Отидете към основна версия

13 896 11

Статуетка, открита от нацистите, се оказа с извънземен произход

  • будистки-
  • нацистки-
  • космически-
  • статуетка-
  • тибет
Снимка: "Фокс"

Малка фигура на будистки бог пазител, намерена през 1938 от нацистка експедиция, се оказа изработена от парче метеорит, паднал на Земята преди 15 000 години някъде в Сибир или Монголия, установиха учени, цитирани от телевизия Би Би Си. Германците не са подозирали за ценността на открития от тях експонат – за тях е било достатъчно, че дрехата на божеството е украсена със свастика, която всъщност е древен източен символ за успех.


Изследователският екип от австрийски и германски експерти предполага, че статуeтката е създадена през XI век в Тибет. Фигурката с височина 24 сантиметра и тегло около 10 килограма в началото била позлатена, тъй като средновековните майстори явно не имали понятие с какъв рядък материал си имат работа. Според Елмар Бюхнер от Щутгартския университет материалът, от който е направено изображението на бог Вайшравана, се среща в по-малко от 0,1% от всички типове метеорити.

В Далечния изток немската експедиция навремето е търсила доказателства, че арийската раса произлиза от този регион, уточнява в. „Гардиън“. Ето защо фигурката със свастиката за тях е била важна находка. Дълго време тя е била съхранявана в частна колекция в Германия и до 2007 година за нея не се е знаело нищо. След това собственикът предоставя за изследване т. нар. Железен човек, предава „Фокс нюз“. Резултатите са изумителни и учените дори не се наемат да определят примерната цена на статуетката. „Това е единственото в историята изображение на човек, изрязано върху метеорит, затова просто няма с какво да го сравним“, казва Бюхнер.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини