Last news in Fakti

3 Май, 2023 05:04 1 635 5

Огнян Чалъков: Защитата на автомобила на Гешев е била от най-високо ниво

  • огнян чалъков-
  • атентат-
  • взрив-
  • автомобил-
  • иван гешев

Количеството на взривното вещество е доста голямо, заяви представителят на Сдружението на специалистите по боеприпаси

Огнян Чалъков: Защитата на автомобила на Гешев е била от най-високо ниво - 1
Снимка: БНР

Взривът пред кортежа на главния прокурор е бил пряко насочен към живота му, изказа мнението си пред БНР Огнян Чалъков от Сдружението на специалистите по боеприпаси.

Според него всичко предполага добра предварителна организация:

"Количеството на взривното вещество е доста голямо. За аналогия - по НАТО-вските стандарти - изпитанията на бронирани автомобили за военни нужди започва от 6 кг. При изпитвания на военни автомобили стандартите не предполагат използването на осколочни елементи. В случая утежняващото обстоятелство е използването на такива осколочни елементи. Това предполага нанасяне на по-високи щети. Може да се каже, че актът е терористичен, пряко насочен към живота на институцията главен прокурор".

Според него защитеността на автомобила е била от най-високо ниво.

Чалъков предполага, че има малка човешка грешка във връзка с момента на детонация с няколко стотни от секундата по-рано. По думите му последствията са щели да бъдат по-големи, ако нямаше човешка грешка.

В предаването "Преди всички" експертът изказа мнение, че организаторите на нападението са имали визуален контакт към преминаващите автомобили.

По думите му у нас трудно могат да се намерят 3 кг тротил. Масово в България се внасят взривни вещества, коментира още Огнян Чалъков.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Вместо

    11 0 Отговор
    той да е защитник на България и на българския народ , те му плащат свръх скъпата защита ?!
  • 4 Теле

    11 0 Отговор
    Абе съмнява ме нещо. Само се чудя колко ли трябва да си откачен да вкараш и семейството си в това театро. Най-вероятно горките и хабер си нямат за схемите в които е затънал каскета. Дори и да няма никакъв риск за живота им сигурно са си изкарали акъла. Ама тъй е като се омъжиш за мафиот то какъв друг живот да те чака. Рано или късно ще го изгърбят надали ще е прокурор до живот. После жена му ще пише мемоари, ще ръси акъл по телевизора, като всички мутреси с интересен живот.
  • 5 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 0 Отговор
    На снимката по медиите показвате отрязани млади борчета.те са отрязани с Резачка по среза е видно!Ударите от тези метални топчета могат да натрошат стъклото на обикновенна кола,но не и бронирано стъкло.Такива миниатюрни гюлета са опасни ако уцелят човек в главата.....за да имат пробивна сила,трябва много голяма мощ на взрива.интересно защо взрива е насочен от долу нагоре по склона,като ударната вълна се движи естественно надолу.......Един професионалист,ако иска да си свърши работата.......би сложил взрив от двете страни или два взрива от другата страна на завоя.Това е инсценировка или предупреждение.Малко са действали като българско реле за алтернаторпроизведено в елхово.....Първо са поръчали бронираните мерцедеси,а после са се сетили,че е редно да ги опаковат във вид подходящ за нас.Този не е знаел за представлението,но всичко е сметнато така щото да няма контузени.