващите са разпитали и свидетел, освен самия Любенов, който твърди, че полицаят е взел парите. Заедно с Любка Гечева, Малински е обвинен и за длъжностно престъпление - за това, че не е спрял Любенов и че двамата с колегата му са позволили той да продължи да кара, употребил алкохол.

Третото обвинение срещу двамата служители на МВР е за това, че не са оказали първа помощ на пострадалите в тежката катастрофа четирима души.

Тъй като обвинението за подкуп срещу полицая е най-тежко, той може да получи между три и 15 години затвор и до 20 000 лева глоба, посочи Илиана Кирилова.

Разследването разполага с различни експертизи по случая, като ще бъде направен опит със съдебна поръчка до Франция да бъде разпитана и френската гражданка, която пострада при инцидента.

Двамата полицаи са на свобода срещу подписка, срещу тях в МВР тече дисциплинарно производство и временно са отстранени от длъжност, посочи Христо Кръстев.

Колкото до това дали Димитър Любенов ще бъде обвинен за предложения подкуп, Кръстев посочи, че ще преценят прокурорите, разследващи катастрофата.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.

Свързани новини