Отидете към основна версия

36 803 28

Задържаха най-добрия столичен автокрадец

  • задържаха-
  • столичен-
  • автокрадец

Хастара е приведен в Софийския централен затвор

Служители на СДВР задържаха известен столичен автокрадец. 29-годишният Асен Колев -  Хастара е криминално проявен и осъждан. Той е обявен за издирване на 22 май т.г., когато успява да се укрие от органите на реда.

Операцията по линия „Престъпления свързани с МПС” е проведена на 27 ноември от служители на СДВР.

Хастара, който е регистриран за автокражби и осъждан, е задържан  по обяд на адрес в кв. „Симеоново”.

Акцията е реализирана в резултат на упорито разследване на криминалистите, след като на 21 май 2012 г. при опит да бъде задържан, Асен Колев  изблъска от пътя полицейска кола и успя да избяга с откраднат от него автомобил. Впоследствие се оказа се, че с крадения джип ударил служебната кола на тогавашния шеф на ДАНС Константин Казаков.

Ден по-късно – 22 май, той бе обявен за издирване, бяха предприети оперативно-издирвателни действия за установяване на местонахождението му.  В хода им криминалистите установиха адрес в кв. „Симеоново“, собственост на неговия познат П.К./29г./, също криминално проявен и осъждан за наркотици. Той е задържан малко по-късно на 27 ноември в района на кв. „Абдовица“.

След задържането на двамата е извършено претърсване на двата адреса. Там са намерени множество електронни устройства за преодоляване на защитите и запалване на автомобили, за заглушаване на радиосигнали, радиостанции, преносими компютри, мобилни телефони и сим карти. Иззети са инструменти за взломяване на автомобилни заключалки - тип тирбушони за изваждане на патронници, дистанционни за гаражни клетки и гаражи с ключове към тях, ключове за леки автомобили, демонтирани охранителни камери. В хода на допълнително проведени издирвателни действия столичните полицаи установиха местонахожденията на гаражи, в които били прибрани крадени луксозни автомобили.

Хастара е приведен в Софийския централен затвор за изтърпяване на 7- годишна присъда лишаване от свобода. Материалите по случая са докладвани в Софийска градска прокуратура. Работата по случая продължава.

Той е стар познайник на полицията. Припомняме, че при операция през  2009 г.  той бе задържан в момент на извършване на кражба на автомобил. Той бе обявен за  тартор на банда за кражба на лимузини, който плащаше заплата от 800 лв. месечно на двама полицаи - да го пазят, докато краде колите, и да му дават информация за евентуална плячка или акции на МВР.Хастара бе арестуван минути след като задигна джип БМВ на финансовото министерство. Оказа се, че в набега му помагал офицер от служба "Военна информация". Заедно с него в полицейския арест бяха отведени  М.В. /39г./ и П.П. /38г./ -Пери. Тогава  полицейските служители също иззеха множество предмети, служещи за отключване на автомобили и преодоляване на алармени системи, както и два откраднати луксозни автомобила и 7 регистрационни табели  на обявени за общодържавно издирване леки коли. След доклад на материалите в прокуратурата Хастара и М.В. бяха привлечени като обвиняеми.

Хастара е смятан за един от най-добрите автокрадци в София. Полицаи твърдят, че е специалист в кражбите на всички модели беемве, тойота лендкруизър и ауди. По техни наблюдения Асен Колев по-често "работел" в центъра на столицата, в Лозенец и кварталите край бул. "България".

Преди да се обиграе в кражбите на автомобили е залавян да продава и дрога.


         

 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини