Отидете към основна версия

1 630 24

Иван Савов: Невъзможно е трафикът на хора да бъде спрян

  • иван савов-
  • мвр-
  • бежанци-
  • трафик на хора

Бяхме свидетели на абсурдни управленски решения от ръководството на МВР, обобщи криминалистът

Снимка: Euronews Bulgariа

Бизнесът с трафик на хора генерира огромни печалби, които в този момент дори наркортрафикът не достига. Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ по телевизия "Евронюз" криминалистът Иван Савов.

Смятам, че вече е почти невъзможно да се спре този престъпен бизнес, но трябва да се намери начин поне да бъде ограничен. Органите на МВР полагат огромни усилия в тази посока и те дават резултат. Липсват адекватно подготвени кадри, които да обучават новопостъпилите, имаше десетилетия, в които охрана на границата на практика нямаше, обясни той.

Бяхме свидетели на абсурдни управленски решения от ръководството на МВР – като това да се изпращат районни инспектори от градовете и патрулиращи полицаи, които да охраняват държавната граница, без да имат никакво специално оборудване. Имаше дори информация, която се потвърди, че има несъвместимост между радиостанциите, които те използват и тези на Гранична полиция.

Ние нямаме концепция за охрана на националната граница, категоричен беше криминалистът. По думите му приемането на България в ЕС не извинява свалянето на охраната по границите. В МВР по думите му липсват достатъчно подготвени ръководни кадри, които да се занимават с този проблем.

Иван Савов обясни, че не всички каналджии, които се занимават с трафика на хора, са познати на властите, но и те успяват бързо да се прегрупират.

Да кажем, че имате личен миниван – може да отидете до Бургас, да качите петима души, те да ви дадат по 500€ и да ги докарате до София. Така вече вие сте трафикант и имате 2500€ в джоба си за по-малко от ден.

Има наказания за това престъпление, но те са леки, отчете още криминалистът, основно защото законодателството ни не е адаптирано за този проблем.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.

Свързани новини