Отидете към основна версия

1 642 5

Огнян Чалъков: Защитата на автомобила на Гешев е била от най-високо ниво

  • огнян чалъков-
  • атентат-
  • взрив-
  • автомобил-
  • иван гешев

Количеството на взривното вещество е доста голямо, заяви представителят на Сдружението на специалистите по боеприпаси

Снимка: БНР

Взривът пред кортежа на главния прокурор е бил пряко насочен към живота му, изказа мнението си пред БНР Огнян Чалъков от Сдружението на специалистите по боеприпаси.

Според него всичко предполага добра предварителна организация:

"Количеството на взривното вещество е доста голямо. За аналогия - по НАТО-вските стандарти - изпитанията на бронирани автомобили за военни нужди започва от 6 кг. При изпитвания на военни автомобили стандартите не предполагат използването на осколочни елементи. В случая утежняващото обстоятелство е използването на такива осколочни елементи. Това предполага нанасяне на по-високи щети. Може да се каже, че актът е терористичен, пряко насочен към живота на институцията главен прокурор".

Според него защитеността на автомобила е била от най-високо ниво.

Чалъков предполага, че има малка човешка грешка във връзка с момента на детонация с няколко стотни от секундата по-рано. По думите му последствията са щели да бъдат по-големи, ако нямаше човешка грешка.

В предаването "Преди всички" експертът изказа мнение, че организаторите на нападението са имали визуален контакт към преминаващите автомобили.

По думите му у нас трудно могат да се намерят 3 кг тротил. Масово в България се внасят взривни вещества, коментира още Огнян Чалъков.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Свързани новини